HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, July 9, 2014

Deco Area Tangga - Nippon Momento

ini la di namakan berangan je keja. haha. kunci tak dapat lagi ni wei, tapi idea da tahap mencurah-curah ni. cepat la settle CF ni, kitorang pun da tak larat sebenarnya bayar 2 rumah.
 
to ensure segala angan-angan jenin aku tak dilupakan, kita kasi post kat blog, at least aku boleh recall nanti apa planning aku. al maklum, design ni semua aku sorang je yang duk imagine, bila cite kat laki, dia tak boleh bayangkan. then dia suruh aku lukis, wahh memang tak dapat ler. haha. kita update kat blog kasi untuk tatapan laki aku skali, bagi dia senang nak imagine. :)
 
lagi skali sebenarnya tak berkenan bawah tangga aku tu lopong gitu je, ada certain design rumah dia tutup bawah tangga jadikan stor. tapi rumah aku takde gitu. so kawasan situ jadi macam kurang function pulak eh.

bawah tangga:

 


area tangga atas:

 
 


ok sebenarnya aku pun tak pasti lagi sama ada apa yang aku angankan ni nak didesign kat area tangga or bawah tangga. pros n cons nanti kite cite hujung-hujung nanti. tapi sebelum tu nak cite la aku berkenan sangat dengan Nippon Momento. sebab dia ada special effect, cantik sangat untuk jadikan feature wall. aku berkenan yang ala-ala brown/gold tu.

 


cantik ke tidak? even benda ni more untuk kegunaan feature wall, tapi aku tak berani sangat nak main dengan warna terang or contras. kalo brown/gold gini kira playsafe sikit. aku survey-survey ada yang cakap satu set Nippon Momento dalam RM 150-RM170. pakej ni siap ada undercoat, aku tak pasti kegunaan sebenar undercoat, tapi tak silap aku kalau dinding kite dah putih, tak perlu nak coating lagi skali. entah la eh.

apa sebenarnya aku nak buat kat feature wall ni? ha, korang tengok bawah ni:

 


ha aku nak letak frame gini kat feature wall tu. aku tak nak dia sama design or size, tapi aku nak dia satu kaler je. ha matik la nak carik frame merata tempat. haha. aku memang suka design gini.

pictures credit to: http://www.okviagem.com

kalau rumah mak aku dia buat design atas gini kat area tangga terus bawak ke atas. cantik sangat tengok macam-macam frame gantung, tapi kena ada cara gantung gak la jangan caca marba sangat, kang nampak crowded.
 
pasal frame, aku ada google kata dekat Kaison murah, ok takpe, nanti raya balik KL, kite kasi terjah!
 
ok apa pros n cons? ini pada pendapat aku la.

kalau bawah tangga:

- nampak tak ada meter box bawah tu, so kalau aku deco bawah tu, macam limited je space, sebab box tu da menggangu pemandangan.

- bila buat bawah tangga, effect siang ok la. tapi kalau malam perlu bantuan lampu. so dah kena buat wiring bawah tangga. eh macam satu hal pulak kan.


kalau area tangga atas:

- memang cantik sebab dinding luas. tapi perlu ingat harga cat ni mahal, abis laki aku bising nak invest berapa rats pulak untuk cat tangga jer.

- apart of harga cat, tukang cat perlu beli roller pepanjang sikit, sebab ruang tangga atas tinggi sampai syiling. eh macam rajin sangat laki aku nak cat.


so skarang masih duk imagine lagi area mana yang sesuai untuk frame feature wall ni. ouh jangan bagi idea cat je satu rumah dengan Nippon Momento, there again cat mahal wei, rumah pulak sedar tak besar mana, so tak boleh berangan cat satu rumah gitu, nanti lagi la nampak super crowded. ingat concept kite English Modern Minimalis. haha. kemain concept.

Till Then~ Assalamualaikum :)


1 comment:

JUNAIDI said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA