HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, January 31, 2012

suami dan hobi = menyakitkan hati atau tidak?

si suami selalu membebel atau geleng kepala kalau tengok si isteri berbelanja dengan cara tak berhemah langsung kan? tapi kita yang perempuan ini memang selalu menidakkan hakikat sambil tunding jari kat laki sambil cakap, "awak tu lagi la over. saya beli barang memang dalam kuantiti banyak, tapi murah-murah tau. yang awak beli sport rim je dah harga riban-riban.."



ha camno tu? tak pasal-pasal gaduh benda kecik-kecik camtu kan. setiap orang lain lah cara penerimaan nya. ada yang tak suka dengan hobi suami yang melibatkan duit yang banyak, ada jugak yang tak kisah asalkan tau sempadan nya. macam aku memang aku tak kesah sangat, bagi aku dia yang carik duit keja siang malam, so he deserve to do anything with his own money, asalkan dia tahu limit.



jangan pulak bila aku cakap, "bang nak duit, nak beli susu anak..", yang suami pulak jawab, "eh saya mana ada duit lagi, awak tak nampak saya baru beli rim seribu lebih, duit gaji habis licin.." .. itu makna nya memang tunggu masa nak kena "fire" la gamak nye eh? haha



sebenarnya banyak cara kita boleh praktikkan agar suami berpada-pada dengan pelaburan yang di buat demi hobi tu. kita sebagai isteri kena slow talk remind kan dia. let say kalau every week tengok asyik lebur duit jer, tugas kita sebagai isteri ingatkan dia, bagitau one day kalau ada emergency camno bang, duit takde.. jangan pulak kita geram, balas dendam, habiskan duit gaji kita jugak. laki dah takde duit, bini pulak da habis berjoli, yang tinggal hanya apa uols?


macam si Hafiz, favourite dia memang make-up kereta kesayangan dia tu, dan kumpul robot-robot nih. aku pun memang tak faham apa faedah nya. tapi yelah macam aku cakap tadi, lantak kau lah bang, asalkan duit dapur cukup, wa rileks jer~~ sebab lelaki ni ada satu pe'el, iaitu pantang ditegur tentang sesuatu yang dia minat, so yang kita si isteri pun tak perlu kot nak meroyan tak tentu pasal. bagi la member tu enjoy dengan apa yang dia suka, kalau dia enjoy dengan benda lain kat luar, lagi haru uols. yang penting adalah support his interest, set the boundaries, explain nicely to your partner. Good Luck!



heart you bebeh~

10 comments:

nanonano said...

same ler, laki aku lg ler taksub prabis duit ke kete,
selagi x lagu, slagi tu dia upgrade enjin,
tp sokay, selagi perbelanjaan kiteorg xdicatu lg, kehkeh

sharEna said...

hehhehe..cam comel aje korang berdua nielah

deena awanis said...

seb baik lah hubby kita x gila ngabes kan modify kete..kalau takkkkk, i ngamuk u!!haha

mun said...

hehehe..best bc entry nie...sweet jeeee....takpelah afnie..janji tak perabis duit ke pompuan lain....dier minat tue takpe lagi..kalau kaki pompuan nie susah arr kan

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

samalahhh peninggg kalu husband hobinya yang mencecah ribu dapat sebijik moto...waduhhhh...pening daaa

AnaLyana said...

suami ai banyak duit perabih kat mancing.. haha.. tahan dok 10 jam kat kolam sebab nak mancing...

accesories jgn cakapla.. beli tu beli nih.. mula2 dulu bising gak, lama2 maleh dah aku nk bising...

sekarang dia tgh cuti 9 bulan dari mancing dia..haha.. risau sebab dah nk dekat bersalin nih. konfem lpas ni dia pegi mancing balik.. ari tuh pun dia dh bagi hint... "nanti mama pantang, boringlah papa, dok kolam la jawabnye.."

huhu..

antalya said...

my hubby xde hobi yg byk buang duit melampau2.tp lebih ke arah buang masa.dok ngadap game online smpai berjam2.mula2 dulu jadi isu gaduh jgk lah.tp lelama xkisah.better la dia gitu drpd berjoli or enjoy kt luar

rDnA said...

My husband tak minat nk make up keta.selamaaatttt.dia suka keta dia yg original takde tambah ape2.tp suka plak perabih duit kt gadjet2 ni..pening sat.tp betul gak duit dia,dia yg keje then dia berhak buat ape yg dia nak asalkan tak berlebihan.kang brg dapur tak cukup,dh takde duit nk bli.

Dayu said...

lelaki dan kereta..
sama lah ekwan. tp alhamdullilah
kalau mmg takde bonus dia hadap je kete dia.
tapi ada hobi dia yg lain yg aku adaklanya geram je

~daRLee ZuRiS~ said...

Nasib baik mr shari takde hobi camtu.cuma, dia asyik ngan Nike dia je lah.
Sebab tu alasan kuat bila dibising pasal banyak beli baju..."baju u beratus2selai.baju i 20-30 je.beli 10 lai baru sama harga baju u"
;p