HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, April 11, 2011

dani si kuat makan

hello =)


wah mengapakah mood nak menulis langsung xde T__T gigih ni duk pikir nak post entry apa..


ok, hari ni aku rasa nak bercerita perihal si hero ku, iman dani dan makanan2 nya. dani memang seorang pemakan. sangat kuat makan kot. sampai setiap kali aku nak makan memang confirm hati tak tenteram, mana tak nya, dani akan lelebih meroyan nak makan sekali.


aku ada baca beberapa mummy's blog yang agak mengeluh anak diorang tak nak makan.. kalau kes aku pulak, dani bab makan memang ok, tapi aku pulak yang resah gelisah, dia punya kuat makan memang tahap unbelievable. so far badan dia xde pulak naik mendadak, maybe sebab dia aktif.



at first masa mula2 belajar bagi dani solid food, dia kurang minat, banyak menangis dari makan. so aku jadi malas nak bagi dia makan. penat mak ko ni masak, banyak sembur jer lebih.. tapi lama2 dani da start suka makan. bila dia suka makan, aku adalah juga variety-kan lauk pauk dani..wah lauk pauk konon~~ balik2 duk rebus carrot dengan kentang jer..haha



so apa masalah nya? dani kuat makan ok lah!! oh no no.. kerana kan si dani ni kuat makan la, aku laki bini stress..hahaha.. bukan apa, ko bayangkan la, padahal baru 5 minit lepas aku bagi dia makan, ingat bila dia da siap2 kenyang, boleh la mak dia ni pulak nak makan..hurmm..hampeh!dia akan menjerit terlolong nak makan sekali. kalau aku buat tak tau, memang confirm dia akan hentak2 kaki dia menjerit2 macam aku baru pukul dia..cett! sure jiran tetangga pikir kami mendera anak T__T



sebagai ibu pertiwi, tak kan lah aku nak sumbat jugak makan kat dia. big no okeh! sebab baru 5 minit lepas aku bagi makan. ouh fyi, aku tak masak kan bubur untuk dani sebab kalau buat bubur macam sikit sangat dan very lite. so mak dia yang "rajin" ni hanya blend sahaja nasi sesenduk. habis cerita..haha



ha dah dah melalut lebih da ni. ok, bila sifat dani yang kuat makan ni boleh kira da tak terkawal da, aku pun bagi la dia biskut farley rusk tu..



tapi masalah besar pulak dengan biskut ni. sebab aku tak boleh nak bagi dani makan sendiri. selalu nya dani akan tercekik, lepas tu biskut ni jenis melekat dekat lelangit. tu belum tambah dengan comot melekit2. everytime bagi dani biskut ni, aku kena monitor. so cite sikit macamana mak dia nak concerntrate makan kalau duk kena monitor anak kecik yang sedang memakan biskut? grrrr..

so kami da bertukar kepada cinta hati baru.. iaitu baby bites!


this one is highly recommend, sebab nya biskut ni adalah biskut beras, iaitu lebih mudah di makan. yang penting xde kes tercekik, or kes melekat lelangit. plus baby bites ni lebih lite instead of kita bagi farley rusk tu macam heavy sangat. yelah, macam budak baru 5 minit makan bubur nasi, tak kan kita nak sumbat farley rusk kan? kenyang sangat si kecik tu. so bagi je baby bites ni. confirm mak2 boleh makan dengan tenang..hehe


dan bertambah jatuh hati dengan baby bites bila biskut ni dia packing dalam small packaging. which is senang la kalo kita travel. macam farley rusk tu, dia satu pack ada dalam 10 keping biskut kan? yang baby bites ni dalam kotak tu ada dalam 10 small packaging consist of 2 pcs biscuit. haaa mudah kan? aku sekarang ni kalo agak2 nak pegi makan sedap2 dengan B kat luar, memang kitorang bawak baby bites 2-3 pack dalam handbag. agak2 dani meroyan, kasi sumbat, terus diam! hahaha.. enjoy your day!

12 comments:

nanonano said...

xpernah lg beli beskut2 gni
nak gak ar beli nanti, hehe
dani brape kali sehari mkn ns?
ok la tu, klu na sronok je tgk klu ank kuat makan, huhu
sbb mika skrg bercinte nk suap ns ke dia,
kene melayan dia main
bru ley sudu nasi, kang bg dia main lg..adehh

mun said...

wah dani leh geng arr ngn mirza..mirza sepuluh kali makan pon takpe..nganga jek dier..tak kisahlah papepon....
mun tak penah lagi beli baby bites nie...lehla beli cuba kat mirza...tapi bab comot tue yang tak tahan

afni+hafiz=dani said...

na, afni bg dani makan nasi 2 kali sehari. nasib dani ni jenis pemakan, so afni x payah nak kejar die..hehe

na, try la biskut ni.. dia macam junk food baby =)

afni+hafiz=dani said...

mun, haha..geng kuat makan! mun try la bg mirza. tapi kalo dapat kat dani memang confirm 1 kotak tu 2 hari pun boleh abis T__T

NURUL JAMIAN said...

baby bites tu raina suka mkn gak

afni+hafiz=dani said...

tu la, rasa nya sebab bnda tu mudah baby nak makan. so dia enjoy. macam rusk tu, macam diorang kena gigih nk telan..hehe

Fadilah R. said...

baby bites tu mmg senang sikit. farley rusk to comot. tp i ada je stok dedua, pastu heinz rice biscuit dgn heinz biscotti. :)

afni+hafiz=dani said...

fadila, heinz biscotti tu ok x? afni x perna cuba lg

Mummy `Aish said...

Mar bg 'Aish yg rusk tu..tak beli lg stok bru igt nak tukar coz mmg comot melekit-lekat kalau 'Aish mkn..then mesti kene tukar bju segala la everytime mkn Rusk tu..

afni+hafiz=dani said...

mar, memang rusk tu melekit, sebab tu afni kurg suka. da guna baby bites ni baru ok, xde comot.

syuhaila binti mustafa said...

br ja bli yg Rusk tu...tp tak kasi pon lg kat my son, dia demam :( may be leh try next time yg baby bites..

afni+hafiz=dani said...

syuhaila, ala kesian nya.. xpe, nnt awk try bg anak baby bits k =)