HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, December 30, 2013

Step Pembelian Rumah [Part 1]

ramai yang duk tanya aku macamana step pembelian rumah ni. kadang-kadang jadi seramkan bila sana sini orang duk cerita libatkan wang banyak untuk beli rumah, tak paham pengiraan BFR or BLR. ok jangan risau aku try cite sikit mana yang aku ingat k. bear in mind, untuk pembelian rumah baru or rumah 2nd-hand lain cara eh. aku akan cite based pada pengalaman aku. sebab aku undergone this 2 steps.
 
Pembelian Rumah 2nd-Hand
 
masa kitorang decide nak beli rumah tu, aku cakap dengan Hafiz tak nak rumah yang instalment mahal. since kami agak rumah di Johor masih murah, kami try carik rumah 2nd-hand, dan kalau boleh nak monthly instalment tak lebih RM 1, 000.
 
aku approach sorang agent ni, dia baru handle pembelian rumah ofis mate aku, so kira trusted la kan. dia tunjuk aku gambar rumah yang semuanya berharga RM 200, 000. memang aku ada pegi tengok, tapi hati macam tak puas. yelah, aku ni bukan kaya nau esok-esok nak beli rumah lagi, so alang-alang mencari tu biarlah yang puas hati. so aku suruh dia list out kan apa-apa kos yang perlu aku bayar. ni aku share k:
 
- down payment depends ada yang mintak 5% or 10%
- lawyer fees: ada 2 lawyer, fees rate lain-lain untuk 2 lawyer ni sebab satu bank, satu owner
- disbursement fees
- stamping fees
 
total keseluruhan kalau beli rumah RM 200, 000, mungkin kau kena keluarkan dari poket sendiri sebanyak RM 30, 000 plus minus.
 
untuk golongan marhein macam kami of cos terkejut, sebab kami tak puas hati sangat dengan rumah tu, then kena keluarkan duit sebanyak tu, berbelah bahagi jugak hati ni.
 
Pembelian Rumah Baru
 
sehari, dua lepas jumpa agent tu kami jalan lagi kat satu Expo Hartanah. masa tu memang terkejut la sebab tak sangka harga rumah kat Johor dah macam KL, superb mahal. single storey kat Kulai dah RM 200, 000. kalau apartment kat JB area semua atas RM 300, 000++. buat rumah pakai konkrit emas ke? T___T
 
tapi tu lah harga rumah ni agak susah untuk jatuh unless during inflation. tu pun tak turun banyak kot, harga rumah akan still naik mencanak. so planning kami tadi untuk carik rumah yang instalment below RM 1, 000 memang tak dapat. masa expo ni jugak aku ada buat research apa itu leasehold/freehold, bumi lot/international lot.
 
ringkasannya,
 
leasehold: kita hold the property up to 99years sahaja
freehold: we own the property sampai cucu cicit piut forever and ever
bumi lot: lebih murah dan ada developer bagi diskaun, tapi kalau nak jual rumah hanya pada bumiputra sahaja
international lot: harga lebih mahal, tapi bila nak jual boleh jual pada both bumi or international
 
tapi kebanyakan rumah baru sekarang memang freehold. so takde isu la. macam rumah yang aku beli ni pun freehold, tapi kitorang dapat harga international lot, due to kehabisan bumi lot yang hot selling. takpe lah, asalkan rumah yang kami dapat ni kategori masih dalam kemampuan. tapi nak dapat instalment below RM 1, 000 memang tak dapat ler dik. pejam mata je lah bayar lebih dari tu.
 
bila kita dah decide nak beli rumah, sila sediakan satu notebook kecil untuk catit segala particular hal rumah. macam aku sangat concern, so aku rajinkan diri buat reseach pasal rumah.
 
beli rumah under development ni memang risky. so benda pertama, kalau boleh jangan terus book dan bayar deposit dekat Expo. lebih baik pergi dulu ke tapak pembinaan, tengok kawasan sekeliling, tengok development rumah, tengok profile developer. aku faham ada yang in rush main beli sebab takut terlepas peluang, kita buat macam ni jer. kalau dah ditetapkan tu rezeki kita, pusing tang mana pun ia akan jadi rezeki kita.
 
macam aku pun tak terus beli, aku cakap dengan developer saya nak tengok kawasan ni dulu. developer as usual akan provoke kata kita kena cepat sebab ada 2,3 keen buyer. pedulik. bila pegi kawasan aku nampak rumah dah naik 60%, check profile developer banyak projek success. so proceed. call developer dia cakap ada buyer dah beli. frust? agak la. tapi lepas 2,3 minit dia call, bagitau ada satu lot applicant tak lulus loan, so dia offer aku. see? kan aku dah cakap kalau ada rezeki tak ke mana.
 
ouh satu lagi harga rumah memang akan sentiasa naik based on progress ye. orang yang beli awal untung la, sebab harga tengah murah, tapi diorang tunggu sampai 3,4 tahun. macam kitorang BIJAK sikit [bijak sangettt], nak duduk cepat complete for another 7 months, bayar lah kau perbezaan additional almost RM30, 000 kot.
 
so mesti ingat check profile developer adalah sangat penting dan paksa developer list out kos apa yang kite kena bayar, be transparent. biar kita nampak bodoh tanya banyak soalan, but hakikatnya untuk kebaikan kita gak.
 
eh macam dah panjang nau aku cite.. haha. belum masuk step documentation lah apa kan? haha. aku ni plak banyak nau keja. aku hold dulu boleh?
 
esok aku sambung lagi..
 
Jika di izinkan Allah SWT. Happy New Year :)
 
 

2 comments:

Kyla Pearlisha said...

HMmmm betol tu.rumah skng mmg mahal.Kt mlaka teres saje da 160k ke atas.Dpt yg gol biasa2 utk loan agak payah.Kesian.at last sy pon beli 2nd hnd heheheh

afni+hafiz=dani said...

takpe, sekurangnya kita ada dah rezeki nak beli rumah k :)