HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, November 8, 2011

puding triffle di pagi raya

ikut kan hati yang malas ni, memang ke laut nak mengupdate blog. tapi kesian aku tengok kat viewer tu, ada je orang duk refresh kot-kot ada entry baru dari aku..sorry korang, kalau takde cite best memang aku malas nak meng-update. ini pun macam aku bakal hasilkan satu entry sampah.. =)



ok lah, hows raya? initial planning raya aku sangat caca marba. ikut kan kami beraya di jb jer, sebab tak jadi balik kampung. then, suddenly, family belah suami pakat-pakat turun jb, so meriah la sikit.


bagi tak nak nampak macam aku ni sangat hampeh sebab reti makan je apa orang hidangkan di pagi raya, aku amik inisiatif untuk buat dessert. antara yang aku hidangkan adalah triffle. sangat mudah dan pasti semua pun tau camne nak buat. tapi meh la aku share cara buat nya, biar entry kali ni nampak informative sikit eh..haha


firstly apa yang kita perlukan? cheese cake/tepung kastard/susu cair/buah dalam tin/jeli. untuk cake tu actually ramai jer yang menggunakan swiss roll lah, sponge cake lah, so terpulang. macam aku prefer cheese cake, baru dia rasa macam lemak berkrim.




so bila dah siap, dia akan automatik jadi berlayer-layer gitu. macam aku punya tak nampak layer cheese cake tu sebab i pakai tupperware jer Y__Y itu yang cake tu nampak terselindung ke bawah..kalau pakai mangkuk queen anne tu sure menggoda, yeah harus rembat satu.




senangkan, lain kali agak-agak nak berkunjung ke rumah saudara mara, takde idea nak bawak buah tangan apa..buat je triffle, senang dan pantas. nanti-nanti aku update lagi cerita yang lebih baik ok =) akhir sekali, meh tepek muka aku dan si hensem yang dah lama tak interframe~

4 comments:

Hanani said...

ish, satu demi satu resepi ko update eh..rajinnya mama dani ni..terliur je aku nengok dari sini....nakkkkkk

afni+hafiz=dani said...

haha..nak buat camne. nak pegi raya umah atok die, kena la bawak buah tgn..hehe

wardah @ fie shah said...

ahh, tak pernah terfikir nak letak cheese cake. Ok pasni nak try cheese cake la plak.

NURUL JAMIAN said...

sedap kan