HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, October 17, 2011

pavlova terhebat setakat ini

wah..lebih plak kau eh claim pavlova kau yang terhebat.


hakikat nya ini adalah cubaan kedua. first time aku buat hari tu aku ada bagitau yang pavlova aku crunchy, so bila dah crunchy dan nipis, dia punya manis memang tahap aku nak makan pun pikir banyak kali.


hari ni sampai rumah hati serasa di cabar-cabar tengok pavlova korang yang superb gebu. bak kata na, kena make sure putih telur tu pukul sampai dia jadi "meringue"..kali ni aku nekad. lenguh tangan pun lenguh la, janji pavlova aku menjadi. (read: lenguh tangan di sini bermaksud aku lenguh pegamng mixer tu =0 )




this is what we called as meringue



macamana nak tau dia jadi meringue? bak kata dayu, bila kau punya adunan dalam bekas tu, kau goyang-goyang pun dia tak cair meleleh, makna nya dia jadi likat dan pekat..





ha ni baru betul, lepas bake dia akan naturally terbentuk, oh macam biasa aku memang selalu hover konpidem sampai meringue aku hitam di atas Y__Y



so masa yang di nanti-nanti kan, nak tengok tak pavlova gebu aii tu??





ini lah yang aku idam-idam kan.. betul la kata kau jue & dayu, lima minit pun habis licin, jadi nak tambah-tambah..opsss ingat dr.rozmey (diet-diet!!) ..hiks!


p/s: oh pada blogger yang nak tengok gamba bday party dani, esok-esok la aku upload, aii tengah teruja pasal pabloba =))

12 comments:

abah dan mak haqq said...

wahhhh...
sume pakat bikin pavlova ni...
ini memang mencabar kid sungguh ni..
seronok kid tengok kawan-kawan dah pandai bikin pavlova :)

Fadilah R. said...

mak aih buat meringue pki tangan je ke. gigih betul. aku pki mixer je wey. tak larat lah nak pukul pakai tgn.

afni+hafiz=dani said...

mak haqq: gigih kan??haha..nak wat cane kid, nak beli tak tau jual katne, so carik inisiatif kita bake sendiri la..

fad: amboi fad, letih aku kalo kena buat meringue pkai tangan..haha..aku pakai word zaman dulu kala iaitu "pukul" instead "mixer" hahaha..padahal aku lupa nama benda alah tu mixer..haha

aziyana said...

wah mmg macam dicabar2 ye bikin pavv..hikhik same la kita..tak boleh jadik tgk org lain buat

eh afni putar pakai tgn? pergh gile tabik spring..guna mesin pun rase mcm bila nk kembang neh...huhuhuh

ღnFashyaღ said...

bertambah jeles dibuatnya......pinjam oven!!!! hahaha, xmampu nak beli oven weh, :P

afni+hafiz=dani said...

yana: haha..again, seorang lagi cakap aku meringue pkai tangan..haha..hebat benau tu! pakai mixer la yang..maksud nye letih nak pegang mixer tu putar punya putar..lenguh oi! hehe

fasya: haha..gedik la ko x mampu beli..haha..meh dtg umah aku bagi sewa oven..haha

Dayu said...

makcik aku kata 'jgn buat selalu sgt, kang ngan kau gebu mcm pavlova tu'

huhuhu
terbantut hasrat aku nak mem'pavlova mlm td. tp tetap membakar juga..
aku buat apa??
tggu...

mun said...

wah....gigih guna tgn....salute arr memang terbaek...hehehe..tap betul gak ckp dayu...kang dng kite2 gebu...

nanonano said...

bia betik gune tgn???
aaaa xdpt bayangkan, hahahaha
ape pun syabasss,, mmg pavlova yg menjadi dia akan xde rupe bentuk yg cantik,
sbb trlalu pekat meringue tu,
sbb tu yg 1st pav afni hr tu cantik elok je trbentuk mcm kek eh,
cair lg yg tu rupenye, agak2 brape lama ko hayun tgn nk jadikan meringue neh???
hahaha serius tabik spring! :p

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

tak dok oven...hampeh nak wat camne...huhuhuuuu

afni+hafiz=dani said...

dayu: haha..laki aku cakap benda yg sama. trbantut hasrat aku nk makan secara lebih..haha. apa next project ko? kasi up cecepat kat blog k! hehe

mun: haha..ni sorang lagi, afni pkai mixer la babe.

na: haha..ko orang yg ke-4 ckp aku buat meringue pkai tgn..haha..aku pkai mixer la. adoi ni kena buat word correction ni..ahaha

mya: jum beli oven! =)

NURUL JAMIAN said...

sedapnya pos sikit :)