HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, October 31, 2016

Moving on

Bila hati dah banyak kali disakiti
Hanya tuhan je yang tau rasa ini

Memaafkan mungkin mudah
Untuk melupakan memang payah

Jangan bangkitkan redha
Hanya tuhan je yang tau sampai bila mau redha

Bila hati dah terlalu banyak kali disakiti
Jangan anggap cinta dan sayang akan mengubatkan hati

Sekali dua mungkin boleh dibagi muka
Peluang seterusnya mungkin kau akan permainkan semula

Hati, sampai bila la hati ni nak sembuh
Luka dia hanya tuhan yang tau, Masyaallah...


blog will be idle for a while

Tuesday, October 25, 2016

Susah Senang Di Awal Perkahwinan

Assalamualaikum,
 
haaa kenapa tetiba jer saya nak cerita pasal susang senang pagi-pagi gini kan? hihi, ok macam ni saya tengok ada yang search "susah senang di awal perkahwinan" then direct to my page. kelakar sikit la why so serius sampai search benda-benda macam ni.
 
saya tak berapa ingat kalau sepanjang saya berblog ni saya ada cerita susah senang saya masa memula kahwin. serius tak ingat, tak kuasa la pulak nak dig out cerita-cerita lama ni.
 
ok lah, saya cuba lah selami hati-hati bakal pengantin or pasangan yang baru kahwin ni, mungkin you always wonder betul tak pilihan hidup you ni kan? is this the right person? dapat pulak hidup lepas kahwin tak seindah khabar.
 
saya cerita sikit kisah hidup saya masa memula kahwin dulu ok, masa baru kahwin tu kami memang weekend husband-wife, suami dekat JB, saya pulak masih kerja kat KL. saya ingat lagi masa tu gaji saya baru naik RM1600, tapi yang sedihnya ekonomi gawat back in 2008, ofis decided setiap pekerja akan dipotong gaji 10%. so imagine la, dah deduct 10%, tolak epf, socso, berapa sangat la balance. suami pun sama berapa sangat gaji time tu.
 
that time saya dah terpikir berapa lama nak berjauhan kan, so saya gamble decide nak resign, boleh imagine tak masa tu darah muda mana ada simpanan kukuh, tapi gamble je resign. suami pun survey-survey rumah sewa, dapatlah kami sewa rumah flat RM 300. masa tu, memang serius kami takde barang apa pun.. bukan tak nak mintak tolong family, jenis kami susah sama-sama, senang sama-sama. ada duit ke takde senyap sudah.. bayangkan kami tidur atas toto je, then beli cooking stove I think harga less thank RM 150 kot, letak stove atas lantai tau. then suami beli tv dengan duit syiling... peti ais mana ada, saya hari-hari pegi kedai beli ikan untuk makan harian..haha memori sungguh la. pernah jugak 2,3 hari saya masak nasik goreng je, suami tanya kenapa tak masak lauk, saya senyap je, padahal duit ada berapa ringgit je nak beli ikan apa semua. masa tu ada je dikalangan makcik kepochi or relative yang try to downgrade kitorang, tapi kitorang chillax je. masa tu dalam hati selalu cakap aku susah or senang, aku tak mintak duit siapa-siapa.
 
tapi kami tak pernah merungut, apa yang suami saya provide saya redha je, diam kan tak mengadu apa pun walaupun beberapa kali ayah saya call suruh saya balik KL semula sebab kesian saya hidup style gini. saya diamkan je sebab bagi saya ini suami yang saya pilih, sebelum kahwin saya dah tau kedudukan dia macamana so kenapa saya nak question jalan yang saya pilih?
 
tak lama saya menganggur dalam sebulan lebih je, then saya dapat kerja, masa tu my starting salary  RM 2600 back in 2009. serius habis hati dah time ni, rasa macam Allahu lega nya dapat ofer yang lebih baik. sikit demi sikit life kami sihat sikit, memula beli peti ais then beli sofa dengan tilam, nak beli set bilik tidur tak mampu lagi..orang nak datang rumah pun kami duk mengelak..hihi
 
sampai la hari ni saya tak putus-putus bersyukur dengan apa yang tuhan dah bagi, Alhamdulillah hidup pun dah agak stabil. tapi saya tak pernah menyesal dengah kesusahan saya masa memula kahwin dulu, kenangan tu selalu saya jadikan sempadan hidup. ada je bila ada masa berborak dengan suami kitorang reminisce zaman susah dulu-dulu. sebab tu la saya sampai sekarang sangat sensitive bila ada yang cuba question here and there pasal life kami, sebab seriously kita tak kacau orang, why people bother about us kan? :)
 
ok lah, saya nak share sikit beberapa perkara yang mungkin boleh kita sama-sama terapkan dalam hubungan ni eh. opss tapi jangan pikir marriage saya peaceful je, ada pasang surut jugak, normal la kan. tapi saya nak jugak share beberapa perkara yang saya selalu jadikan guideline dalam hidup.
 
1) jangan bergaduh besar pasal duit. seriously, even static penceraian pun kita nampak masalah duit adalah punca utama. but trust me, janganlah bergaduh pasal duit, duduk sama-sama berbincang. honestly, saya dan suami dari kalangan family yang senang, memang we feel so awkward hidup dalam serba kekurangan. tapi bila dah takde duit tu, buat je cara takde duit, jangan tetap nak hidup macam zaman duduk dengan family dulu. saya masa bujang memang pemalas ya rabbi la nak tolong mak saya masak, tapi bila dah kahwin, dengan life gini, I just have to. bedal je la masak apa pun nak jimat punya pasal.
 
2) jangan menuding jari pada suami. you are the one who choose him to be your partner kan? so kenapa nak point all the fingers pada dia sorang? sebelum kahwin saya yakin you know him better, awak dah tau dia kerja apa, financially pun mesti dah boleh agak kan. so jangan penat-penat question dia kenapa tak buat 2,3 kerja dalam satu masa supaya duit banyak berjuta. seriously not worth it. lebih baik duduk berbincang, what we should do, you izinkan I kerja, or I work from home, or ok la kita downsize all the expenses yang tak perlu.
 
3) saling membantu. saya nak share sikit la experience saya, my career path develop tremendously, cepat jugak saya naik gaji setiap tahun. so bila ada kemampuan sikit saya memang cover mana-mana expenses yang perlu. takde istilah gaji saya,gaji saya, gaji awak, gaji saya juga..big no. now, Alhamdulillah rezeki suami pulak lebih stabil sekarang, so saya pun take one step back la kan...haha..turn dia pulak. tapi of cos saya masih lagi tolong mana perlu.
 
4) redha. ini sangat perlu. saya faham kadang-kadang ada isteri yang rasa kecewa dalam hidup, tipu lah kalau nak kata saya ni perangai macam angel, tak pernah langsung rasa kecewa. mesti ada, kita manusia biasa. cara saya untuk redha dalam hidup, saya berkawan dengan orang-orang yang positif, yang boleh bagi nasihat yang baik-baik. zaman saya awal kahwin dulu beruntung sikit la, I'm not into social media sangat, that time pun mana ada instagram, so no issue la pasal orang hebohkan betapa best nya hidup diorang. but nowadays, saya fahamlah ada rasa jealous kat mana-mana bila tengok suami kawan tu bawak pergi jalan oversea, shoping sana sini. saya pun ada rasa jealous tu, ada rasa nakkkk sangat. tapi redha kan ajelah. you have to always remember, mungkin kawan yang tadi tu potray the best part of her life dalam fb or instagram, but in reality mungkin tak macam tu pun. ada sorang kawan baik saya selalu cakap dengan saya, suami kita tolong angkat kain, tolong basuh pinggan pun dah boleh kira sujud syukur tau. ada suami orang lain, goyang kaki je tak membantu kerja rumah langsung. hiks.
 
ok lah rasa tak best pulak cerita benda serius pagi-pagi gini. chillax ok, just go with the flow. buat apa nak crack up your head dengan benda-benda nonsense gini. sakit kepala tau tak. lebih baik pergi tengok surihati mr.pilot tu, boleh korek idea acah-acah sweet dengan suami nanti.. kikiki
 
p/s: suami saya anti sungguh dengan ejaz fakhri tu..haha. tak berani nak tengok weekdays dengan dia, marathon tengok ulangan time weken je sambil sorok-sorok senyum sorang..

Sunday, October 23, 2016

Kilang Bateri Johor Bahru

Assalamualaikum,
 
adoi letih nya saya seminggu ni, serius banyak melampau kerja. petang ni pun ada meeting, curik masa sekejap update blog :)
 
ok ada pernah dengar tak Kilang Bateri kat JB ni? kalau johorean of cos mesti tau sangat la kan. untuk bukan orang Johor mesti macam wonder apa Kilang Bateri ni. ok actually tempat ni boleh kata macam ala-ala indoor downtown kot.. memang banyak local stores dalam ni, ada foodcourt, ada indoor games, dan banyak sangat hipster café.
 
tapi kenapa nama dia Kilang Bateri? actually tempat ni dulu adalah Kilang Eveready yang buat bateri tu. so memang Kilang Bateri take over untuk transform jadi macam sekarang. interior memang diorang kekal kan ciri-ciri kilang tu. takde major transform pun, so macam classic la tempat dia. one thing, saya rasa hampir 90% stores monopolised by bangsa kita. so nampak macam best la jugak tengok orang-orang muda berniaga. try la search gambar-gambar kat Kilang Bateri, such a new thing la, thumbs up to the team sebab came out dengan idea creative macam ni.
 
nak cakap pasal hipster café memang banyak sangat dalam ni. sampai saya cakap dengan suami kalau agak-agak boring tak tau nak pegi makan mana, kita boleh la jelajah satu-satu café kat sini. malam tu kitorang pilih untuk makan kat "Pantry Café". sebab malam tu rasa nak makan light-light je, so lets give a try kat pantry since saya nampak ada sign ni:


Mango Cheese Cake by KulaCakes. ha sebenarnya saya memang dah lama teringin nak makan kek diorang ni. sebab banyak review kata the best cheese cake in Kuantan. saya share my personal thought k, kek ni diorang serve kat saya dalam keadaan frozen. so saya tak pasti the real serving memang frozen ke atau macamana. saya try makan masa tengah beku, macam so-so je la. kek dia tak manis sangat, a bit blunt pun ada. then, saya cakap dengan suami, agaknya Pantry Café ni beli kek all the way from Kuantan kan, so maybe dia tak serve fresh, so saya biarkan kek ni defrost dulu. tapi masalahnya lepas defrost kek ni mencair, lembik sangat.. but taste still kurang aummm sikit la. entah la eh..haha mati la orang kecam. hello citarasa kan very general, kalau u kata sedap, sedap la.. terpulang. 


malam tu kitorang order nachos cheese, Hawaiian pizza, dengan apple juice. haaa saya kan sebenarnya a bit frustrated la dengan all the hipster café ni. saya dengan suami ni memang kaki jelajah mencarik makanan. so memang we have tasted several hipster café, rating kalau dari 10 cafes hanya 2 jelah kot yang kitorang akan visit lagi. rasanya mesti semua agree dengan saya yang café macam ni charge you really over price, tapi tu saya tak kesah sangat, sebab motto hidup saya as long you serve makanan best, saya tak kisah bayar lebih sikit pun. tapi its really upset bila kedai dah cantik, food presentation creative dah, tapi taste tak sesedap harga.



I harap sangat Pantry café improvise la the taste. sebab you serve food yang sangat light, which is nachos cheese, boleh je mewahkan sikit dengan cheese sauce, tabur lebih sikit the garnishing. pizza pulak u got the taste, flatbread ok la not bad ada rasa crunchy, tapi again topping dia macam takde rasa apa, cheese awat kedekut sangat
 
Pantry café please take note kalau you nak repeat customer, please improve, improve. sayang la sebab café dah cantik, layanan ok, ambience cantik, tapi food kurenggg. tapi still saya tetap tak serik nak cuba hipster café yang area situ, saya nak jelajah satu-satu, suami take note jugak eh :)

Wednesday, October 12, 2016

Wean-Off, susah ke senang?

Assalamualaikum,

saya rasa benda ni benda paling common yang selalu mak-mak fikirkan. saya rasa nak gelak pun ada blog saya sekarang semua cerita pasal permasalahan mak-mak..haha .. ok lah nak cerita pasal breastfeed journey memang dah bertahun la saya tinggalkan.

Edna sekarang dah 3 tahun lebih, dia menyusu badan memang complete 2 tahun. tapi tak la exclusive breastfeed (bf) sebab susu saya tak banyak mana. masa 6 bulan pertama tu boleh tahan la, saya mampu la buat stock sikit. tapi masalah saya ni susah sikit nak consistent untuk pumping session. nak pump kena consistent timing, without failed. saya pulak kerja tak menentu masa, kadang time nak pump tu saya tengah drive nak pegi meeting ke apa. so bila kurang consistent, itu yang ke laut penghasilan susu.

walaupun saya tak mampu provide eksklusif bf, tapi saya keep bagi je kat Edna. so far cukup la untuk anak tu, tapi kalau nak kata untuk super kenyang wallahualam la pulak saya. nampak Edna ok je tak nangis, maknanya cukup la susu saya seadanya untuk dia kan? kalau rasa-rasa tak cukup memang saya bagi dia susu formula. yang extreme bf jangan kecam saya tau, lain orang lain cara, awak dengan cara awak, saya dengan cara saya. peace.

ok lah melalut ni, how to wean off? dah dengar banyak versi kan? ada yang kata letak benda pahit/masam dekat keliling nipple lah, ada yang paksa anak hisap botol lah..etc. macam-macam cara.

macam saya memang takde specific date saya nak wean-off, agak-agak lagi 2,3 bulan Edna nak genap 2 tahun. saya slowly avoid direct bf. Edna siang memang minum susu formula kat rumah pengasuh. bila saya ada dengan dia baru dia direct bf. so bila balik kerja, dia merengek nak susu. saya bancuh susu untuk dia. trust me, struggle weh, anak tu memang akan mengamuk teruk punya. tapi korang kena steady la, buat pekak je dia nangis, jangan tewas. pujuk dia perlahan-lahan, cakap la dengan dia, "Edna dah besar, takmo la hisap tets mama lagi.." memang susah, tapi lama-lama budak tu akan redha, automatic dia akan amik jugak botol susu tu hisap.

tapi jangan lupa waktu paling challenging adalah time nak tidur... masa minggu pertama nak wean-off, saya bagi dia hisap sekejap-sekejap, dia tidur je, saya terus "cabut".. then masuk 2nd week, saya pujuk lagi, memang saya buat keras tak nak bagi. bayangkan memang Edna mengamuk sakan...tapi saya pujuk dia perlahan-lahan, tepuk-tepuk dia lalaikan sampai dia tertidur.

lama-lama budak tu fedup la, saya rasa kurang sebulan la trial saya, terus Edna completely wean-off. tapi yang tak tahan tu saya pulak macam sentimental rindu momen-momen dia "mengempeng" dengan kita. hihi.. tapi kena kuat, mak-mak jangan sentimental sangat k :)

ha tapi kan yang seronok sikit, bila masa nak wean-off tu saya tak ajar dia dengan hisap botol tengah-tengah malam, saya bagi dia botol sekali je sebelum tidur, then tepuk-tepuk sampai lena. hasil dia, sampai sekarang Edna memang tak pernah mintak susu tengah-tengah malam. saya cuma sediakan botol air masak sebelah dia. tapi kena la pastikan perut anak tu kenyang sebelum tidur, ni kalau tak bagi makan apa, bagi susu semata-mata, pengsan la anak menahan lapar..hihi


rindu la nak ada baby lagi T__T



Monday, October 10, 2016

Struggle nak pandaikan anak

Assalamualaikum,
 
rasanya mesti ramai mak-mak yang ada anak baya Dani, next year nak Darjah 1 dah...trust me benda yang paling mak-mak takutkan sekarang adalah nak bagi anak pandai baca sebelum start sekolah next year. huwaaa nak nangis pun ada, lagi berbaki lebih kurang 3 bulan nak masuk 2017, saya masih lagi struggle nak bagi Dani fasih membaca.
 
pelik kan, dulu-dulu lain, rasanya mak-mak dulu takde nak bother anak kena pandai baca ke apa, tadika it just for fun, untuk build self-confidence, nak bagi bebudak kenal dengan persekitaran, macamana nak bergaul. but trust me sekarang totally different. saya masih ingat lagi zaman saya sekolah tadika KEMAS dulu, balik sekolah cool je rileks tengok kartun, mana ada homework ni.
 
tadika sekarang Masyallah..saya yang mak ni stress, yang bebudak lagi stress kot. macam Dani tadika di Smart Reader, masa memula dulu memang saya shock setiap hari paling sikit homework ada 3 buku. lepas tu in case absent ke apa, merana la kau homework tu teacher akan kumpul, then you settle la semua. berderai-derai la airmata si Dani nak siapkan homework bertindan-tindan.
 
saya ni lagi la alpening, rasanya semua parent yang bekerja pun pening especially mak-mak la kan. macam saya routine setiap hari pick up bebudak dekat rumah pengasuh, then sampai rumah terus senseng lengan nak masak, basuh baju, lipat kain, kemas umah, and the list goes on..stress kan? so masa bila la nak dapat focus duduk belajar dengan anak. nak harapkan suami, dia balik pun dah lambat, by the time pukul 9pm bebudak masuk tidur dah. so nak tak nak, saya kena handle semua.
 
paling saya sakit jantung bila tengok Dani tak fasih membaca lagi, so far dia memang dah kenal huruf, dah boleh mengeja..tapi membaca memang way to go la kan. saya google sikit-sikit ramai cakap try guna buku "Bacalah Anakku", ok give a try. nak mencarik serius susah, banyak jugak bookstore saya pegi tapi takde buku ni, then finally saya decide beli online je dari MPH, trust me life so much easier, dah la murah, saya tak ingat harga, tapi murah sikit la banding dengan other online stores.


nak tau saya curik masa time bila? saya curik masa time driving nak balik rumah, perjalanan dari rumah pengasuh ke rumah ambil masa dalam setengah jam. so by hook or by crook, memang saya akan paksa Dani amik buku ni, baca sebelah saya.. so far dah dekat sebulan saya practice cara macam ni everyday without failed, mak-mak kena disiplin jugak, jangan skip even a day. sebab nanti anak-anak confuse, haih sekejap hari ni baca buku, then esok lusa tak baca..nanti bebudak akan cepat lupa apa dia belajar.


hasil? Alhamdulillah much better. masih tak berapa fasih, tapi improve, itu yang penting. macam Dani ni banyak drama airmata, saya tak cubit or marah pun, sekadar naik suara pun dia boleh menangis je sepanjang perjalanan baca buku.. ikut kan hati geram, tapi sabar je lah.
 
next mission saya, nak diaper-off kan si Edna..next year dah 4 tahun T__T
 
 
ni budak ni geram saya.. kuat amukan, kuat memerintah, tak makan dek saman T___T

Tuesday, October 4, 2016

Petua Hilangkan Kotor Pada Tiles

Assalamualaikum,
 
Saya pindah rumah yang baru ni ada dekat 2 tahun dah rasanya. tapi saya always struggle dengan masalah tiles. How I wish tiles saya macam rumah orang lain jenis licin kilat gitu. tiles rumah saya Masyaallah, dah la warna putih, lepas tu jenis yang kesat tu.
 
sebut je lah petua yang mana saya tak cuba. ada yang advise saya campurkan pencuci lantai dengan Clorox, hasil memang kurang baik mungkin sebab Clorox tu ada kandungan acidic, so bertambah kesat la lantai saya.
 
ada jugak saya baca, masa buat bancuhan tu, campurkan dengan air panas, lepas tu mop guna kain batik. seriously saya gigih cuba tau, tapi still lantai ku degil T__T
 
saya ada cuba sekejap Basic H keluaran Shaklee, not bad.. membantu jugak, tapi kalau nak kata super shining tu tak lah. tapi nampak la putih sikit lantai saya tu. lama jugak saya pakai Basic H ni, ada lah dalam lebih setahun. sebab masa tu ini je la paling effective.
 
tapi sekarang saya dah stop sebabnya, saya dah jumpa cara lain yang lebih cost-effective. seriously saya tak pernah terpikir pulak dengan cara ni menjadi. semua nya kebetulan bila tengah tolong suami bersihkan lantai dapur lepas dia buat drain clogging. saya guna "Sabun Basuh Baju", yes you heard me, sabun basuh baju je saya guna, bukan yang jenis liquid tau, saya guna yang serbuk, any brand will do.
 
caranya saya taburkan sikit serbuk basuh, jangan campur air, lepas tu amik kain yang telah dibasahkan, then gonyoh je la. tak perlu menggonyoh beria sangat, tak perlu pkai berus ke apa, tools dia: kain basah & serbuk basuh baju. lepas dah gonyoh, amik lagi satu kain basah yang bersih, lap je lah, memang akan nampak perubahan. tak payah beria nak guna banyak air sangat.
 
In Sha Allah cara ni effective, sebab lantai rumah saya jenis kesat then putih pulak tu, bebudak tengah membesar so paham-paham je lah tahap "baik" diorang when it comes to hygiene. kadang-kadang sakit mata tengok menitik-nitik aiskrim tumpah atas lantai. so try la k :)

 
ini lah lantai nya, sakit mata tak? seriously geram. rumah zahirnya nampak bersusun kemas, tapi bila tengok lantai, failed teruss T__T
 
 
 ini lah hasil lepas guna sabun basuh, better kan? sedap la mata memandang sikit :)

Monday, October 3, 2016

Forest City @ Johor Bahru

Assalamualaikum,

Ya Allah susahnya nak kekalkan kerajinan ni..haha..bukan tak rajin, tapi memang jadual tengah pack tahap melampau, so tu yang satu entry seminggu. takpe lah, saya cuba k :)

ok hari ni tak boleh nak cite panjang sangat, banyak sangat keja hakiki tengah menanti ni. saya just nak highlight kan pasal salah satu lagi area "must visit" kalau pegi Johor. kalau tak silap sebenarnya ada beberapa tempat lebih kurang dengan Forest City ni, satu nama dia Country Garden kat Danga Bay, satu lagi saya tak berapa ingat nama apa.

Actually Forest City ni memang agak jauh la dari Bandar JB, dia dekat area Gelang Patah/Nusajaya.. kalau visitor ke arah LEGOLAND/Puteri Harbour ke, worth it la travel jauh-jauh.

saya memang saja je bawak budak-budak pegi sana, tak tahan la kalau asyik pegi Shopping Mall ni. nanti sorang menangis nak mainan, sorang lagi merajuk..pening kepala. so kita jalan-jalan tengok pemandangan sudah.

ok apa Forest City ni sebenarnya, saya pun susah nak describe in details. dia macam satu development/residential area yang baru. macam mega projek pun ada. kalau nak tau further visit link ni ok: http://forestcityjohor.com/

tak nak cerita banyak, keja tengah membukit ni T___T

 
gambar yang paling saya suka, cantik kan ni tengah sunset
 


 





 
 

Monday, September 26, 2016

OldTown Grand @ Mount Austin

Assalamualaikum,
 
Rasanya kalau sebut OldTown mesti ramai dah familiar sangat kan. kali ni saya nak cerita experience beberapa kali pegi dine in di OldTown Grand. apa beza OldTown dengan OldTown Grand (OTG)?
 
banyak rasanya beza dia, sangat banyak.. bagi saya dari segi design kedai memang lain sangat, cozy, pastu dia colonial design. so memang selesa la. setahu saya tak banyak tempat ada OTG ni, kalau area Johor Bahru setahu saya satu ni lah..tapi tak pasti kalau area lain ada.
 
kalau dari food wise, saya rasa macam ada variety skit, harga pun slightly lain. ada mahal skit la. let saya kalau OldTown biasa ada pakej Dinner less than RM13 inclusive drink kan? tapi kalau dekat OTG food alone, contoh nya Mi Kari will cost you around RM15++. tapi isi dalam Mi Kari tu memang totally berlainan lah, beside of serving you dengan slice chicken, dia bagi sekali seketul besar ayam kari. mangkuk pun besar tau, kalau perut kecik macam saya ni, memang confirm tak habis punya.
 
selalunya kalau datang sini kerap jugak kitorang order nasi lemak sambal sotong. sambal sotong dia memang sedap, seriously tak tipu. saya memang ada satu thought kalau masakan sambal kat kedai-kedai ni memang asal boleh je sebenarnya. tapi untuk sambal sotong diorang ni memang deserved hats off. rasa macam home-cooked sambal tau. petai jangan cakap la memang segenggam dia letak. untuk peminat petai memang puas hati rasanya.
 
one thing to highlight, dari segi meal presentation. kami anak beranak ni memang kerap la pegi OldTown, so cara presentation pun kitorang dah boleh agak, kadang-kadang asal boleh je. geram jugak la bila order Mi Kari, bergenang minyak, rasa nak marah je kalau serve macam tu. itu yang selalunya kalau ada peluang memang pegi OTG je, tak kisah bayar lebih sikit, tapi tengok food tempted je..
 
so kalau ada peluang pergi la try ok :)
 
 
rasanya kalau OTG, mesti design dari luar ala-ala colonial gini
 
 
design dalam, cozy kan...rasa nak tidur je dalam ni..hihi..
 
 
nice kan? :)
 
 
dani order kids meal chicken rice..sedap la sikit mata memandang..hihi
 
 
suami oder Mi Kari, sebab kan dia tak suka ayam kari, waiter gantikan dengan sotong kembang
 
 
Nasi Lemak Sambal Sotong, serious sedap..please try :)
 
 
 kita payung gambar anak dara si Edna :)
 
 
Abang Dani
 
Lokasi:
 
OldTown Grand
Jln Austin Height Utama, Taman Mount Austin,
81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia

Tuesday, September 20, 2016

Pasu Murah di PISB Ayer Hitam

Assalamualaikum,
 
siapa yang pernah datang rumah saya, memang dah sedia maklum la dengan adanya banyak pasu kat rumah tu. nak kata penggila setia pasu-pasu ni tak juga. semuanya kebetulan je, masa first visit saya ke Ayer Hitam.
 
rasanya ramai yang tau kot yang Ayer Hitam tu memang popular sangat dengan segala jenis pasu. emmm bagi saya pasu memang banyak, cuma yang berkenan di hati tu yang masalahnya..hihi. tapi it depends la pada citarasa masing-masing kan, kata orang, lain mata, lain citarasa.
 
tapi hari ni nak cerita pasal satu kedai hiasan kat Ayer Hitam ni, PISB. dari tepi jalan besar tu memang boleh nampak bangunan dia. so far kedai ni jer yang menepati citarasa saya. sebab pasu dia design semua moden, dan yang paling best, MURAH. seriously murah, tak tipu punya nih. saya tak ingat harga setiap pasu, tapi average below RM30. itu belum diskaun tau, PISB ni terkenal sangat dengan manjang ada less, so boleh jadi satu pasu jatuh harga sampai berbelas ringgit pun ada.
 
saya dengar PISB ada dekat Nilai jugak, tapi saya tak pasti dekat sana ada jual pasu jugak or hanya kedai hiasan hantaran. try la korang yang ada lalu Ayer Hitam, singgah PISB, tempat pun selesa, besar.. memang bawak budak-budak tu tak jadi hal lah. bunga-bunga gubahan pun cantik-cantik, so start dari visit first tu, saya rajin sikit la gubah-gubah. cantik tak cantik, belakang kira. hihi
 
saya share sikit antara pasu-pasu yang saya beli, ada banyak lagi pasu yang lupa nak snap, nanti ada kesempatan saya share lebih sikit. ouh jangan cakap anak-anak saya behave ya tak pecahkan pasu-pasu ni, ada je 2,3 bijik yang dah pecah. redha je lah kata nak hias rumah kan, tapi at least ada la reason tazkirah kat telinga suami ajak pegi PISB lagi..hihi

 
 ni kalau tak silap design 2 tahun lepas kot, sekarang lagi cantik I tell u, kalau siapa yang nak carik pasu ala-ala warna chrome tu banyak. saya dah rembat banyak jugak yang style gitu.


 ni pun awal pembelian dulu. sakit mata tengok ranting tu, ingat nak tambah ranting lagi, Nampak tak senonoh lopong gitu T__T

 
 design hall masa memula pindah, haha..sendu je nampak

 
recent visit..tak silap saya memang below RM30, ke murah lagi..tak ingat..
 
 
 
 
gubahan bunga pertama.. haha..boleh la khenn..bunga pun dari kedai yang sama

Thursday, September 8, 2016

Hiasan Dulang Hantaran

 
Assalamualaikum,
 
Allahu saya nampak ramai nya bakal pengantin masuk dalam blog saya untuk tengok post yang lama berkaitan dengan hiasan bilik pengantin. dalam post tu pun saya ada berjanji bulan bintang nak share pasal hiasan dulang hantaran. tapi alahai saya lupa sangat-sangat...maaf la kot ada yang ternanti-nanti post saya yang tu.
 
ok kali ni saya tunaikan janji, harap segala perkongsian bagi manfaat pada korang semua ok!
 
terus-terang saya bukan lah creative orang nya, tapi saya rajin sikit la buat research. lepas tu saya saja suka nak lain dari yang lain. awal-awal lagi saya dah imagine nak tema hantaran macam mana. saya nak nampak hantaran tu fresh and lively.
 
 
ok saya cuba bagi se-details mungkin kalau ada bakal pengantin nak guna idea saya untuk rujukan ok.
 
1) Foam/based :  as usual dari kedai barang pengantin, ada macam-macam bentuk, pilih je ikut pilihan hati.
 
2) Rumput : ok kalau awak tengok kat kedai pengantin memang ada jual rumput plastik sekeping, tapi saya tak nak macam tu sebab nampak sangat macam plastic. saya beli rumput yang jenis "kirai-kirai" (kat kedai pengantin juga) ni and then gigih tau tampal sikit-sikit sampai nampak merimbun. tak silap saya dia jual banyak dalam satu plastic. awak try cari, confirm ada.
 
3) Bunga bulat merah (kecil) : hurmm seingat saya beli kat SSF. tapi as usual kena rajin la potong-potong sikit dan tampal.
 
4) Bunga artificial/Kotak Hiasan : yang ni saya beli kat pameran Kraftangan. seriously bakal pengantin please la visit pameran macam ni. sebab korang akan nampak banyak sangat benda yang berguna, cantik-cantik, moden. masa saya kahwin ni tahun 2009 tau, 7 years back bunga-bunga semua dah modern design, nowadays saya rasa lagi gempak kot.
 
5) Kertas pembalut merah : yang ni beli kat bookstore je, memang sengaja tak nak plain, nak yang komot-komot macam ni. baru color naik.
 
 

itu je kot dari saya.. tak tau nak explain lagu mana lagi. saya assist yang DIY punya proses or yang budget punya design, kalau mak andam punya design memang meletops eh sekarang, suka tengok. saya hias dulang ni kategori amatur je.. hihi..macam saya cakap tadi saya tak creative, saya cuba je :)
 
kalo nak further info, boleh roger-roger k, Insyallah boleh tolong mana patut ;)
 
 

yang telangkop dengan mangkuk tu nak letak kek sebenarnya..hihi..
tak boleh letak awal, kang ada yang penyet pulak
 






Wednesday, September 7, 2016

Cats Cafe Johor Bahru

Assalamualaikum,

Tengah semangat ni rasa nak update blog. tapi kali ni saya nak share pasal Cats Café.. ni kalau orang yang suka kucing ni memang happy sangat-sangat la ni eh.

terus terang saya ni bukan la penggemar kucing sangat, entah lah..dah beberapa kali attempt untuk pegang-pegang kucing, but I just can't. kalau nampak kucing memang sebatu saya lari, penakut ya hamat. suami dengan anak-anak termasuk keluarga terdekat memang la "gilakan" sangat kucing, anak dara saya si Edna kalau nampak kucing memang happy kemain. dah beberapa kali proposal diorang hantar kat saya untuk bela kucing, oh my god, tak dapat la den nak tolong, mintak lah apa saja kat dunia ni, but not bela kucing. sorry.

so bila saya find out ada satu Cats Café area JB, and then ada review cakap kucing-kucing semua well-behaved, then ok mama approved. kita pergi lah, kasi bebudak main. my first visit ke café ni memang rasa happy sebab diorang sangat jaga hygiene/cleanliness. mula je masuk pekerja café akan mintak kita basuh tangan dulu bersih-bersih, then wipe your hand dengan sanitizer, then diorang akan terangkan prosedur dalam café tu. kalau tak silap, no entrance fee but you must order at least a drink.

tell you, tempat ni memang sangat cozy, saya memang jadi pemerhati kucing-kucing je, seram sejuk la nak pegang..hihi, but I enjoy dengan tempat dia. kucing semua of cos yang mahal-mahal tu, saya tak tau segala nama baka, but jenis yang fury, sombong-sombong semua nya. saya lagi suka, sebab kucing-kucing tu tak kan datang kat saya. haha..

food wise, saya tak berapa ingat varieties food, quite a numbers, tapi saya pernah order Fish&Chip, big portion.. not bad the taste. pizza pun ada, tapi rasanya dah discontinue, tak sure pulak. but, but, but jangan terkejut tau dengan harga..haha..memang bit pricey la, positif je harga makan tu kena la setanding dengan harga nak maintain kucing-kucing tu kan..hihi.. just to chillax minum-minum petang ok je, anak-anak pun happy, kita makbapak boleh minum petang dengan tenang.

operation hours limit up to 9.30pm je tau. ye lah kucing kan tidur awal. (eh?) hihi




 

Tuesday, September 6, 2016

Be nice to yourself

Assalamualaikum..

Maaf janji manis masih bertaburan..baru hari ni rasa macam gatal tangan nak bukak blog. Siap awal-awal tadi blog request for password verification, alahai password pun entah ke mana, memang tak ingat dah.

How's life? as usual sekejap di awangan sekejap di bawah. kekal positif jelah, dalam dunia ni mana ada happy selalu jer, mesti banyak pancaroba kan.

tahun ni pun Alhamdulillah, tuhan murahkan rezeki saya sekeluarga. See, hujan ribut badai last year, berendam airmata tak sudah, dan kali ni tuhan bagi reward sikit, kasi ada senyum di muka. tapi saya masih cuba untuk tidak lalai, sehabis baik jadikan setiap kejadian sebagai pengajaran dan peringatan dari Allah SWT.

Suami dapat kerja di tempat baru, Alhamdulillah sekali lagi dapat offer yang sangat baik. saya harap semuanya baik-baik la harapnya. Saya sendiri dapat fulfil wish saya untuk beli kereta idaman.. tak tergambar sebenarnya perasaan ni, sebab saya ni ramai yang tau jenis kedekut haji bakhil, seboleh-boleh suka simpan duit, tengok duit dalam buku akaun senyum je.

Tapi what's the point kan kalau kumpul duit, tapi tak reward diri. so kali ni saya nekad beli kereta yang saya inginkan sangat. kereta biasa-biasa je, jangan imagine menggunung sangat..hihi

tapi bukan itu yang saya nak highlightkan, yang saya nak ceritakan adalah sekali-sekala be nice to yourself. kadangkala beri peluang pada diri sendiri untuk rasa bahagia. saya yakin mesti setiap orang ada impian, tapi kerap kali impian itu terpaksa disimpan atas sebab-sebab tertentu.

macam saya sendiri ada perangai yang jenis suka buat orang happy, sendiri berendam airmata pun takpe. orang mintak tolong saya perkara yang sangat mustahil pun takpe, saya akan usaha selesaikan. tapi saya ada satu keburukan, kalau saya ditimpa masalah, seboleh-boleh saya sendiri pecah kepala nak selesaikan, paling tidakpun saya akan cari kawan yang paling rapat dengan saya untuk meluahkan perasaan.

jadinya ada satu tahap di mana saya rasa, "enough is enough", sampai masa kena bagi hati sendiri happy. buat apa yang kita rasa kita nak buat, jadi "bodoh" sekali sekala pun tak jadi isu. so, saya pun happy kan diri sendiri dengan beli kereta idaman tanpa menimbang tara keputusan dengan yang lama, I think I've decided this over the lunch dengan colleague, then petang terus pegi Sales Office.

Saya tau saya agak kurang bijak bila tak nak jual kereta lama kerana terlalu banyak sentimental value, so sekarang saya maintain bayar 2 kereta. kurang bijak, tapi takpe lah, macam saya cakap tadi, ini kepuasan diri saya. saya nak kekalkan the memori dengan kereta lama, dan nak jugak penuhkan kepuasan dengan membeli kereta baru.

Be Happy, Be Nice to Yourself. Don't bother about others.