HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, February 18, 2014

Step Pembelian Rumah [Part 2]

Assalamualaikum, hari nak continue pulak pasal step pembelian rumah.. lama nau hold kat situ, sampai ada beberapa yang PM tanya apa proses seterusnya nak beli rumah ni.
 
aku tak nak cite pasal step pembelian rumah 2nd hand eh? sebabnya kurang arif, aku tau sikit2 je. kita terus je pada step beli rumah baru.
 
sambungan lepas, bila once kita suami isteri dah setuju nak beli rumah, terus check dengan developer either rumah tu sudah ada potential buyer atau masih kosong. kalau kosong, siap sedia lah sediakan booking fees, maca kitorang kena bayar RM 1000, yang itu amount kebiasaan. ada je developer hanya mintak serendah RM 100, it depends.
 
apa dokumen yang diperlukan?
 
- Copy IC
- Slip gaji 3 bulan
- Penyata KWSP
- Penyata Bank
- Employment Offer Letter
 
kalau pembelian tu bersama, then siap sediakan lah 2 copy. kebetulan masa aku beli Hafiz baru start keja dengan company baru. so aku tanya developer macamana kalau  kes gini? developer hanya mintak offer letter company lama, dan offer letter company baru. perlu ingat, lain developer lain cara, so korang try kawtim la dengan diorang ok :)
 
ada jugak yang tanya, kalau kita ada pending payment credit card or car instalment macamana? ok part ni terpulang pada bank, ada bank akan tengok gaji kau, kalau bank rasa gaji korang ni ok, setakat pending sebulan takde masalah.
 
apa next step?
 
lepas submit semua document, tunggu dalam seminggu, Inshaallah adalah 2,3 bank akan offer loan diorang. jangan terburu-buru dalam pilih bank, kalau Bank 1 paksa korang buat keputusan cepat, korang hold 2,3 hari. kena compare siapa yang offer rate paling bagus. paling biasa aku dengar BLR -2.4 gitu. kalau ada yang offer lagi best aku tak pasti, mintak pihak bank explain ok.
 
once dah pastikan which bank yang korang nak, lepas 2,3 hari, tunggu lah bank prepare offer letter. make sure korang mintak bank explain betul2 apa yang diorang offer. tanya je apa yang korang nak tanya, jangan malu.
 
dah signed offer letter, inform developer bank yang korang nak, so dalam 2 minggu tunggulah lawyer siapkan Sales N Purchase (SNP/SAP/SPA) Aggrement. lepas dah signed, tunggu lagi seminggu untuk stamping dan sila rajin follow up dengan lawyer untuk signed document yang super banyak sampai lenguh tangan nak sign. masa ni jangan sign buta tuli yer, make sure setiap amount betul dan tiada typo error.

sebelum pegi ofis lawyer, bagitau yang korang nak document untuk buat pengeluaran KWSP sekali. then, diorang akan prepare in advance document yang sudah di-stamped. pegi je ke KWSP, bawak IC, document dari lawyer, dan borang pengeluaran KWSP. aku advice sila download siap-siap borang KWSP, isi in advance. nanti senang takde kena beratur panjang. sampai je KWSP, pegawai check document, mintak cap jari, then sila balik rumah. tunggu dalam 2,3 hari, kau akan jadi Orang-Kaya-Baru (OKB) sekejap. hehe
 
lepas tu tunggu je lah lawyer hantar surat claim berapa ratus ribu accordance to the house progress, jangan terbeliak eh tengok amount yang dituntut. haha. korang boleh la call bank, tanya diorang dah dapat ke surat lawyer, kalau dah dapat, bila perlu kita start bayar progress loan.
 
senang kan? tak susah pun. keja dengan lawyer, bank, developer ni takde hal, kalau korang busy or ada masa tak boleh suit dengan jadual korang, boleh di bawak berbincang. kalau dapat lawyer or developer yang kerek mintak hampun, tak dapat la nak tolong. haha
 
tapi satu jelah, korang kena rajin follow up. seriously, must be super rajin. nak tunggu diorang yang update kau, memang berjanggut nak tunggu.
 
ok lah, nak siapkan report. harap post ini membantu.
 
Till Then :)

Monday, February 17, 2014

Progress Rumah

Assalamualaikum semua. sori hari tu aku janji nak sambung pasal pembelian rumah tu kan? kita hold dulu eh. sebab aku in rush ni nak siapkan report. aku share beberapa gambar progress rumah kitorang ok :)
 
Bahagian Depan
 
ni semua progress 2 minggu lepas, so far kitorang ada datang singgah baru ni diorang dah ratakan batu kat jalan tu, tinggal nak tar. then pagar dawai untuk bahagian pintu belakang pun dah pasang. rasanya dalam sebulan, dua ni settle lah. teruja jugak ni. hehe
 
kalau bahagian depan ni kitorang memang dah plan nak pasang autogate, sebab nak menyenangkan aku jugak. lagi-lagi aku dgn Hafiz keluar lain-lain masa. so bila turn aku keluar nak pi keja dah berangkut dgn askar-askar kecik tu, agak leceh dan bahaya jugak untuk aku keluar masuk tutup gate, ada autogate ni senang sikit.
 
bahagian porch, memang developer tak taruk tiles sekali, part ni In Sha Allah kalau ada rezeki lebih memang nak letak tiles.


 

 
 
 
 
 
Bahagian Bawah
 
untuk bahagian bawah ni, ada satu benda jelah yang aku tak berkenan, konsep dapur adalah open-kitchen, bagi aku sangat tak praktikal. aku lebih suka dapur tersorok. memang kat bahagian belakang ada ruang kosong dalam 8 kaki lagi kot, tapi kalau orang yang ada budget, for sure diorang extend. untuk aku tak kot, kalau ada rezeki lebih boleh la.
 
so aku tengah survey kitchen cabinet 12 kaki L-Shape dengan harga reasonable. kalau ada contact untuk kontraktor kitchen cabinet area Johor, boleh roger aku ok :)
 
kitorang plan nak design L-Shape with breakfast counter. aku tengok skang banyak yang aluminium, boleh mati woo dengar harganya. macamana pun aku akan bagi keutamaan kat kitchen, sebab dia open air, sangat tak semenggah rupanya.
 
bahagian bawah ada satu bilik ada toilet jugak. satu hal rumah ni, semua adalah toilet duduk, tapi ok lah takde hal punya :)
 
 

 
ruang dapur kecit cenonet

 
toilet bawah
 
 
tingkap toilet awat la besau nau
 
 
bilik bawah..size? standard size lah, takde la besar sangat

 
inilah ruang depan..masuk sofa 3 seater, meja makan. dah sempit! haha

 
thinking of letak meja makan kat sini kot

 
 
 
 Bahagian Atas
 
atas ada 3 bilik, 2 toilet, satu family hall.

 
ada ruang udara kat family hall, so takde rasa kedap, gelap kat atas

 
 
 
guest room, besar skit. boleh la campak satu set queen size

 
attached toilet untuk 2 bilik

 
bilik Dani & Edna, bilik ni kecik sikit dari guest room


 ni master bedroom dengan toilet

 
ni toilet master bedroom. suka design dia :)


 
itu ajelah progress yang ada. takde major renovation pun, fulus yilekkk. haha. kitorang just tambah kitchen cabinet, grille, autogate, dan dalam pertimbangan ADT system.
 
 
Inshaallah, ada rezeki pertengahan tahun ni dah complete kot. tapi kitorang ni satu peel pulak, orang lain nak masuk rumah baru teruja survey barang, yang kitorang satu hapak pun tak buat lagi. macam tak nak pindah gayanya. haha
 
ok lah, ada progress baru, aku share lagi k.
 
Till Then :)