HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, June 5, 2013

Heartburn semasa mengandung

2 kali mengandung, 2 kali jugak aku kena heartburn. masa dani dulu the whole 9 months, dah masuk labor room pun sampai muntah-muntah aku tahan sakit heartburn nih. untuk BabyE pulak, masa 1st trimester aku tak kena heartburn, punya la happy, merdeka dari heartburn. sekali hamik masuk 2nd trim terus heartburn kuat gila sampai la dah 33 weeks ni.
 
since ramai yang tanya aku pasal hal heartburn ni. aku buat satu entry khas ok, mana tau boleh jadi panduan untuk ibu-ibu mengandung yang tengah suffer heartburn.

Heartburn (also called acid indigestion or acid reflux) is a burning sensation that often extends from the bottom of the breastbone to the lower throat. It's caused by some of the hormonal and physical changes in your body.

During pregnancy, the placenta produces the hormone progesterone, which relaxes the smooth muscles of the uterus. This hormone also relaxes the valve that separates the esophagus from the stomach, allowing gastric acids to seep back up, which causes that unpleasant burning sensation.

Progesterone also slows down the wavelike contractions of your esophagus and intestines, making digestion sluggish. Later in pregnancy, your growing baby crowds your abdominal cavity, pushing the stomach acids back up into the esophagus.
 
 

dari explanation kat atas ni pun kita dah boleh dapat real picture kenapa heartburn ni berlaku kan. tak semua ibu mengandung experience benda ni, so jangan la pulak yang tengah baru-baru mengandung ni rasa berdebar-debar bila turn aku nak kena serang dengan heartburn ni. hehe
 
perkara yang jadi isu, macamana nak avoid heartburn berlaku. kalau korang pegi website BabyCenter ada banyak cara untuk mengurangkan heartburn. tapi terus terang cakap bila aku dah experience 2 kali, cara-cara yang disuggest kan agak lambat untuk hilangkan rasa heartburn, cuma membantu rasa lega sikit. mesti kita rasa kalau boleh nak heartburn ni hilang serta-merta sebab rasa perit dia tu memang sangat tak selesa. sebabkan ramai yang tanya aku ubat apa yang bagus untuk kurangkan heartburn dan ramai jugak yang was-was boleh ke tidak consume ubat sebab takut effect baby. ok meh nak share sikit.
 
 

Gaviscon ni memang sangat popular sebagai ubat yang mampu hilangkan heartburn secara serta merta. range harga dalam RM 21 - RM 23. korang jangan risau, Gaviscon ni memang selamat. sebab aku ni pun jenis tak beli ubat sembarangan. aku akan tengok doctor prescribe ubat apa, then aku akan buat further research, baru la aku rasa secure sikit untuk makan. aku dah consult dengan 3 doctor (gynae), so far semua suggest Gaviscon. tapi Gaviscon ni yang best sikit dia mampu hilangkan heartburn within a second, so korang akan rasa lega serta merta, tapi dia tak long lasting tau, possibility untuk korang kena heartburn semula dalam 5-6jam selepas tu memang ada.
 
kalau korang jenis suffer mild heartburn, aku suggest Gaviscon je kot, tak payah amik yang hi-dosage lagi. macam aku memang sentiasa ada stok Gaviscon sebotol kat rumah, dan aku ada beli yang jenis sachet tu letak dalam handbag, iyelah heartburn aku teruk wei, kena lah sentiasa standby Gaviscon Sachet. now, Gaviscon ada keluarkan satu lagi generasi Gaviscon Double Action, aku baru beli semalam. so far ok la. tak nampak lagi perbezaan dengan Gaviscon yang biasa ni.


2. Histac 150mg

 
 
untuk 2nd pregnancy, aku suffer teruk dari zaman lahirkan dani. kadang-kadang sampai aku tak cukup nyawa nak bernafas sebab tahan sakit. so baru-baru ni aku tanya doctor, ubat apa yang bagus selain Gaviscon, so dia suggest Histac 150, first time aku consume ubat ni. merasa la Hosp caj aku RM 2.50 untuk sebiji Histac, darab pulak dengan sebulan consumption (30 biji), RM 75. *nangis* aku dah cek kat farmasi, satu papan ada 10 biji kalau tak silap, harga dalam RM 6 ++ *nangis lagi*
 
apa yang best Histac ni? ok benda ni kalau makan dia tak mampu hilangkan Heartburn serta-merta macam Gaviscon, TAPIII dia mampu bertahan dari diserang heartburn dalam tempoh 24jam. aku tak terlalu depend sangat pada Histac, aku hanya makan Histac kalau Gaviscon tak mampu kurangkan Heartburn aku.
 
pasal Histac pun aku dah consult dengan 2 doctor, iye lah, aku yakin apa yang doctor cakap. tapi bila ada kawan-kawan yang provoke cakap elok ke makan ubat sembarangan time pregnant? so aku pun jadi was-was. berkali-kali dah aku consult dengan doctor, so far takde masalah ok.
 
market kat luar memang ada provide banyak ubat untuk heartburn, so kalau korang nak beli ubat Heartburn kat farmasi tu, rujuk dulu dengan Gynae korang ok. kalau dia cakap ok, baru consume, jangan pandai sendiri. bendanya senang je, memula korang apply dulu cara natural untuk hilangkan heartburn, contohnya jangan makan makanan pedas dan kena minum air masak banyak-banyak, kalau tak hilang jugak baru makan ubat. jangan pulak tak kena heartburn, tapi korang dah get ready nak makan ubat, sebab kita tak nak la terlalu bergantung pada ubat kan?
 
aku faham ramai je ibu-ibu yang mengandung rasa insecure dengan ubat-ubat selain dari ubat untuk kandungan, aku senang je, tepuk dada, tanya lah diri sendiri. tak kan lah sampai kau dah tak cukup nyawa, muka biru tahan heartburn, tapi still degil tak nak amik ubat kan. kita mengandung 9 bulan ni pun dah rasa seribu macam ketidakselesaan, sekali sekala tolonglah sikit badan kita ok.
 
Till Then.