HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, March 13, 2013

cuti-cuti Langkawi - Final Part

kemain nak berepisod bagai, 2 part je aku mampu kekdahnya. tak larat nak pecahkan banyak episod. hihi. lagi satu kan, ramai yang tanya aku awat gambar aku sikit je yang ada? ouh begini, aku memang tak berapa suka sangat bergambar, everytime Hafiz offer nak tangkap gambar, sure aku nyorok. satu lagi perut pun membesar bagai juara, pusat aku nampak sangat, baju pun nampak tak senonossss sikit, so ahkak segan. hehe. *peace*

jum sambung hari ketiga kami kat Langkawi :)

macam aku cakap semalam, sebabkan sampai cable car dah lewat, semua kedai dah tutup. aku ajak Hafiz datang lagi sekali sebab teringin nak tengok suasana kedai-kedai tu. so pepagi lagi kami dah gerak ke Oriental Village. 

memang banyak sangat kedai souvenir kat sini. tapi harga memang mahal sikit la compare dengan kedai kat luar. kitorang memang tak masuk pun kedai souvenir dia, sebab kalau benda yang sama, jauh lagi murah kat luar, kenapa nak beli sini ye dak?

antara aktiviti yang boleh dibuat:


  • Rabbit Feeding dan Fish Feeding: masuk free je, kalau nak feed the animals, bayar lah seringgit.
  • Fish Spa: RM 18. kitorang tak pegi, sebab pernah dengar berita kata treatment ni bahaya. boleh spread disease,
  • Family Horse Riding: Adult RM 5 / Child RM 3
  • Cable Car: Adult RM 15 / Child RM 10
  • 3D Experience Machine: RM 15 kalau tak silap
  • Real Tiger: free je. benda ni ada dalam satu coffe shop. those yang nak tengok, masuk je kedai tu.









lepas dah rimas duk dalam Oriental Village ni, kitorang pegi Underwater World. ni memang spot bebudak la. jangan compare dengan Aquaria. bagi aku Underwater World ni memang cantik tempat dia, well-maintained. Tiket RM 28 per adult, budak baya dani free. kat sini bukan hanya ada hidupan laut je, binatang lain pun ada. memang best :)







kat area Underwater World ni ada 2 mall yang jual barang Duty-Free. ada satu mall ni, aku lupa nama dia apa..tapi nama macam chinese mall la, ha kat situ variety gak coklat dia, then ada beberapa yang lebih murah   dari mall popular yang lain.

memandangkan Underwater World ni kawasan Pantai, memang banyak la matsalleh bolen berpeleseran. kedai-kedai area sini, siang hari tak bukak, petang-petang baru bukak. so sebab awal lagi, kitorang pekena cendol dulu tepi Pantai Cenang area Airport.


dalam pukul 6pm baru kitorang gerak pegi area kedai-kedai sekitar Underwater World. salah satu sebab kitorang datang sini balik sebab aku nak beli Nutella. kat sini jar besar tu RM11.90 je weh. mana nak jumpa harga gitu kan. aku tengok kat Giant, yang kecik pun dah RM 17++ .

tapi aku ralat sikit la, sebab kitorang lewat dapat jumpa lorong ke Pantai. sebab aku pun pelik banyak nau resort hadang side ke Pantai, then camne la nak access Pantai kan. sekali kitorang saja la park area kedai-kedai tu, tengok orang semua jalan ke arah satu lorong ni. rupanya situ lah access ke Pantai. yang si Dani nampak air dah menggeletis nak mandi. dengan baju,towel tak bawak. aku suruh je Hafiz bawak dia mandi kejap, tak larat nak dengar Dani duk berzikir kat telinga. lepak sini pun kejap je, dah dekat Maghrib, so mari lah kita balik hotel nakk..



hari sabtu hari ke-4 flight kitorang awal. so tak dapat la pegi merayau mana-mana. overall, memang puas hati la cuti-cuti kat sini, sebab banyak jugak aktiviti yang boleh involve kids. in sha allah ada rezeki memang nak repeat ke Langkawi.



ok bagi korang puas hati aku tepek satu lagi gambar makyong. nanti kempunan pulak. bahahaha. those yang selalu camwhore, cemane mata korang boleh center eh? kitorang laki bini asal tangkap gamba mata melilau ke mana. aku dari dulu tak pandai nak camwhore self-capture, rasa mata dah betul pandang skrin. bila snap, gitu jugak kekdah nya T__T


Till Then :)

Monday, March 11, 2013

cuti-cuti Langkawi - Part 1

Adoi lama gila aku tak update blog. Dkat sebulan dah ha. Tapi hari-hari aku duk filter viewer, masih lagi ada viewer, apa korang carik eh?

Aku sebenarnya memang takde idea nak update. nak update pasal second pregnancy ni pun, alahai bercinta je rasa.... ok takpe, kali ni aku nak update pasal cuti-cuti ke Langkawi. masa kat sana, beria la aku nak update secara live, tapi ipad buat perangai, geram je. jum start cite :)

Kitorang sampai Langkawi pukul 4pm. Letih jangan cakap la, sebab flight dari JB pukul 7am, then transit kat LCCT, next flight pukul 3pm. Memang kematu pungkoq ahkak anak beranak. Aku memang sengaja tak nak ambik flight tengahari dari JB sebab takut delay, naya je kang rushing nak kejar next flight.

Actually planning ke Langkawi dah lama. Aku book flight a year before, dapat promo price, 3 beranak dalam RM 300. Ok sangat-sangat la kan :) then malas nak drive ke KL, kitorang terpaksa la beli lagi tiket flight, lebih kurang RM 350.

Untuk hotel, kitorang book thru Agoda.com, akibat tak berapa familiar dengan Langkawi, aku simply pilih Seaview Hotel. Harga sangat reasonable, RM 145 per nite, aku amik 3nites. Harga sebenar kalau tak silap aku dalam RM 280 kot.





 

Seaview Hotel ni 3 star hotel. tapi memang puas hati la bilik dia, view pun cantik. harga inclusive breakfast. untuk makan jangan expect da boom ok, biasa-biasa je.

Untuk kereta sewa, aku sewa dari ex-colleague, akak ni berenti keja then buat bisnis sewa keta kat sini. Aku sewa Myvi RM 80 per day. Untuk harga Myvi, agak common la. Tapi aku lebih prefer sewa dengan orang yang aku kenal. 4 hari aku guna Myvi, ke sana sini minyak dalam RM30 kot. ok la kan.

1st day sampai pun dah lewat, memang kami tak kemana, badan dah flat sangat. Akibat kepenatan transit semalam, sampai dinner pun tak keluar, anak beranak terbongkang kepenatan. 

Hari Kedua, awal-awal lagi kami dah pergi Dataran Lang, tempat ni kat pekan Kuah jugak. yang best nya bila pegi bukan peak month, semua tempat lengang je, memang best la. aku tak boleh imagine kalau jalan congested macam kat Melaka. 


kat Dataran Lang memang takde pape, tengok yacht boleh la. kitorang pun tangkap-tangkap gamba lebih kurang. terus chow ke Makam Mahsuri. dekat sini aku memang tak berapa minat nak pegi, sebab aku ada perangai penakut sikit pegi tempat-tempat history macam ni. kalau pegi muzium pun, memang menyorok je belakang si Hafiz. punya la takut dengan patung-patung tu. tiket masuk Makam Mahsuri RM 7 for adult, untuk budak baya dani tak caj. tapi jangan terkejut dengan harga tiket dia, sebab dalam tu ada mini muzium  yang berkisar Mahsuri, bukan tapak kubur dia semata-mata.





 

lepas Makam Mahsuri, kitorang gerak pegi Beras Terbakar. dekat sini dah takde pape pun. sebelum masuk tempat Beras Terbakar tu ada la macam bazaar jual souvenir. kat tempat lain aku tak pasti, tapi souvenir kat sini memang reasonable la harga dia. ouh kalau datang sini, jangan lupa try Nasi Sup ok. memang marvelles lah :)




masa kat Beras Terbakar ni kalau tak silap aku dalam pukul 2pm lebih kot. kebetulan sepanjang kat Langkawi ni, panas dia memang tahap migrain la. planning nak naik cable car, tapi tak boleh jadi la bila kenangkan kepanasan melampau. balik hotel, mandi-mandi, tukar baju kejap. then dalam pukul 5pm lebih gerak pegi tempat cable car.

kat cable car ni, bukan la benda tu semata-mata. kawasan dia besar, ada macam-macam kedai jual souvenir, ada banyak aktiviti. sebab sampai pun dah lewat. kebanyakan kedai dah tutup. aku perasan kat Langkawi ni, memang kedai-kedai kebanyakannya pukul 6pm dah tutup. untuk cable car diorang bukak sampai pukul 8pm.tiket RM 15 per adult, RM 10 untuk budak-budak, rate umur dani pun kena bayar tau.

pengalaman naik cable car? Masyaallah, memang keja gile kot. memang itu la sekali aku naik, memang lepas ni jangan harap aku nak naik lagi. dia punya tinggi tu memang dasyat, lepas tu dah la curam cable dia. kat atas bukit tu ada 2 pitstop. yang kitorang mati-mati ingat ada satu je pitstop, rupanya ada lagi tinggi. skybridge yang ngeri tu tutup under maintenance. kata orang yang keja situ dah setahun lebih tutup sebab takde budget nak maintain. 








sebabkan rasa tak puas hati tak dapat jelajah kawasan kedai-kedai kat area cable car tu. kitorang plan untuk datang lagi keesokan paginya. nanti kita sambung cite lagi ok :)

Till Then.