HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, December 3, 2013

Anti- Jenayah : Community Alerts SOS App

Assalamualaikum.
 
Lamanya tak borak-borak kat sini. sejak beranak dua ni hidup aku bagaikan beranak sepuluh sibuknya. haha. kadang-kadang sampai rumah, masak, kemas umah, basuh baju, layan anak sepuluh minit aku terus tumbang kemengantukan. In sha Allah bila Edna dah besar sikit jadual aku ok sikit kot, takde la hectic sebegini rupa.
 
Oh pasal perkembangan Edna nanti aku cerita eh. sebab kali ni aku nak cerita pasal benda lain. Lately, dah banyak sangat dengar hal-hal jenayah. sana sini tak kira usia, bangsa, jantina. macam dah takde erti belas kasihan kat dunia ni kan. aku ni dah la terkenal dengan perangai suspicious memanjang, so terasa macam hidup dalam ketakutan.
 
dah la baru ni 3 beradik di bunuh. Ya Allah sayu sangat, dalam sekelip mata anak pergi macam tu jer. iyer la, ini semua takdir, tapi bila anak kita dilakukan sebegitu rupa, hati mak mana yang tak rasa sayu kan? mintak jauh la eh benda-benda gini.
 
hari ni pulak aku ada baca kat newsfeed FB perihal modus operandi sekeluarga yang bukan berbangsa kita, style dia dukung anak then tahan kereta, mungkin nak bagi alasan motor diorang rosak then they rush untuk pegi hospital ke apa kan. bahaya kan? ok, tak nak cerita panjang aku nak share satu application for anti-crime, tak silap aku system ni dilancarkan untuk warga Johor sahaja, tapi korang try la search kalau ada apps untuk cover area korang k.
 
Nama apps ni : Community Alerts SOS App. Apps ni dijana oleh Wiseyes Solutions Sdn Bhd . untuk maklumat lanjut, korang boleh pegi link tu ok. kat sini aku nak paste cara penggunaan sahaja yang aku dapat dari recent meeting report aku k :)


Community Alerts Launched by Polis Di-Raja Malaysia


PDRM recently launched the ”Community Alerts” application for Android and Iphone users, with a view to assist speedy crime reporting, requests for emergency help either for self or others, and other security-related issues.
Steps for the installation as per below:-
      
Using your Smart Phone:
 
1.         Go to “Play Store” or “Apple Store”
2.         Type “Community Alerts”
3.         Select and click on “Community Alerts”
4.         Click “Install”
5.         Click “Accept & Download”
6.         Wait till completion of download.
7.         Click “Open”
8.         “Community Alerts” page is displayed.
9.         To register as a first time user, follow the instructions given. You must select your nationality.
10.    Fill out all required fields and click “Register”
11.    Read the Terms & Conditions and click “I Have Read & Agree”
12.    The Application is now ready for use in an emergency.

 
Function of SOS button:

1.         Send your SOS alert information using 3G/Wi-Fi with Extra Information to include your current location address, building, office no.
2.        Send SOS Alert via SMS if no internet coverage
3.         Navigator function
4.         Allow 3rd party to assist
5.        SOS Stations Directory list with address and phone contact number
  • Police Station
  • Hospital
  • Embassy
  • Fire station
6.         Maps to your nearest SOS station location.
7.         Service Coverage - Nationwide SOS Coverage in Malaysia and Singapore. SOS Alerts will be monitored by Police Operator in IPK Johor.
 
 Harap dengan adanya system ni dapat membantu serba sedikit yer.

Till Then :)

No comments: