HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Sunday, May 12, 2013

Tantrum

"A tantrum (or temper tantrum or tirade or hissy fit) is an emotional outburst, usually associated with children or those in emotional distress, that is typically characterized by stubbornness, crying, screaming, yelling, shrieking, defiance, angry ranting, a resistance to attempts at pacification and, in some cases, violence. Physical control may be lost, the person may be unable to remain still, and even if the "goal" of the person is met he or she may not be calmed. A tantrum may be expressed in a tirade: a protracted, angry, or violent speech."
 
Dani sedang berada di fasa super-tantrum. ada tak term tu? hehe. yes, itu lah hakikatnya. sebelum aku pregnant, memang Dani least tantrum, semua masih under control. kalau kita says no, dia patuh lagi. tapi bila aku masuk 2nd trimester, aku nampak dia dah start suka mengamuk tak tentu pasal.
 
ramai yang bagitau, biasalah budak meragam sebab dia tau dia bakal dapat adik. masa mula-mula, aku tak bole cope dengan perangai dia. bila dia start mengamuk, aku pun sama naik angin. aku pun perasan sejak pregnant ni, level "hangin" aku memang meningkat, mudah sangat naik marah. so bila angin bertemu angin, apa lagi, aku dengan Dani tak jadi bestfriend dah. kitorang jadi macam sorang Ultraman, sorang Monster.
 
 
 
ada satu tahap, setiap kali aku hantar Dani pergi rumah pengasuh, mesti dia tak nak keluar dari kereta. korang bayangkan eh, masa dalam kereta aku dah awal-awal warning sampai rumah pengasuh jangan nangis, mama nak work, petang mama pick up. selalunya Dani dengan confident jawab, "Baik, bos!"  , FYI, dia akan panggil aku "Bos" sebagai memberi maksud "like I care whatever you said, mom" , so bila dia start panggil aku Bos, aku tau sangat setiap butir yang aku cakapkan maknanya ibarat mencurah air ke daun keladi T__T
 
sampai je kat rumah pengasuh, dia akan siap sedia pegang dashboard or seat sekuat hati, so tugas aku setiap hari kena tarik dia keluar dari kereta macam hape je. kalau aku ni tak membawak perut, memang takde hal, tapi ni mak kau dah la perut memboyot, kau buat perangai gini, nak. *pengsan* last resort, sekarang tugas hantar Dani di serahkan kat abah dia. bila abah dia hantar, ok la pulak. korang nampak tak permainan Dani? T__T
 
tu belum lagi tambah dengan dia tak dapat apa yang dia nak, dia punya berguling atas lantai, nangis sampai high-pitch. aku kalau dah hilang sabar, nak elak dari tangan naik, memang aku terus blah je, nangis la kau sorang-sorang kat situ. so selalunya abah dia la take over melayan kerenah si Dani.
 
 
tapi bila dah lama-lama memang rasa kesian la pulak, ye lah mungkin ada betulnya dia "rasa" nak ada baby lepas ni, tak boleh manja-manja dah. aku pun dah start kawal emosi, try layankan ajer perangai dia tu. dan sangat berharap by the time, babyE dah keluar, Dani dapatlah kawal emosi dia pulak. wiuwiuwiu
 
 
Budak Bertuah. Soon to be Abang :)
 
 
 
Till Then.


6 comments:

Maimun Razali said...

hhehehee..comel jek gambar last tue...hensem boy yee.jangan nakal2 siap kat mummy awak

afni+hafiz=dani said...

dia nakal, kite jentik dia kan aunt Mun. hehe

Azi3 said...

sama lah ngn ank kite.. nk dpt adik ini mmg le unsabar rase nye sis...

afni+hafiz=dani said...

hehe..sama-sama la kite tingkatkan kesabaran ye Azie :)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

huh...yg qayreena dah nak masuk 3 tahun pun ...mak aiii sabo jerla...kdg2 cam nak kena darah tinggi mak nya ni...huhuhuuu

afni+hafiz=dani said...

haha. budak makin membesar gitu la. takpe, lasak tu menandakan anak kite sihat. :)