HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, December 31, 2013

Yuran Tadika Abang Dani

semalam aku janji nak sambung pasal hal pembelian rumah. tapi mintak ampun nak hold hari ni. sebabnya ada benda penting lagi nak share :)

aku rasa hantar anak ke sekolah di umur 4 tahun adalah sesuata yang sangat common sekarang. sama macam aku, Dani bakal menginjak 4 tahun di 2014. aku tahu sangat kebolehan dan ketahap sabaran laki bini nak mengajar anak, so lebih baik kami hantar dia ke skolah. bukan apa, bagi dia pandai bergaul sikit, selama ni duduk rumah BS jaga Dani dengan Edna je, tu yg anak aku kemain spoil.

semalam aku try carik skolah Dani. bijak kan? kau carik skolah pada hari terakhir di tahun 2013, akibat nya hamekkkk...macam-macam benda tak suit dengan jadual kau. semalam aku sempat survey 2 skolah je.



Ehsan Jaya ni tempat tinggal aku skarang. tempat aku ni majoriti penduduk adalah kaum cina, so semestinya tadika yang ada kat sini adalah Chinese-based. Smart Reader je lah the only tadika yang universal.
 
Yuran Tahunan Smart Reader 2014: RM 370 (tak termasuk insurans dan Mandarin class)
Advance January & December Payment: RM 590
Books: RM 210
Total: RM 1170
Monthly Fees: RM 295
Transport: RM 30
Child Care: Not Provided
 
aku memang tak rasa insurans satu keperluan sebab aku dah subscribe satu family under insurans provided by company. basically, Smart Reader ni memang skolah betul, maknanya syllabus dia memang mainly for learning. tapi yang tak syoknya, sesi pagi dah penuh, tinggal sesi petang je. ayayai aku memang prefer Dani pegi sesi pagi, biar fresh sikit. so aku hold yang ni.
 
 
 
 

Genius Aulad memang aku suka, content pembelajaran untuk 4 tahun lebih leisure as compare to Smart Reader. memang berkenan sangat lah plus tempat ni pun Islamic-English medium. so kira pakej la In Sha Allah anak kita belajar semua benda dunia dan akhirat. Fees nya:
 
Registration: RM 100
Yuran Tahunan: RM 868
Misc Fees (uniform/books): RM 90.80
Advance January & November Fees: RM 536
Total: RM 1594.80
Monthly Fees: RM 268
Transport: TBA
Child Care: Not Provided
 
so far memang within budget la. tapi yang tak best again sesi pagi dah penuh, sesi petang je ada. lepas tu dia ikut waktu kerja kerajaan Johor Ahad-Khamis. kelas plak start pukul 1.30pm. mak aiii.. bukan apa, Adda Heights ni area tempat aku kerja, so tak kan setiap kali lunch time aku kena bekejar amik Dani dari rumah pengasuh. keluar ofis jam 1pm, sampai rumah pengasuh 1.20pm, hantar pegi skolah.. then aku nak sampai ofis pukul berapa? pengsan! yang ni pun aku hold sebab laki aku aku pun tak suka aku kena travel plak amik anak hantar pegi skolah, plus tu kalau takde meeting or outstation, kalau ada? masalah jugak kan?
 
 
 
 
 
 
 
Nuri ni aku tak pegi, sebab semalam skolah masih tutup, maybe hari ni kot start operation. tapi aku just call je tadi. tempat memang cantik, syllabus aku tak pasti. based pada website, quite interesting lah. aku call je tadi pasal fees.
 
Yuran Tahunan: RM 1732
Monthly Fees: RM 450
Childcare: Provided
 
Aku tak pasti yuran tahunan tu dah termasuk uniform, buku, or advance monthly payment. kalau dah termasuk kira ok lah. yang aku suka siap ada childcare, currently aku bayar BS untuk sorang anak RM 250. so kira tambahan RM 200 jelah untuk dani duduk full day dekat Nuri ni.dan aku tak payah la travel here n there, risau anak naik van ke apa.
 
tapi as usual, kena la bincang dengan abah Dani. kang main buat keputusan ada kena fire kang. haha. hari ni pun aku nak try survey lagi skolah lain yang ada daycare, sebab logically kalau takde daycare kos sorang anak pun buat aku pengsan. BS: RM 250, plus sekolah average RM 300 = Dani sorang je RM 550. eh adik kau lagi. pengsan... haha

mintak doa aku berjaya carik skolah yang ada daycare, Islamic-English medium, sesi pagi, waktu kerja swasta, harga reasonable!! wah kemain demanding.. Ameen :)

Monday, December 30, 2013

Step Pembelian Rumah [Part 1]

ramai yang duk tanya aku macamana step pembelian rumah ni. kadang-kadang jadi seramkan bila sana sini orang duk cerita libatkan wang banyak untuk beli rumah, tak paham pengiraan BFR or BLR. ok jangan risau aku try cite sikit mana yang aku ingat k. bear in mind, untuk pembelian rumah baru or rumah 2nd-hand lain cara eh. aku akan cite based pada pengalaman aku. sebab aku undergone this 2 steps.
 
Pembelian Rumah 2nd-Hand
 
masa kitorang decide nak beli rumah tu, aku cakap dengan Hafiz tak nak rumah yang instalment mahal. since kami agak rumah di Johor masih murah, kami try carik rumah 2nd-hand, dan kalau boleh nak monthly instalment tak lebih RM 1, 000.
 
aku approach sorang agent ni, dia baru handle pembelian rumah ofis mate aku, so kira trusted la kan. dia tunjuk aku gambar rumah yang semuanya berharga RM 200, 000. memang aku ada pegi tengok, tapi hati macam tak puas. yelah, aku ni bukan kaya nau esok-esok nak beli rumah lagi, so alang-alang mencari tu biarlah yang puas hati. so aku suruh dia list out kan apa-apa kos yang perlu aku bayar. ni aku share k:
 
- down payment depends ada yang mintak 5% or 10%
- lawyer fees: ada 2 lawyer, fees rate lain-lain untuk 2 lawyer ni sebab satu bank, satu owner
- disbursement fees
- stamping fees
 
total keseluruhan kalau beli rumah RM 200, 000, mungkin kau kena keluarkan dari poket sendiri sebanyak RM 30, 000 plus minus.
 
untuk golongan marhein macam kami of cos terkejut, sebab kami tak puas hati sangat dengan rumah tu, then kena keluarkan duit sebanyak tu, berbelah bahagi jugak hati ni.
 
Pembelian Rumah Baru
 
sehari, dua lepas jumpa agent tu kami jalan lagi kat satu Expo Hartanah. masa tu memang terkejut la sebab tak sangka harga rumah kat Johor dah macam KL, superb mahal. single storey kat Kulai dah RM 200, 000. kalau apartment kat JB area semua atas RM 300, 000++. buat rumah pakai konkrit emas ke? T___T
 
tapi tu lah harga rumah ni agak susah untuk jatuh unless during inflation. tu pun tak turun banyak kot, harga rumah akan still naik mencanak. so planning kami tadi untuk carik rumah yang instalment below RM 1, 000 memang tak dapat. masa expo ni jugak aku ada buat research apa itu leasehold/freehold, bumi lot/international lot.
 
ringkasannya,
 
leasehold: kita hold the property up to 99years sahaja
freehold: we own the property sampai cucu cicit piut forever and ever
bumi lot: lebih murah dan ada developer bagi diskaun, tapi kalau nak jual rumah hanya pada bumiputra sahaja
international lot: harga lebih mahal, tapi bila nak jual boleh jual pada both bumi or international
 
tapi kebanyakan rumah baru sekarang memang freehold. so takde isu la. macam rumah yang aku beli ni pun freehold, tapi kitorang dapat harga international lot, due to kehabisan bumi lot yang hot selling. takpe lah, asalkan rumah yang kami dapat ni kategori masih dalam kemampuan. tapi nak dapat instalment below RM 1, 000 memang tak dapat ler dik. pejam mata je lah bayar lebih dari tu.
 
bila kita dah decide nak beli rumah, sila sediakan satu notebook kecil untuk catit segala particular hal rumah. macam aku sangat concern, so aku rajinkan diri buat reseach pasal rumah.
 
beli rumah under development ni memang risky. so benda pertama, kalau boleh jangan terus book dan bayar deposit dekat Expo. lebih baik pergi dulu ke tapak pembinaan, tengok kawasan sekeliling, tengok development rumah, tengok profile developer. aku faham ada yang in rush main beli sebab takut terlepas peluang, kita buat macam ni jer. kalau dah ditetapkan tu rezeki kita, pusing tang mana pun ia akan jadi rezeki kita.
 
macam aku pun tak terus beli, aku cakap dengan developer saya nak tengok kawasan ni dulu. developer as usual akan provoke kata kita kena cepat sebab ada 2,3 keen buyer. pedulik. bila pegi kawasan aku nampak rumah dah naik 60%, check profile developer banyak projek success. so proceed. call developer dia cakap ada buyer dah beli. frust? agak la. tapi lepas 2,3 minit dia call, bagitau ada satu lot applicant tak lulus loan, so dia offer aku. see? kan aku dah cakap kalau ada rezeki tak ke mana.
 
ouh satu lagi harga rumah memang akan sentiasa naik based on progress ye. orang yang beli awal untung la, sebab harga tengah murah, tapi diorang tunggu sampai 3,4 tahun. macam kitorang BIJAK sikit [bijak sangettt], nak duduk cepat complete for another 7 months, bayar lah kau perbezaan additional almost RM30, 000 kot.
 
so mesti ingat check profile developer adalah sangat penting dan paksa developer list out kos apa yang kite kena bayar, be transparent. biar kita nampak bodoh tanya banyak soalan, but hakikatnya untuk kebaikan kita gak.
 
eh macam dah panjang nau aku cite.. haha. belum masuk step documentation lah apa kan? haha. aku ni plak banyak nau keja. aku hold dulu boleh?
 
esok aku sambung lagi..
 
Jika di izinkan Allah SWT. Happy New Year :)
 
 

Thursday, December 19, 2013

Baiti Jannati katanya...


 
Alhamdulillah, syukur. akhirnya rezeki kami sampai untuk beli rumah.

Ramai yang tanya kat mana?
 
ok sebelum nak cerita part tu. aku nak war-warkan supaya takde yang bertanya lagi, aku dah decide nak menetap di Johor, ini memberi maksud takde lah aku balik ke KL semula.

Tapi kenapa?

aku pun tak pasti kenapa tapi seolah aku dapat petunjuk yang mungkin Johor adalah tempat yang bersesuaian dengan kami sekeluarga. takpe lah tak dapat balik duduk KL semula, asalkan hati senang duduk sini.

Petunjuk apa yang kau dapat?
 
actually aku dah berniat nak pindah semula ke KL dari tahun lepas, tapi macam ada je rintangan. hujung tahun lepas aku pregnant kan Edna. so time tu aku dah rasa its not a good time yet, so kita postpone. lepas je deliver Edna bulan  7 yang lepas. aku nekad nak teruskan balik niat nak pindah tu. so aku apply keja kat KL. tapi sebelum pegi interview hati aku macam berat sangat, maca tak seronok. pagi masa kat Senai Airport, aku sihat walafiat. dalam flight terus aku demam panas yang tahap menggigil. so touchdown KL, aku menggigil dalam keta bapak aku. can you imagine kena hadap interview 2 jam dalam keadaan high fever? seriously not worth it. lepas interview, aku balik rumah mak aku kejap. baring sebelah mak aku, then aku sedih, menangis sebelah mak aku. aku tak tau kenapa aku rasa tak seronok bila aku push diri aku nak pindah KL. then mak aku pun advise takpe la, duduk je la Johor. kat Johor masih peaceful, ada masa dengan anak-anak, most important aku ada stable job with good income. zaman inflasi begini, orang berebut nak keja, yang aku pulak sanggup give up gaji yang cantik tu semata-mata nak pindah semula KL. plus aku ada 2 anak untuk ditanggung. mak aku pun ada cakap, kalau rindu nak balik KL, boleh balik anytime kan.

Lepas tu?

turun je dari flight, suami sambut. tapi yang ajaibnya demam yang sepanas-panas tu terus kebah. then aku bagitau Hafiz, yang aku tak berminat dengan kerja yang ditawarkan. Hafiz as usual, sokong setiap keputusan aku, dia memang ok je mana-mana pilihan aku.

Then camne boleh decide nak beli rumah?

trust me, aku amik masa kurang sebulan decide nak beli rumah. aku terus bicang gitu-gitu je dengan Hafiz. dia pun terkejut. at first aku nak carik rumah 2nd hand, harga ok, tapi sangat tak menepati citarasa aku. so aku turn down. carik punya carik, kitorang pegi Expo Hartanah, harga jangan cakap memang meletopp. aku rasa tahun lepas Johor masih ok lagi bab harga rumah. this year, memang gila, dah macam KL harga dia. apartment biasa pun dah RM 300K ++ . rumah sewa aku skang ni dulu tempat jin main futsal je. skarang rumah yang tengah naik tu, dah RM 400K ++. Kegilaan apakah?
 
then, finally jumpa dah satu rumah ni. kawasan dia memang outskirt sikit. kira kalau kat KL tu rumah aku kat area Sg. Buloh, Batu Caves gitu la. nak buat camno? nak beli kat tengah Bandar tak mampu, so kita duduk la hujung dunia sikit.

So kat mana ni?

rumah ni kat XXXXX. Kurang dari setahun boleh la menetap kat sini. cerita lanjut, next week aku update k.
 
Till Then!

Tuesday, December 3, 2013

Anti- Jenayah : Community Alerts SOS App

Assalamualaikum.
 
Lamanya tak borak-borak kat sini. sejak beranak dua ni hidup aku bagaikan beranak sepuluh sibuknya. haha. kadang-kadang sampai rumah, masak, kemas umah, basuh baju, layan anak sepuluh minit aku terus tumbang kemengantukan. In sha Allah bila Edna dah besar sikit jadual aku ok sikit kot, takde la hectic sebegini rupa.
 
Oh pasal perkembangan Edna nanti aku cerita eh. sebab kali ni aku nak cerita pasal benda lain. Lately, dah banyak sangat dengar hal-hal jenayah. sana sini tak kira usia, bangsa, jantina. macam dah takde erti belas kasihan kat dunia ni kan. aku ni dah la terkenal dengan perangai suspicious memanjang, so terasa macam hidup dalam ketakutan.
 
dah la baru ni 3 beradik di bunuh. Ya Allah sayu sangat, dalam sekelip mata anak pergi macam tu jer. iyer la, ini semua takdir, tapi bila anak kita dilakukan sebegitu rupa, hati mak mana yang tak rasa sayu kan? mintak jauh la eh benda-benda gini.
 
hari ni pulak aku ada baca kat newsfeed FB perihal modus operandi sekeluarga yang bukan berbangsa kita, style dia dukung anak then tahan kereta, mungkin nak bagi alasan motor diorang rosak then they rush untuk pegi hospital ke apa kan. bahaya kan? ok, tak nak cerita panjang aku nak share satu application for anti-crime, tak silap aku system ni dilancarkan untuk warga Johor sahaja, tapi korang try la search kalau ada apps untuk cover area korang k.
 
Nama apps ni : Community Alerts SOS App. Apps ni dijana oleh Wiseyes Solutions Sdn Bhd . untuk maklumat lanjut, korang boleh pegi link tu ok. kat sini aku nak paste cara penggunaan sahaja yang aku dapat dari recent meeting report aku k :)


Community Alerts Launched by Polis Di-Raja Malaysia


PDRM recently launched the ”Community Alerts” application for Android and Iphone users, with a view to assist speedy crime reporting, requests for emergency help either for self or others, and other security-related issues.
Steps for the installation as per below:-
      
Using your Smart Phone:
 
1.         Go to “Play Store” or “Apple Store”
2.         Type “Community Alerts”
3.         Select and click on “Community Alerts”
4.         Click “Install”
5.         Click “Accept & Download”
6.         Wait till completion of download.
7.         Click “Open”
8.         “Community Alerts” page is displayed.
9.         To register as a first time user, follow the instructions given. You must select your nationality.
10.    Fill out all required fields and click “Register”
11.    Read the Terms & Conditions and click “I Have Read & Agree”
12.    The Application is now ready for use in an emergency.

 
Function of SOS button:

1.         Send your SOS alert information using 3G/Wi-Fi with Extra Information to include your current location address, building, office no.
2.        Send SOS Alert via SMS if no internet coverage
3.         Navigator function
4.         Allow 3rd party to assist
5.        SOS Stations Directory list with address and phone contact number
  • Police Station
  • Hospital
  • Embassy
  • Fire station
6.         Maps to your nearest SOS station location.
7.         Service Coverage - Nationwide SOS Coverage in Malaysia and Singapore. SOS Alerts will be monitored by Police Operator in IPK Johor.
 
 Harap dengan adanya system ni dapat membantu serba sedikit yer.

Till Then :)

Thursday, September 26, 2013

Detik Kelahiran Iman Edna

Assalamualaikum..
 
yer, dah 2 bulan lebih Edna berada kat dunia baru hari ni aku boleh menaip. bukan apa, aku tengah cope dengan status baru, so semua kelam kabut.
 
sebelum aku lupa detik kelahiran si Edna, baik aku post siap-siap. senang esok-esok Edna dah pandai baca, aku suruh dia baca je kat blog. hehe. malas punya mak. ok, aku due patutnya 28hb Julai, which is sama birth date dengan Dani. dalam hati dah seronok kemain ni, jimat mak kau nanti buat birthday party sekali harung je.
 
tapi Allah SWT lebih mengetahui, aku deliver Edna masa cukup 38weeks just nice, unlike Dani dulu sampai overdue 5 hari. oh yer, ramai yang cakap dengan aku dulu, termasuklah doctor, kebiasaannya kalau 1st delivery overdue, yang seterusnya pun ada chance untuk overdue. tapi macam aku cakap tadi ini semua kuasa Allah. Alhamdulillah timing Edna nak keluar cantik je cukup bulan.
 
12 Julai 2013 (Jumaat):
 
masa ni aku pegi checkup buat scan semua complete. masa ni dah genap 38wks, doctor check perut kata baby dah masuk laluan. so dia tanya aku nak dia tolong stretch bagi bukaan tu cepat sikit tak, since dah dilate 1cm. aku pun ok jer. habis checkup aku ajak Hafiz pegi bazaar ramadhan. masa ni dah rasa berdenyut-denyut, tapi aku buat cool je. macam aku cakap sebelum ni kalau boleh aku tak nak overdue, so mari lasakkan lagi diri ini.
 
13 Julai 2013 (Sabtu):
 
takde tanda lagi nak bersalin. Hafiz kerja time ni. aku pun sengaja melasak. basuh toilet, mop satu rumah. paling gila, aku panjat kerusi tukar langsir bilik. yang ni adik-adik jangan ikut eh, risky. hoho
 
14 Julai 2013 (Ahad):
 
Hafiz cuti dan kami plan petang nanti nak buka puasa dengan SIL. sementara menunggu SIL datang rumah, kitorang bantai tengok cerita tamil.
 
1.30pm: masa ni pegi toilet kejap nak terkucil. lepas tu, aku rasa macam basah, aku pelik la tak kan terkucil kot. biar kan lagi. sekali rasa panas je air keluar, masuk bilik cek nampak darah keluar. aku cakap dengan Hafiz air ketuban pecah ni.
 
5.30pm: pecah ketuban terus kitorang gerak pegi Hosp. cek laluan baru 3cm, tapi maybe labor room kosong, doctor suruh terus pegi labor, tak payah warded. masa ni aku tak rasa sakit langsung. masuk je labor room, hati berdebar-debar tunggu bila la nak rasa contraction ni. yang si Hafiz mintak izin nak carik makan untuk berbuka. iols nangis u dia tinggalkan haku. haha. yela, member sah-sah puasa, lapar nak makan dulu.
 
8.30pm: contraction dah start. kali ni aku takde chance rasa mild contraction, terus rasa massive contraction stok 5minit sekali. yang lagi rasa frust, bila cek bukaan baru 5-6cm, lama nau nak tunggu full dilation. tapi Alhamdulillah la, kali ni sakit dia much bearable dari masa Dani dulu. nah kan betul kalau induce lagi sakit dari natural contraction. kali ni time Edna natural contraction, so bagi aku sakit kena seluk lagi dasyat dari menahan contraction.
 
10.30pm: aku dah tak tahan rasa macam nak berak tapi orang tak bagi. aku geram paksa si Hafiz panggil nurse sebab aku dapat rasa kepala Edna dah dekat sangat kat bawah tu, yang si Hafiz malu nak panggil nurse sebab baru je 5 minit lepas nurse cek bukaan baru 7cm. aku terus high pitch bagitau yang its about time dah. haha. sekali nurse masuk dia cek, "ha suami meh sini tengok isteri awak nak teran dah".. Hafiz macam biasa tak nak sebab dia ni mabuk tengok darah sikit. then, nurse mintak aku push, Alhamdulillah 2 kali teran, Iman Edna keluar dah.
 
Syukur sangat pregnancy kali ni memang agak challenging aku mabuk teruk. tapi proses bersalin Alhamdulillah senang sangat-sangat sampai sakit dia tu aku tak ingat langsung. Presenting our 2nd invention (hehehe..) Iman Edna Binti Mohd Hafiz :)
 

video
video Edna selepas sejam dilahirkan *touching* Masyaallah Syukur :)
 
 
 
 
 




Wednesday, June 5, 2013

Heartburn semasa mengandung

2 kali mengandung, 2 kali jugak aku kena heartburn. masa dani dulu the whole 9 months, dah masuk labor room pun sampai muntah-muntah aku tahan sakit heartburn nih. untuk BabyE pulak, masa 1st trimester aku tak kena heartburn, punya la happy, merdeka dari heartburn. sekali hamik masuk 2nd trim terus heartburn kuat gila sampai la dah 33 weeks ni.
 
since ramai yang tanya aku pasal hal heartburn ni. aku buat satu entry khas ok, mana tau boleh jadi panduan untuk ibu-ibu mengandung yang tengah suffer heartburn.

Heartburn (also called acid indigestion or acid reflux) is a burning sensation that often extends from the bottom of the breastbone to the lower throat. It's caused by some of the hormonal and physical changes in your body.

During pregnancy, the placenta produces the hormone progesterone, which relaxes the smooth muscles of the uterus. This hormone also relaxes the valve that separates the esophagus from the stomach, allowing gastric acids to seep back up, which causes that unpleasant burning sensation.

Progesterone also slows down the wavelike contractions of your esophagus and intestines, making digestion sluggish. Later in pregnancy, your growing baby crowds your abdominal cavity, pushing the stomach acids back up into the esophagus.
 
 

dari explanation kat atas ni pun kita dah boleh dapat real picture kenapa heartburn ni berlaku kan. tak semua ibu mengandung experience benda ni, so jangan la pulak yang tengah baru-baru mengandung ni rasa berdebar-debar bila turn aku nak kena serang dengan heartburn ni. hehe
 
perkara yang jadi isu, macamana nak avoid heartburn berlaku. kalau korang pegi website BabyCenter ada banyak cara untuk mengurangkan heartburn. tapi terus terang cakap bila aku dah experience 2 kali, cara-cara yang disuggest kan agak lambat untuk hilangkan rasa heartburn, cuma membantu rasa lega sikit. mesti kita rasa kalau boleh nak heartburn ni hilang serta-merta sebab rasa perit dia tu memang sangat tak selesa. sebabkan ramai yang tanya aku ubat apa yang bagus untuk kurangkan heartburn dan ramai jugak yang was-was boleh ke tidak consume ubat sebab takut effect baby. ok meh nak share sikit.
 
 

Gaviscon ni memang sangat popular sebagai ubat yang mampu hilangkan heartburn secara serta merta. range harga dalam RM 21 - RM 23. korang jangan risau, Gaviscon ni memang selamat. sebab aku ni pun jenis tak beli ubat sembarangan. aku akan tengok doctor prescribe ubat apa, then aku akan buat further research, baru la aku rasa secure sikit untuk makan. aku dah consult dengan 3 doctor (gynae), so far semua suggest Gaviscon. tapi Gaviscon ni yang best sikit dia mampu hilangkan heartburn within a second, so korang akan rasa lega serta merta, tapi dia tak long lasting tau, possibility untuk korang kena heartburn semula dalam 5-6jam selepas tu memang ada.
 
kalau korang jenis suffer mild heartburn, aku suggest Gaviscon je kot, tak payah amik yang hi-dosage lagi. macam aku memang sentiasa ada stok Gaviscon sebotol kat rumah, dan aku ada beli yang jenis sachet tu letak dalam handbag, iyelah heartburn aku teruk wei, kena lah sentiasa standby Gaviscon Sachet. now, Gaviscon ada keluarkan satu lagi generasi Gaviscon Double Action, aku baru beli semalam. so far ok la. tak nampak lagi perbezaan dengan Gaviscon yang biasa ni.


2. Histac 150mg

 
 
untuk 2nd pregnancy, aku suffer teruk dari zaman lahirkan dani. kadang-kadang sampai aku tak cukup nyawa nak bernafas sebab tahan sakit. so baru-baru ni aku tanya doctor, ubat apa yang bagus selain Gaviscon, so dia suggest Histac 150, first time aku consume ubat ni. merasa la Hosp caj aku RM 2.50 untuk sebiji Histac, darab pulak dengan sebulan consumption (30 biji), RM 75. *nangis* aku dah cek kat farmasi, satu papan ada 10 biji kalau tak silap, harga dalam RM 6 ++ *nangis lagi*
 
apa yang best Histac ni? ok benda ni kalau makan dia tak mampu hilangkan Heartburn serta-merta macam Gaviscon, TAPIII dia mampu bertahan dari diserang heartburn dalam tempoh 24jam. aku tak terlalu depend sangat pada Histac, aku hanya makan Histac kalau Gaviscon tak mampu kurangkan Heartburn aku.
 
pasal Histac pun aku dah consult dengan 2 doctor, iye lah, aku yakin apa yang doctor cakap. tapi bila ada kawan-kawan yang provoke cakap elok ke makan ubat sembarangan time pregnant? so aku pun jadi was-was. berkali-kali dah aku consult dengan doctor, so far takde masalah ok.
 
market kat luar memang ada provide banyak ubat untuk heartburn, so kalau korang nak beli ubat Heartburn kat farmasi tu, rujuk dulu dengan Gynae korang ok. kalau dia cakap ok, baru consume, jangan pandai sendiri. bendanya senang je, memula korang apply dulu cara natural untuk hilangkan heartburn, contohnya jangan makan makanan pedas dan kena minum air masak banyak-banyak, kalau tak hilang jugak baru makan ubat. jangan pulak tak kena heartburn, tapi korang dah get ready nak makan ubat, sebab kita tak nak la terlalu bergantung pada ubat kan?
 
aku faham ramai je ibu-ibu yang mengandung rasa insecure dengan ubat-ubat selain dari ubat untuk kandungan, aku senang je, tepuk dada, tanya lah diri sendiri. tak kan lah sampai kau dah tak cukup nyawa, muka biru tahan heartburn, tapi still degil tak nak amik ubat kan. kita mengandung 9 bulan ni pun dah rasa seribu macam ketidakselesaan, sekali sekala tolonglah sikit badan kita ok.
 
Till Then.
 

Wednesday, May 29, 2013

4 Tahun

Alhamdulillah, tahun ke-4 kami masih bersama sebagai suami isteri. mungkin bagi sesetengah orang, apa lah sangat dengan angka 4 tu, kata orang-orang tua masih fragile, banyak lagi benda yang perlu belajar. yes, we are taking baby steps.. bukan senang untuk kekal bersama.
 
aku ingat lagi masa bercinta dulu bukan mudah, hampir 3 tahun kami long distance relationship. rasa susah untuk kekalkan hubungan tu memang ada, sebab kita tak pasti rasa cinta tu macamana. tapi itu lah, dalam hubungan yang penting, setia, setia, setia, dan setia. tarikh keramat 30hb Mei 2009, Alhamdulillah, hubungan di-halalkan dengan sekali lafaz.

 

 
3 tahun bercinta jarak jauh, 5 bulan pertama kahwin masih jauh. akhirnya aku dengan Hafiz decided duduk sama. bukan senang untuk hidup sendiri, aku dengan Hafiz pilih untuk usaha semuanya sendiri, perasaan segan sangat tebal untuk mintak tolong keluarga untuk mulakan hidup. tapi kitorang puas, dari tidur beralaskan toto nipis, rumah takde perabot apa pun, sampai la rumah sekarang hampir sarat dengan barang. sengaja kami pilih untuk hidup susah bersama, bila bergaduh, ada lah modal untuk ingat kembali susah senang bersama nak hidup.
 
berkahwin muda bukan perkara yang senang, aku baru 23 tahun masa tu, Hafiz pulak 26 tahun. 1-2 tahun pertama, sangat mencabar,  masing-masing hidup jauh dengan makbapak, rasa nak memberontak, rasa marah, tak pandai nak kawal emosi, semua ada. cuma untungnya kami berdua ni kalau bergaduh salah seorang mesti kena cool, tak boleh 2,2 panas. bila dah lama hidup bersama, Alhamdulillah, bukan lah kata peaceful sangat, tapi kami masih lagi cuba untuk make it peaceful.
 
dikurniakan seorang anak, dan seorang lagi bakal ada dalam masa terdekat. Alhamdulillah, syukur sangat. tak pernah aku terfikir bakal punyai anak dalam umur semuda ni. anak-anak yang menjadi ikatan kami suami isteri semakin kuat harapnya.
 
 
Iman Dani Mohd Hafiz. Bulan Pertama.
 
 
Iman E* Mohd Hafiz. soon baby soon.
 
B,
 
I mungkin bukan seperti para isteri yang u idam-idamkan, tapi I janji kat u akan cuba jadi yang terbaik. TQ sangat sebab sentiasa sabar dengan kerenah I yang kadang-kadang mengalahkan Dani.
 
- Masih lagi jadi lelaki pertama yang tak pernah putus asa melayan perangai kuat merajuk I.
- Masih lagi lelaki yang melayan kerenah manja I yang kadang-kadang boleh buat hilang akal.
- Masih lagi jadi lelaki yang confuse tapi masih boleh terima perangai I yang 5 minit tadi happy-happy, lepas 5 minit I tetiba mengamuk tak tentu pasal.
- Masih lagi bagi ruang untuk I bersama kawan-kawan.
 
You're are the best, sayang. sayang cinta I still lagi untuk u, In Sha Allah till our last breath. Happy 4th Anniversary baby :)
 
 
 

Thursday, May 16, 2013

Lumrah Manusia

Terpanggil rasanya nak bercerita perihal jenis-jenis manusia yang wujud disekeliling kita ni. macam yang kita tau, sekarang ni dah wujud macam-macam medium, instagram-lah, twitter-lah, keek-lah, wechat-lah, viber-lah.. a lot, sampai aku pun lost track. knowing me yang memang tak rajin nak get involve dengan benda-benda ni sangat, buatkan aku rasa macam dasyat gila teknologi sekarang.
 
tapi apa yang aku nak highlight ni totally based on my point of view, kalau ada yang tak sependapat dengan aku, nak buat macamana kan, deal with it lah. aku perasan sejak adanya medium-medium ni, aku nampak ramai nau yang jadi wannabe;

"A wannabe (slang for "want to be") is a person with an ambition to be someone or something that she/he is not. The term is generally pejorative. In general use there is often the implication of pretending to be that which one is not."
 
 
paling aku rasa macam annoy giler para  keekers ni, ramai nau nak jadi macam artis, post video kau cakap sensorang sambil mata terkebil-kebil budget orang bakal sama kan kau macam Nora Danish, pastu imitate suara kasi "anje-anje" skit. tett~
 
tapi aku takde hal lah dengan orang yang macam ni, sebab aku paham setiap orang angankan untuk menjadi seseorang yang di-adore-kan, macam zaman dedulu, kau berperasaan je lah sensorang. but now banyak medium yang kau boleh zahirkan tahap wannabe kau tu. selalunya kalau aku terbukak account para wannabe, aku tak kata apa, either aku habiskan tengok video dia or else kalau agak-agak "tak boleh blah", aku takde la tengok lagi video-video keekers ni, pergi tanpa tinggalkan sebarang comment yang bakal merendahkan kredibiliti wannabe ni.
 
so, point yang aku nak highlight ni para pengkomen tak bertauliah ni. selalunya korang boleh nampak pengkomen macam ni kat account artis-artis contohnya. sebab cara-cara pengkomen kategori ni terserlah tahap kejelesan dia. contoh video gyiwomi budak ni, first time aku tengok aku rasa pleasant je, nampak cute. tapi ada je yang jenis tak puas hati, keluarlah dalil-dalil yang tak perlu pun kau nak bermatian tegakkan. aku rasa orang macam ni teringin nak buat, tapi takut orang keji, so sebelum orang keji dia, baik dia keji orang lain dulu. haha
 
 
 
 
lagi satu video kat bawah ni, tak boleh ke you just enjoy the music? kalau lahiriahnya kau memang tak suka lagu-lagu Yuna, tak payah la dengar kan. tapi perlu ke kau jadi over-sensitive? duhh~~
 
 
 
 
kalau kat Instagram lagi la, biasa la artis-artis ni kenkadang post gambar "macam dunia ni ana yang punyaaa~~", dah katanya "saya jadi diri sendiri, i dont give a damn" . so kita nak kata apa kan? lantak pi dia la. tak payah der kita nak jadi cikgu nak betulkan moral dia, hakikatnya artis-artis ni pun pegi sekolah, dia belajar akhlak dalam kehidupan segala ni. antara dia nak implement it or not.
 
yang penting kita jaga sahsiah kita, jaga kata-kata kita. kalau iyer pun kita ni "angel" sangat, tak perlu la nak jadi outspoken. setiap manusia ada sensitiviti dia. kalu tak suka, button "remove", "unfriend", "unfollow" sentiasa depan mata.
 
aku pun takdenya lah angel sangat pun , kalau aku rasa macam nak throw my view, aku share sesama kawan-kawan je, contohnya kat twitter or FB.  itu pun share gitu-gitu jer, mostly jadi bahan lawak je, takde makna la nak beria-ia or take serious sangat macam pengkomen tak bertauliah.
 
moral story: hari ni kau kutuk orang, esok lusa orang kutuk kau, jangan pulak melenting ye. Peace.
 
Chill. Till Then.

Sunday, May 12, 2013

Tantrum

"A tantrum (or temper tantrum or tirade or hissy fit) is an emotional outburst, usually associated with children or those in emotional distress, that is typically characterized by stubbornness, crying, screaming, yelling, shrieking, defiance, angry ranting, a resistance to attempts at pacification and, in some cases, violence. Physical control may be lost, the person may be unable to remain still, and even if the "goal" of the person is met he or she may not be calmed. A tantrum may be expressed in a tirade: a protracted, angry, or violent speech."
 
Dani sedang berada di fasa super-tantrum. ada tak term tu? hehe. yes, itu lah hakikatnya. sebelum aku pregnant, memang Dani least tantrum, semua masih under control. kalau kita says no, dia patuh lagi. tapi bila aku masuk 2nd trimester, aku nampak dia dah start suka mengamuk tak tentu pasal.
 
ramai yang bagitau, biasalah budak meragam sebab dia tau dia bakal dapat adik. masa mula-mula, aku tak bole cope dengan perangai dia. bila dia start mengamuk, aku pun sama naik angin. aku pun perasan sejak pregnant ni, level "hangin" aku memang meningkat, mudah sangat naik marah. so bila angin bertemu angin, apa lagi, aku dengan Dani tak jadi bestfriend dah. kitorang jadi macam sorang Ultraman, sorang Monster.
 
 
 
ada satu tahap, setiap kali aku hantar Dani pergi rumah pengasuh, mesti dia tak nak keluar dari kereta. korang bayangkan eh, masa dalam kereta aku dah awal-awal warning sampai rumah pengasuh jangan nangis, mama nak work, petang mama pick up. selalunya Dani dengan confident jawab, "Baik, bos!"  , FYI, dia akan panggil aku "Bos" sebagai memberi maksud "like I care whatever you said, mom" , so bila dia start panggil aku Bos, aku tau sangat setiap butir yang aku cakapkan maknanya ibarat mencurah air ke daun keladi T__T
 
sampai je kat rumah pengasuh, dia akan siap sedia pegang dashboard or seat sekuat hati, so tugas aku setiap hari kena tarik dia keluar dari kereta macam hape je. kalau aku ni tak membawak perut, memang takde hal, tapi ni mak kau dah la perut memboyot, kau buat perangai gini, nak. *pengsan* last resort, sekarang tugas hantar Dani di serahkan kat abah dia. bila abah dia hantar, ok la pulak. korang nampak tak permainan Dani? T__T
 
tu belum lagi tambah dengan dia tak dapat apa yang dia nak, dia punya berguling atas lantai, nangis sampai high-pitch. aku kalau dah hilang sabar, nak elak dari tangan naik, memang aku terus blah je, nangis la kau sorang-sorang kat situ. so selalunya abah dia la take over melayan kerenah si Dani.
 
 
tapi bila dah lama-lama memang rasa kesian la pulak, ye lah mungkin ada betulnya dia "rasa" nak ada baby lepas ni, tak boleh manja-manja dah. aku pun dah start kawal emosi, try layankan ajer perangai dia tu. dan sangat berharap by the time, babyE dah keluar, Dani dapatlah kawal emosi dia pulak. wiuwiuwiu
 
 
Budak Bertuah. Soon to be Abang :)
 
 
 
Till Then.