HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Sunday, November 18, 2012

kisah hamil

korang semua ada baca tak dekat BN yang Diana Danielle dah pun mengandung. big congratz to her :)

tapi yang buat aku tak berkenan tu bila baca comment-comment para cendekiawan sekalian. masing-masing mulut takde insurans bila tuduh si Diana ni bunting dulu sebelum kahwin. aku rasa masa Fasha Sandha dulu pun kena condemn macam ni jugak kan? haiya..

bila aku baca pasal ni aku teringat kesah aku mengandungkan si Dani dulu. lepas aku kahwin 5 bulan, memang aku tak pregnant lagi. sebab masa tu aku baru berenti keja, so kami terpaksa lah buat family planning dulu. sampai lah aku kena panggil interview dan aku success. 

bila dah success tu of course company aku mintak buat medical examination. very thorough checking sampai test UPT. bila keluar result, memang rahim aku free, takde apa-apa di dalam. November 11, aku start keja baru, happily. masuk minggu ke-2 aku dah rasa badan aku lain, aku kerap buang air kecil, emo terlebih, masa ni nausea memang takde langsung. sampai la minggu ke-3 aku tengok period aku delay 4 hari. pegi check, confirm aku pregnant 4 minggu.

yang buat kan benda jadi tragis bila bos aku dapat tau. dia mati-mati ingat aku tipu result medical aku. kata nya aku berpakat dengan doktor. perghhhh aku rasa macam nak sound setepek je muka dia, apa dia ingat doktor tu bapak aku ke hape. sebab dia rasa macam tak logik baru 2-3 minggu lepas aku buat UPT masih fail, tup-tup masuk minggu ke-3 pregnant pulak kan. aku rasa aku takde lah bijak sangat dalam ilmu sains dan agama, tapi aku faham lah kejadian indah Allah SWT ni.

meh sini ahkak nak ajar sikit to those bermulut puaka duk cakap orang yang bunting pelamin tu dah buat "kerja" sebelum kahwin..hamboihh nak kena cili baru tau;

let say kalau kita period 10hb Oktober, dan waktu kita subur normally 10-11 days after menstrual, dan ditakdirkan pulak kau bernikah pada tarikh subur tu, dan rezeki memang lekat pulak. then bila check lagi seminggu dua, dapat tau "eh aku pregnant dah?" .. jangan la panik ye dik non, its normal. walaupun kau baru kahwin 2 minggu ke apa.

yang paling sadis masa Fasha Sandha hari tu, orang tu punya la happy share bagitau die dah pregnant 4 minggu, padahal baru kahwin 2 minggu. Der.. sah-sah la kalau kiraan pregnancy akan ambil dari tarikh hari pertama last menstrual period. sebab tu la kita selalu dengar baru kawin 2 minggu dah pregnant 4 minggu. mana datang lagi 2 minggu? projek dulu baru kawin ker? hey choiii sangat tau mulut. lebihan 2 minggu tu di ambil kira dari hari pertama period bulan lepas. sebabnya hanya Allah SWT je yang tau bila kejadian conception tu berlaku, so cara mudah para Doktor bijak pandai akan kira dari period bulan lepas. 

so conclusion di sini ialah dont simply jump into the conclusion. haha. takde lah, tak baik tau korang buat assumption sesuka hati, aku yakin yang bermulut puaka ni mostly takde anak lagi or bujang trang tang tang. kalau one day kau bunting pelamin baru tau dan bermati-matian menegakkan keadilan. haha. what goes around comes around beybeh.

ni aku tampal beberapa good articles untuk bersihkan otak durjana itu:





till then.

hero amma ~~


Thursday, November 8, 2012

kisah cinta kami [finale]

amacam korang tragis tak kisah aku? tu baru penyampaian dari tulisan, belum aku bercerita dengan korang face 2 face, mau sampai 3 hari 3 malam tak habis-habis...without further adue, jum sambung..

....sampai la cuti semester, Hafiz ajak aku keluar dan dia nak kenalkan aku dekat makbapak dia. aku pun ok jer, malam sebelum tu, aku bagitau mak aku, esok aku nak keluar, mak aku tanya pegi mana, buat apa.. sebagai anak mithali aku cakap; "nak jumpa Hafiz..." terus mak aku cakap, "mama tak izinkan!! kalau kau pergi jugak, mama tak kan restu apa yang kau buat!!" memang airmata aku tak tertahan-tahan mengalir laju. aku tak jawab apa, diam seribu bahasa. aku turutkan kata mak aku, sebab aku tak nak jadi anak derhaka oleh kerana cinta semata-mata.

tapi hubungan kami masih berjalan seperti biasa, tanpa pengetahuan mak aku. terus terang cakap tekanan yang aku rasa lebih kepada tentangan dari mak aku. masa tu bapak aku kerap berulang-alik overseas, so bila bapak aku balik dia akan tuju dekat mak aku dan akan dengar segala update mengenai perangai aku.. T___T dan satu lagi mungkin tuah sebagai anak perempuan tunggal, ayah aku tak kan sesekali marah atau pukul aku, paling dasyat pun dia akan  suruh mak aku sampaikan segala amaran keras dari dia.. memang masa ni asal weekend je balik rumah, aku rasa stress yang amat.

si Hafiz tak berdiam diri, masa tu aku kat MMU, aku bagitau dia, "weekend ni saya nak balik rumah.." , Hafiz jawab, "saya nak ikut boleh?" .. aku terdiam.. nampak nya dia berani nak jumpa family aku, mungkin dia pun kesian tengok aku asyik berendam airmata jer. so pagi tu aku pegi kedai jahit mak aku, lantas kenal kan, "ma...inilah Hafiz.." . jantung aku dah dup dap dup dap, masa tu dah la pekerja mak aku ada kat kedai, mana tau kot nya mak aku naik hantu, dia bantai aku kat situ ke kan... mak aku terus senyum meleret, mungkin cahaya keimanan Ustaz Don terpancar kat muka Hafiz kot.. haha.. lagi-lagi bila pekerja mak aku cakap muka Hafiz ada iras adik bongsu aku. tu la.. mak aku duk menentang je keja dia tanpa melihat sendiri perilaku si Hafiz. automatik mak aku jadi happy go lucky, siap dia lalu kedai sebelah pun duk canang yang aku bawak boifren. hover tau.

tapi jangan sesekali korang fikir terus happy ending tau..sebab si Hafiz tak jumpa lagi bapak aku. mak bapak aku masih dengan prinsip diorang yang aku mesti kahwin cepat. telinga aku ni dah boleh kata kebas, sebab hari-hari kena sogok pasal kahwin. sampai la satu hari, masa ni aku ada kat Melaka, Hafiz called, "kite tunang nak?" lebih kurang macam tu lah ayat dia..aku melompat happy, terus bagitau mak aku..kemain dia senyum meleret lagi.

tapi kan.. itu tak cukup thrill..sebab makbapak aku masih sedaya upaya make it difficult. mereka mahukan family Hafiz betul-betul ikut adat. masa ni family Hafiz ada kat Kelantan. parent aku mahukan mereka datang ke KL meminang dahulu, kemudian datang lagi sekali untuk mengikat tali pertunangan... T_____T aku sedih jugak, sebab parent aku tak nak peduli bila aku cakap, jangan la buat macam tu, kesian diorang dah la jauh, then kena datang 2,3 kali. tapi alasan bapak aku, "kau sorang je anak perempuan babah, so kite kena jual mahal sikit.."

tapi alhamdulillah, segalanya berjalan lancar, habis je exam semester terakhir, keluarga Hafiz datang rumah masuk meminang dan bertunang terus pada tarikh 1 June 2008, dan kami selamat dinikahkan setahun kemudian pada 30 May 2009... memang aku rasa bersyukur, banyak tentangan dan kesusahan yang kami hadapi, aku baru cerita 1/3 dari apa lagi dugaan yang kami tempuh, tak kan nak cite semua kan, mau 300juta episod korang kena hadap.. hehe..tapi percayalah kalau dah jodoh, memang tak kemana. cuma perlu di ingatkan terutamanya pada readers yang masih belum berkahwin tapi asyik di lamun cinta, jangan lah kite terlalu mengikut rasa cinta sampai membelakangkan ibubapa, sebab nya Allah SWT dah rencanakan segalanya. macam aku cakap tadi kalau dah jodoh, tak akan ke mana :)

Kesimpulannya;

- Mr. X khabarnya dah ada gilfren lain, dan ramai yang cakap gilfren dia memang saling tak tumpah macam muka aku.. hurmm.. aku dah tengok, mungkin~

ini aku. bukan gilfren baru dia.

- Abang Petronas, hurmm.. aku tak pasti apa jadi kat dia selepas aku kahwin. masa majlis aku dia ada datang, tapi tak tegur aku, waima pandang muka aku..

sampai hati tak ucap tahniah kat I pun...

- mak bapak aku pulak, sangat happy dengan pilihan aku. dan Hafiz pun jadi menantu kesayangan mereka. hurrmm mungkin jugak sebab Hafiz sorang je menantu lelaki.. hewhew

 di hari perkahwinan kami sebelah Hafiz. semua ada, kecuali abang aku yang hanya mengirimkan bini dia sebagai wakil..

ini orang yang bagi aku tempoh 30 hari suruh Hafiz masuk minang. saling tak tumpah buat I macam askar T__T now, kemain dah dukung cucu..hewhew.. 


- Hafiz dan aku, hidup happily dengan dikurniakan seorang anak, Iman Dani Bin Mohd Hafiz. Alhamdulillah~

peace ya'll. kahwin juga akhirnya~


our junior. born on 28th July, 2010 @6.55 am


Terima Kasih korang sebab sudi baca. doakan kami sekeluarga bahagia selama nya.. ameenn~!

Untuk suami,



Wednesday, November 7, 2012

kisah cinta kami [Part 2]

hamboihh kemain korang bising cite aku tak habis eh? haha..rileks la..Nada Cinta yang 800juta episod tu korang boleh hadap, ini kan pulak sinetron ahkak yang tak berapa laku ni. haha

ok, ok, jum kite continue~~

....layan dan terus layan.. tetiba rasa macam bahagia nya.. Hafiz datang MMU jumpa aku. rasa macam sweet nya dia ni, dah la baik hati, treat me well, sangat caring.. tapi hati aku masih tak yakin yang aku nak terima dia 100%, macam aku cakap tadi hati aku lebih berat pada Mr. X. tapi sampai bila? sampai hati kau parah baru kau pandai buat pertimbangan?

seminggu, dua jugak aku berfikir pasal benda ni. sebab dari azali lagi aku dah decide, kalau bercinta, tak nak main-main, yang satu itu, satu lah. chop!chop! now i know kenapa CGPA aku jatuh masa 3rd year, sebab aku banyak pikir pasal hubungan 3 segi ni..haha. 

back to the story, aku dah fikir masak-masak, dan aku selalu berpandukan kepada pepatah "lebih baik pilih orang yang cinta mati pada kita, jangan pilih orang yang kita saja cinta mati pada dia.." so aku decide pilih Hafiz. cara untuk aku bagitau Mr. X yang aku dah tak nak berharap pada dia adalah dengan cara mengupload gamba aku dan Hafiz dekat profile Myspace aku. betul sangkaan aku, tak sampai beberapa jam, Mr. X comment gamba aku, pendek je comment dia, " semoga bahagia..." aku rasa nak nangis pun ada masa ni, sebab aku tak pasti apa reaksi sebenar Mr. X, adakah dia lompat happy sebab aku dah blah dari hidup dia, atau pun dia menangis teresak-esak aku tinggalkan dia..kami pun memang takde call each other, dia pun tak nak kacau aku dah, mungkin..hurmm..life must go on...

hubungan aku dengan Hafiz makin rapat. Hafiz macam biasa cinta mati sama aku. aku? hurmm ambil masa berbulan jugak nak commit hati secara 100% dengan dia. hubungan aku dengan Hafiz berjalan tanpa pengetahuan parent aku. kenapa? sebab tak perlu kot bagitau parent aku, setakat couple, lain lah kami dah bercadang nak nikah bagai.. hampir setahun aku diam kan hubungan kami.

satu hari aku baru bangun dari tidur, mak aku call, bermula la episod tragis dalam hubungan aku dengan Hafiz.. dialog aku dengan mak aku begini:

Mama: "kau bagi satu gamba kau kat mama.."
Aku: "hah! nak buat apa gambar?"
Mama: "babah nak kenal kan kau kat sorang pegawai askar ni..budak tu pun memang tengah mencarik calon"
Aku: "hah! ish kite kan tengah belajar lagi..apa ni ma..."
Mama: "alah! kenal je la dulu..lepas belajar kawin la.."

FYI, ayah aku seorang pegawai askar, sebab tu lah kalau boleh dia nak sambung legasi ketenteraan dalam keluarga kami..phuii~ apa reaksi aku? nangis hoi! mesti korang terkejut parent aku macam ni kan? yes, parent aku memang macam ni, mereka memang nak aku kawin awal. aku pun tak tau kenapa diorang macam ni. macam abang aku pun masa 3rd year dekat UUM, mak aku dah paksa bertunang dengan kakak ipar aku. dasyat kan?

aku diam kan saja. bila weekend balik rumah, mak aku memang ada tanya mana gamba aku, tapi aku diam seribu bahasa. sampai la berbulan lama nya, mak aku fed up, dah tak tanya lagi pasal gamba tu. dan aku pun dengan prinsip aku, tak nak bagitau yang aku dah ada Hafiz.

tapi mak aku mana diam macam tu jer, agak nya dia risau aku takde tanda-tanda ada boifren. satu hari kawan lama mak aku datang rumah masuk meminang secara unofficial. anak dia memang canggih, muka stok Hafiz Hamidun sejuk mata memandang, kerja jangan cakap memang gempak, Engineer Petronas. sebagai mak yang konon nak kehidupan anak terjamin, dia pun submit proposal kat aku. aku masih reject.

mak aku naik hangin, serius naik hangin sampai aku pun kecut perut. yelah, cuba korang bayangkan, aku anggap abang Petronas tu tak lebih macam abang sendiri, aku kenal abang tu dan keluarga dia dari aku Tadika. boleh imagine tak? mak aku cakap, "apalagi kau nak? abang XX tu ok la. kerja bagus..aku tak paham kau nak yang macamana sebenarnya!!" perghh~ sentap tak wei? setahu aku, aku tak pernah bajet retis letak kan kriteria tertentu untuk cari calon suami. aku dalam menggeletar terus jawab, "kite dah ada boifren la ma.." 

jangan fikirkan mak aku terdiam di situ, mari tengok dialog seterus nya. perlu diingatkan dialog mak aku perlu dibaca dalam nada halilintar sabung menyabung T__T

Mama: "mana boifren kau? tak pernah hayat aku nampak kau ada boifren?"
Aku: "ada la ma..baru je kenal-kenal"
Mama: "mana dia? suruh dia datang jumpa mama dengan babah!!"
Babah: "kalau betul budak tu serius, babah nak kau suruh dia masuk minang bulan ni jugak!!"
Aku: "apa ni bah..kite tengah belajar lagi kot.."

aku terus blah masuk bilik, meraung menangis bagai nak gila.. hati aku dah berkata, memang sampai sini la hubungan aku dengan Hafiz. dah la masa tu aku takde kredit, Hafiz yang tak tau apa benda duk sms aku jer, aku pulak nak reply macam mana, kredit takde T__T dalam bengkak-bengkak mata tu, aku suruh adik aku beli topup.

then, nangis-nangis la aku call Hafiz. lelaki, apa je yang mampu dia cakap? yelah, hubungan baru setahun jagung, mak bapak si perempuan dah paksa kahwin. kalau tak masuk meminang bulan ni, hubungan kau putus!! perghh macam drama pulak kan, bagi tempoh 30 hari, kalau tak kahwin harta satu sen pun tak dapat. haha..

Hafiz diam seribu bahasa, sebab dia tak berani nak janjikan apa-apa. dia pun tak pernah terfikir nak kahwin dalam usia muda, so persiapan dari segi kewangan untuk kahwin pun, nan hado! sebagai anak aku tak berdiam diri, mintak maaf dengan mak aku. mak aku masih tak happy dengan perangai aku. so aku pun balik ke MMU dalam keadaan yang sangat stress.

2,3 bulan jugak aku berhubung dengan Hafiz tanpa pengetahuan mak aku. mati-mati parent aku budget kami dah putus. balik rumah aku tak akan sekali-kali main phone depan parent aku. sampai la cuti semester, Hafiz ajak aku keluar dan dia nak kenalkan aku dekat makbapak dia. aku pun ok jer, malam sebelum tu, aku bagitau mak aku, esok aku nak keluar, mak aku tanya pegi mana, buat apa.. sebagai anak mithali aku cakap; "nak jumpa Hafiz..." terus mak aku cakap, "mama tak izinkan!! kalau kau pergi jugak, mama tak kan restu apa yang kau buat!!"

 T_____________________________T [to be continued]

Tuesday, November 6, 2012

kisah cinta kami [Part 1]

setiap pagi on the way ke tempat kerja, dah menjadi satu kewajipan aku pasang Era FM. kalau ada antara korang yang dengar hari ni, mesti tersenyum-senyum je dalam kereta, sebab topik kali ni membuatkan kita ingat kembali momen-momen perkenalan dengan husband masing-masing. topik hari ni, "ayat mengorat.." kalau tak silap aku la ok.

dalam blog ni aku tak pernah cerita kan terlalu mendalam pasal perkenalan aku dengan suami. bajet retis ha orang nak tau sangat.. haha. takpe lah, aku just cerita, mana tau satu hari nanti 2,2 dah tua, dah pencen, nak reminisce balik momen-momen percintaan..auww~

Hafiz memang berkawan dengan roomate aku masa dekat MMU. diorang berdua ni sekampung. kawan aku ni selalu la duk cerita yang Hafiz ni hensem la, apa la, bla bla..masa tu Hafiz bercinta dengan kawan roomate aku ni, which is aku pun kenal kawan kepada roomate aku tu. masa roomate aku duk bercerita pasal Hafiz, aku memang tak bother langsung. sebab masa tu aku dah ada kekasih hati. so WTH nak bother pasal percintaan orang lain kan.

dan betul jugak kata orang, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari..(errr betul tak?) kekasih hati aku tu kita address dia sebagai Mr. X ok? Mr. X ni agak dikenali orang dia, tak payah la aku reveal siapa dia..so lumrah lelaki yang sering dikelilingi perempuan hotness, knowing me yang jenis stalker aktiviti dia, tangkap gambar sana sini dengan cik hotness, buat aku rasa panas hati. satu hari aku bagitau Mr. X hubungan ni sampai ke mana, jawab dia.. " we go with the flow.." perghh jawapan macam good-good je kan..

dalam masa yang sama jugak satu hari Hafiz add aku dekat Myspace, dia memang kenal aku dari roomate aku sendiri. aku pun layan je lah, tapi layan biasa-biasa jer, tak terfikir nak lebih-lebih. Hafiz memang dari mula perkenalan nampak macam nak ayat aku. tapi wa buat tak faham jer. tapi perempuan, bila kekasih hati sibuk ke sana sini, tak pay attention kat kita, then suddenly datang pulak mamat yang caring, loving, of course kita akan rasa best pulak si Hafiz ni.

perkenalan lanjut bermula bila aku nak cuti semester sebulan kalau tak silap. Hafiz PM aku mengayat macam-macam..kalau lah aku still ingat password account Myspace aku, aku dah printscreen dah ayat-ayat manis si Hafiz..haha..from the start aku dah budget yang mamat ni nak mintak no phone aku, tapi aku duk peralat dia je dari tadi. at the end kesian pulak, aku pun bagi lah no phone aku dekat dia..

dalam pada aku leka berkenalan dengan si Hafiz, aku masih lagi berharap hubungan aku dengan Mr. X back to normal. tapi Hafiz tak tau pun aku ada pujaan hati masa tu. mamat ni mati-mati ingat aku single lagi, sebab masa ni Hafiz pun dah clash dengan gilfren dia. aku siap tunjuk gambar dekat cousin aku, suruh bezakan antara Mr. X dengan Hafiz mana hensem? haha..please dont get me wrong, saja jer aku buat macam tu..

bulan 12, tahun 2006, masa ni aku dengan Hafiz tak pernah jumpa lagi. aku gamble kenal dengan mamat ni sebab dia kawan roomate aku, so of course roomate aku kenal sangat dengan Hafiz. ada satu malam Hafiz mintak couple dengan aku, aku dah macam..errr kita tak pernah jumpa lagi kot, tapi macam ada satu setan dalam badan duk bisik,..ahh ko amik je dia..untuk masa lapang~~ so aku setuju declare dengan dia.

masa tu aku rasa macam loser, sebab ada 2 kekasih hati tanpa pengetahuan masing-masing. hati aku masih berat pada Mr. X, tapi bila mamat ni cakap "we just go with the flow.." aku da macam takde harapan dah dengan dia. tapi kan dalam pada takde harapan dengan Mr. X, dia ajak keluar, masa tu dia ada dekat satu event ni. malam sebelum pergi aku ada send comment kat Myspace kawan aku ajak teman pegi jumpa Mr. X. tanpa di sangka kawan si Hafiz tengah online, dia nampak la conversation aku dengan kawan seorang lagi ni. kawan Hafiz apa lagi report la kat Hafiz.. terus mamat tu merajuk bila dapat tau aku ada nak jumpa Mr. X.

dari awal hubungan aku dengan Hafiz, aku memang dah budget hubungan ni tak ke mana, sebab harapan aku kat Mr. X masih menggunung..phuii~ so aku memang tak peduli pun dia nak sentap ke apa bila dapat tau aku nak jumpa Mr. X. so pagi tu aku jumpa jugak Mr. X dengan ditemani kawan-kawan yang lain. rasa sedih pun ada bila Mr. X cakap dengan aku, " be cool ok, kita tengok hubungan ni ke mana arah dia.."

balik dari jumpa Mr. X, aku duduk termenung dalam bilik. otak duk pikir, sampai bila aku nak berharap lagi dekat Mr. X, dia pun sibuk dengan dunia dia, ke hulu, ke hilir, tanpa aku tau apa aktiviti dia. so there's no point untuk terus kan dengan Mr. X. aku tak officially bagitau Mr. X yang aku tak nak teruskan hubungan ni, aku just keep quiet. dalam masa yang sama aku masih lagi layan si Hafiz. 

layan dan terus layan.. tetiba rasa macam bahagia nya.. Hafiz datang MMU jumpa aku. rasa macam sweet nya dia ni, dah la baik hati, treat me well, sangat caring.. tapi hati aku masih tak yakin yang aku nak terima dia 100% ... [to be continued...]

Monday, November 5, 2012

Telinga Kuali. Mulut Bocor. Kepochi.

Dalam dunia ni, pergi je mana-mana, orang yang bertelinga kuali, atau bermulut bocor ada je kat mana-mana. Sampai buat kita selalu terfikir, dah takde ke orang yang jujur kat dunia ni. orang macam ni memang ada satu perangai, dia memang tunggu saat-saat kita di timpa celaka, then baru dia rasa puas hati. kalau setakat tepuk tangan dalam hati, takpe..ok lagi.. ini sampai tahap nak mengajar kita atau pun pegi canang satu dunia masalah kawan yang di timpa celaka ni.. celaka enough?

aku selalu perati je orang yang perangai macam ni. kalau dapat kat aku memang silap besar la, memang mulut ku akan melaser sampai menitik-nitik airmata kau, mujur tahap kesabaran aku sangat tebal. aku selalu perasan dekat FB, sebagai contoh, seorang kawan ditimpa masalah, kita amik contoh dia ada masalah rumahtangga, then dia post macam-macam dekat FB. lumrah manusia, lagi-lagi perempuan, emosi mudah terganggu, lahirlah segala ayat kedukaan secara public. aku tak cakap orang, sebab aku pun sama, kenkadang emosi selalu tersasar.so, nanti akan muncul la dua jenis umat. seorang pemerhati dunia, seorang lagi pakar motivasi sedunia. 

seorang pemerhati dunia lebih mudah diklasifikasikan sebagai observer la yer. bukan kata observer ni tak endah dengan cerita sekeliling. dia berminat untuk tahu lebih lanjut sesebuah cerita, tapi dia tak berani nak lontarkan segala pandangan dia, bimbang akan bertambah duka pula kawan yang di timpa susah tu. jalan terbaik dia akan baca sekali imbas tanpa meninggalkan sebarang komen.

manakala seorang pakar motivasi sedunia ni di pecahkan kepada dua pulak. seorang yang betul-betul prihatin dengan masalah kawan dengan memberi kata-kata peransang... ini ok lagi! tapi yang paling jahanam adalah yang seorang lagi ni, jenis stok-stok konon ada pengalaman hidup berpuluh tahun, dah menempuhi ranjau suka duka kehidupan... bla. bla. phuii~! terus terang aku memang perati je perangai orang macam ni, kalau bagi pendapat, perghh macam heibat sangat khennn~~

kita kena faham tak semua situasi perlu diberi perhatian. aku bagi 2 contoh. 

contoh yang perlu di beri perhatian dan komentator:

"i geram dengan hubby i..ada ke patut suruh i buat macam-macam. kalo u guys jadi i apa u guys nak buat. cer bagi pendapat sikit sesiapa yang ada laki macam ni? "

"i stress, i rasa down sangat.. i need someone to talk to..anyone?"

haaaa...contoh di atas segala pakar motivasi sedunia boleh la laju-laju bagi pendapat korang yang maha hebat tu. sebab member dah bagi green light suruh komen kan? so time ni segala ustajah pilihan semua keluar. kagum sekejap.

tapi kita kena ingat batasan kita. ada sesetengah situasi kita perlu hanya jadi observer. tak payah la menjadi minyak dekat api yang tengah marak.. contohnya;

"kenapa la aku di timpa dugaan yang bertimpa-timpa. mungkin ini yang dah tersurat dalam hidup aku..sampai hati dia buat aku macam ni.. T__T"

nampak tu siap at the end of words boleh ada icon nangis. dari situ dah nampak sadis nau kedukaan kawan kita tu. so tak payah la kengkonon nak jadi kepochi. hangpa tak tau cerita, tapi sibuk bagi komen, sesambil tu boleh korek cerita ye dak? kemain cantik perangai. padahal si tuan punya status tak perlu pun segala ayat-ayat perangsang. mungkin dia takde sapa yang boleh dia luahkan, so dia luahkan dekat FB, atleast lepas la sikit rasa sedih tu, ataupun maybe dia indirectly tuju pada seseorang kat FB tu jugak. we dont know..(macam ada pengalaman je..haha)

ok lah, malas nak cerita panjang-panjang..renung-renungkan lah.. hari ni mungkin hari kawan kau, esok lusa hari kau pulak. what goes around, comes around. setiap manusia akan di uji oleh-Nya untuk di lihat sama ada tahap keimanan kita setebal mana. so jangan perasan korang tu angelic sangat, tak akan ditimpa masalah langsung.

sekian.

p/s: siapa yang terasa, bo layan!