Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie First Birthday tickers

KAWIN DAH BERAPA LAMA?

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 15, 2012

panduan hiasan bilik pengantin

sebelum ni ramai yang tegur suka dengan hiasan rumah aku. but to tell the truth, itu semua adalah hiasan yang sangat biasa, trust me! rumah aku too congested, sarat dengan segala perabot. cuma aku banyak gunakan perabot yang berciri praktikal, janji ada meja makan, ada sofa, ada kabinet, that's all. bila ruang sempit, idea pun jadi sempit.

idea nak menghias memang banyak, tapi ruang pulak tak mengizinkan. insyaallah, ada rezeki ada rumah lebih besar, akan aku praktikkan segala idea. sebenarnya aku takde la kreatif sangat, aku memang tak selalu refer pada majalah interior design, cuma aku push myself hard to learn on interior design. ok, kali ni aku nak tunjukkan salah satu design-piece aku masa kahwin dulu.

semua design ini adalah bersifat DIY, aku takde engage dengan mana-mana mak andam dengan mengambil semua pakej hiasan bilik. sebab aku allergic dengan cadar pengantin licin-licin tu, langsir bergantung-gantung, ropol sana sini..

jum tengok gambar bilik aku sebelum di hias;


 akibat sifat keanak-anakan sangat menebal dalam diri, hiasan pun jadi gitu..blergghh~




disebabkan ingin kelihatan matang di hari perkahwinan nanti, awal-awal aku dah fikir, "i want to set a theme~!" .. sebab hiasan bilik pengantin ni penting tau, it must be cosy and neat =) so aku decide nak color putih dan merah. so ruangan dalam bilik pun nampak lebih besar dan bersih..


dulu aku sangat gila pada color coklat, so tak perna terfikir untuk memutihkan balik dinding. so beringat la yer, once korang dah cat dengan menggunakan color yang dark, korang kena bekerja keras balik untuk meng-virginkan cat tu balik dengan 2 layer T__T penat oh!


 saya penggila IKEA jugak..sep sep Nurul!! =D


 hasil selepas cat putih..nampak bersih la sikit kan~


untuk pintu toilet dan pintu bilik aku cat color merah in order to suit the theme~!



penggemar IKEA pasti kenal ini. ini adalah frame wood color yang berharga RM 5 untuk 3 frame, if not mistaken la. murah kan? so aku nak jadikan benda ni prop untuk fotografi, lantas aku paksa adik aku spray benda alah ni menjadi hitam merah. jimat kan?


gambar di awal perkenalan..memories!


langsir yang sebelum ini agak dull, aku tukar dengan langsir modern design sikit..
(abaikan muka huduh lagi teruja aku tu T__T)

jum tengok hasil idea berbudget aku ni;


view di kala siang..(oh hantaran tu pun aku buat sendiri *wink* )



 view di kala malam..



so itu jelah yang dapat aku tunjukkan, so hiasan untuk bilik pengantin tak semestinya nak cantik sahaja, yang penting mesti selesa. sebab lepas hari bersanding, mesti nak tidur dalam bilik tu kan.. aku mungkin beruntung sikit sebab mak aku boleh menjahit, so segala bed-runner, langsir, sarung bantal, mak aku buat sendiri. untuk hiasan, aku suka survey dekat expo Kraftangan, dekat situ kau akan dapat harga yang sangat murah, contoh macam tirai dan frame buluh tu..nice kan? ok nanti aku share pulak idea untuk hantaran, mungkin boleh jadikan panduan untuk bakal pengantin =D



muka orang-orang yang teruja duk lanyak bilik pengantin..hetchu~!


6 comments:

yaya+frdz+auf said...

beb.... lampu ikea tulah yang paling takut nak pasang sebab bila ON je malam, macam ade pocong berdiri disudut, hhahahahaa. *dasar penakut*

afni+hafiz=dani said...

hahaha..ye la , die jenis tegak macam tu je kan. haha

Yantie Azan said...

menarik! benda yang kita buat sendiri ni sebenarnya lebih puas hati..

NURUL JAMIAN said...

hahaha hantu ikea sama mcm aku. cantik. aku dulu pun elergic gilos cadar kilat2 tu. sbb tu masa kawin dulu aku beli cadar sendiri. deco je suruh butik yg deco itu pun tema color white dan off white. cantik bilik ko

Hanani said...

nasib baik kat JB takde ikea, kalau tak aku dah serbu...hehe

afni+hafiz=dani said...

yantie: betul weh, pastu lagi jimat. duit yg kite labur tu jadi hak kite kan :)

nurul: jyeah!nanti ke IKEA kite ok :)

nani: tak silap aku tak lama lagi JB nak buat IKEA tau. lagi heaven la kan? :)