HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 27, 2012

Detik Cemas

masa ni aku dengan Hafiz tolong hantar SIL pegi keja, Hafiz drive, SIL kat depan, aku dengan dani duduk belakang. selalunya kami jarang sangat bukak tingkap keta, asal naik keta je mesti pasang aircond. tapi hari tu kenapa entah teringin nak rasa angin luar.

sampai je tempat kerja SIL, ternampak boifren dia. Knowing Hafiz yang teringin sangat nak berkenalan dengan boifren SIL, dia pun keluar keta. tinggal lah aku berdua dengan dani. dalam keadaan enjin keta tak dimatikan, pintu driver tak ditutup rapat, tingkap keempat-empat pintu terbuka luas. masa ni aku agak separa sedar akibat non stop muntah-muntah, aku biarkan jelah Hafiz beramah mesra dengan bakal abang ipar dia tu.

tiba-tiba aku rasa macam pelik, kenapa ada sorang perempuan cina, usia late 40s, tak semena-mena masuk kereta di tempat driver. dalam keadaan tak larat aku abaikanlah, mungkin dia tersalah kereta. Hafiz masa tu pun berangan apa entah, terus pergi ke arah keta, tapi dia duduk di seat belakang, sebelah aku. Hafiz pun rasa something went wrong, dia keluar balik nak ke pintu driver, tapi tak sempat, perempuan cina dah turunkan handbreak, terus larikan kereta kami, dalam keadaan aku dengan dani dalam kereta. aku agak panik, tanya perempuan ni, "hey, u nak bawak kami pergi mana??" ; perempuan tu jawab, "u duduk diam-diam saja, saya tak kan cederakan awak!" . masa ni aku dah gelabah, terus wide awake, sedar apa yang berlaku.

aku cuba untuk call Hafiz, dan masa ni baru aku sedar betapa bangangnya handphone touch screen, sebab bila kita gelabah, semua benda tertekan. aku fed up, terus pikir cara lain untuk larikan diri. pintu belakang memang tak boleh bukak dari dalam, sebab kami dah set kan child lock. aku try capai ke luar tingkap, tapi aku tak berani nak terjun, sebab bayangkan dalam keadaan berbadan dua, dengan dani lagi, lepas tu perempuan cina ni bawak laju. silap haribulan mau kepala aku terhantuk kena divider. masa ni perempuan tu perasan aku cuba lari, dia cubit-cubit kaki aku. geram rasa dengan tindakan dia ni.

aku tak tau kenapa masa ni aku dah takde kudrat. aku redha dengan nasib aku. sampai satu lorong yang gelap, aku nampak ada sorang lelaki melayu berdiri tegak di tengah-tengah lorong, ada satu beg panjang yang dikendong. hati aku dah berkata, ni kalau tak senapang, mesti pedang T__T sebelum lelaki tu masuk, perempuan cina warning aku supaya senyap, jangan bercakap. lelaki melayu masuk kereta, duduk sebelah aku. nervous dalam hati aku hanya tuhan je yang tau.

hampir setengah perjalanan aku senyap. akibat tak tahan sangat, aku bukak mulut, "lepaskan saya lah, awak nak amik kereta ni, amik la!!" ; lelaki melayu tu terus pandang aku, dia terus cakap, "ooo ini kereta kau yer?diorang culik kau yer?"............ kami terus bergelut kat belakang, perempuan cina tu tetap teruskan pemanduan......aku berdebar, tapi tetap carik tenaga untuk melawan...........




tapi, tak sempat tau ending.. alarm clock dah berbunyik jam 6.40am. phuiii.

moral of the story;


  • everytime driver keluar, walaupun sekejap, please kunci pintu dari dalam.
  • kalau nak bukak tingkap, jangan bukak luas-luas.
  • kalau kita baru masuk dalam kereta dan baru nak hidupkan enjin, sebaik nya terus tutup pintu dan kunci, jangan keranakan panas, korang biarkan pintu kereta terbuka.
  • sentiasa aware dengan keadaan sekeliling.
  • unlock kereta bila korang dah ready nak keluar kereta, selagi tak ready, jangan unlock dulu.

even benda ni berlaku dalam mimpi aku. tapi ia kerap terjadi secara realiti. mintak dijauhkan lah yer.

Till Then.

Wednesday, December 19, 2012

Iman Jr.


mesti ramai yang dah tau, dan mungkin juga ada yang macam blur-blur ayam what is happening kan? haha. iye rakan-rakan sekalian saya dikurniakan rezeki untuk mengandung lagi sekali..



ramai yang jadi ahli nujum bila membuat andaian aku memang dah tau aku pregnant bila aku post entry ni .. haha..tak baik tau. masa aku post entry tu aku memang tak tahu menahu aku pregnant, sebab period aku pun belum due masa tu.

Alhamdulillah, ini semua rezeki. rezeki yang tak di sangka-sangka. sebab aku memang nak kan baby lagi, tapi takde lah beria planning nya tu, kalau ada, ada la, takde pun, takpe. aku memang tak harap sangat sebab lepas setahun aku bersalin kan dani, period cycle aku tak tetap, sekejap awal seminggu, sekejap lambat seminggu. lepas tu datang pun secoet je, dan last up to 3 days. 

bulan 10 hari tu period aku datang awal, 21hb Oct. so masa bulan 11 tu aku tunggu jugak bila sign period nak muncul. normally kita akan rasa stomach cramp, atau bengkak kat cik B kan. tapi kali ni takde cramp, cuma cik B aku sakit tahap melampau. ibarat kalau tersentuh tu, memang makan penampar la. masa tu pun memang kerap urinate, tapi aku takde la pikir apa, sebab memang kuat minum air masak, so ignore jer.

tapi yelah berkat experienced lepas, aku dah boleh agak aku pregnant, bila cik B sakit melampau. genap 3 hari delay, aku test UPT, Alhamdulillah POSITIF. syukur sangat..pregnant kali ni tak macam dani tahap excitednya, masih under control. cukup 8 minggu baru aku buat check-up. Alhamdulillah masa scan tu,  Iman Jr. dah ada heartbeat :)

 
sekarang dah masuk 9 minggu. doa kan aku dan baby selamat sampai final stage ok :) pregnant kali ni jauh beza masa pregnant kan dani. masa dani, no morning sickness, cuma selalu cramp dan heartburn. cramp ubatnya calcium, heartburn ubatnya Gaviscon. so memang aku enjoy masa pregnant kan dani.

cuma yang kali ni aku di uji supaya merasa morning sickness. dulu selalu pandang enteng benda ni, sekarang hameekkk merasa morning sickness. dia punya meloya dengan pening kepala tu yang buat ahkak letih. lepas tu perut kerap ada angin. aku tak pasti apa cara atau petua untuk kurangkan angin ni. kalau korang ada tips, di alukan untuk share ok :) tidak lah, nak kata aku tak enjoy pregnant kali ni, cuma aku agak tenang, takde lah macam zaman dani dulu, heboh nak bgtau orang aku pregnant. haha. kali ni, siapa yang tau tu, tau lah.

Dani ok tak? yes, my big boy tu macam matured sikit. dia ok je dan dia pun tau aku pregnant. cuma lately dia macam tak suka, sebab orang keliling usik tak nak sayang dia, nak sayang baby. haha. sentap abe Dani. ok lah, nanti free aku cite pasal abe Dani plak k. lama tak cite pasal budak tetik tu. Till Then.

Sunday, November 18, 2012

kisah hamil

korang semua ada baca tak dekat BN yang Diana Danielle dah pun mengandung. big congratz to her :)

tapi yang buat aku tak berkenan tu bila baca comment-comment para cendekiawan sekalian. masing-masing mulut takde insurans bila tuduh si Diana ni bunting dulu sebelum kahwin. aku rasa masa Fasha Sandha dulu pun kena condemn macam ni jugak kan? haiya..

bila aku baca pasal ni aku teringat kesah aku mengandungkan si Dani dulu. lepas aku kahwin 5 bulan, memang aku tak pregnant lagi. sebab masa tu aku baru berenti keja, so kami terpaksa lah buat family planning dulu. sampai lah aku kena panggil interview dan aku success. 

bila dah success tu of course company aku mintak buat medical examination. very thorough checking sampai test UPT. bila keluar result, memang rahim aku free, takde apa-apa di dalam. November 11, aku start keja baru, happily. masuk minggu ke-2 aku dah rasa badan aku lain, aku kerap buang air kecil, emo terlebih, masa ni nausea memang takde langsung. sampai la minggu ke-3 aku tengok period aku delay 4 hari. pegi check, confirm aku pregnant 4 minggu.

yang buat kan benda jadi tragis bila bos aku dapat tau. dia mati-mati ingat aku tipu result medical aku. kata nya aku berpakat dengan doktor. perghhhh aku rasa macam nak sound setepek je muka dia, apa dia ingat doktor tu bapak aku ke hape. sebab dia rasa macam tak logik baru 2-3 minggu lepas aku buat UPT masih fail, tup-tup masuk minggu ke-3 pregnant pulak kan. aku rasa aku takde lah bijak sangat dalam ilmu sains dan agama, tapi aku faham lah kejadian indah Allah SWT ni.

meh sini ahkak nak ajar sikit to those bermulut puaka duk cakap orang yang bunting pelamin tu dah buat "kerja" sebelum kahwin..hamboihh nak kena cili baru tau;

let say kalau kita period 10hb Oktober, dan waktu kita subur normally 10-11 days after menstrual, dan ditakdirkan pulak kau bernikah pada tarikh subur tu, dan rezeki memang lekat pulak. then bila check lagi seminggu dua, dapat tau "eh aku pregnant dah?" .. jangan la panik ye dik non, its normal. walaupun kau baru kahwin 2 minggu ke apa.

yang paling sadis masa Fasha Sandha hari tu, orang tu punya la happy share bagitau die dah pregnant 4 minggu, padahal baru kahwin 2 minggu. Der.. sah-sah la kalau kiraan pregnancy akan ambil dari tarikh hari pertama last menstrual period. sebab tu la kita selalu dengar baru kawin 2 minggu dah pregnant 4 minggu. mana datang lagi 2 minggu? projek dulu baru kawin ker? hey choiii sangat tau mulut. lebihan 2 minggu tu di ambil kira dari hari pertama period bulan lepas. sebabnya hanya Allah SWT je yang tau bila kejadian conception tu berlaku, so cara mudah para Doktor bijak pandai akan kira dari period bulan lepas. 

so conclusion di sini ialah dont simply jump into the conclusion. haha. takde lah, tak baik tau korang buat assumption sesuka hati, aku yakin yang bermulut puaka ni mostly takde anak lagi or bujang trang tang tang. kalau one day kau bunting pelamin baru tau dan bermati-matian menegakkan keadilan. haha. what goes around comes around beybeh.

ni aku tampal beberapa good articles untuk bersihkan otak durjana itu:





till then.

hero amma ~~


Thursday, November 8, 2012

kisah cinta kami [finale]

amacam korang tragis tak kisah aku? tu baru penyampaian dari tulisan, belum aku bercerita dengan korang face 2 face, mau sampai 3 hari 3 malam tak habis-habis...without further adue, jum sambung..

....sampai la cuti semester, Hafiz ajak aku keluar dan dia nak kenalkan aku dekat makbapak dia. aku pun ok jer, malam sebelum tu, aku bagitau mak aku, esok aku nak keluar, mak aku tanya pegi mana, buat apa.. sebagai anak mithali aku cakap; "nak jumpa Hafiz..." terus mak aku cakap, "mama tak izinkan!! kalau kau pergi jugak, mama tak kan restu apa yang kau buat!!" memang airmata aku tak tertahan-tahan mengalir laju. aku tak jawab apa, diam seribu bahasa. aku turutkan kata mak aku, sebab aku tak nak jadi anak derhaka oleh kerana cinta semata-mata.

tapi hubungan kami masih berjalan seperti biasa, tanpa pengetahuan mak aku. terus terang cakap tekanan yang aku rasa lebih kepada tentangan dari mak aku. masa tu bapak aku kerap berulang-alik overseas, so bila bapak aku balik dia akan tuju dekat mak aku dan akan dengar segala update mengenai perangai aku.. T___T dan satu lagi mungkin tuah sebagai anak perempuan tunggal, ayah aku tak kan sesekali marah atau pukul aku, paling dasyat pun dia akan  suruh mak aku sampaikan segala amaran keras dari dia.. memang masa ni asal weekend je balik rumah, aku rasa stress yang amat.

si Hafiz tak berdiam diri, masa tu aku kat MMU, aku bagitau dia, "weekend ni saya nak balik rumah.." , Hafiz jawab, "saya nak ikut boleh?" .. aku terdiam.. nampak nya dia berani nak jumpa family aku, mungkin dia pun kesian tengok aku asyik berendam airmata jer. so pagi tu aku pegi kedai jahit mak aku, lantas kenal kan, "ma...inilah Hafiz.." . jantung aku dah dup dap dup dap, masa tu dah la pekerja mak aku ada kat kedai, mana tau kot nya mak aku naik hantu, dia bantai aku kat situ ke kan... mak aku terus senyum meleret, mungkin cahaya keimanan Ustaz Don terpancar kat muka Hafiz kot.. haha.. lagi-lagi bila pekerja mak aku cakap muka Hafiz ada iras adik bongsu aku. tu la.. mak aku duk menentang je keja dia tanpa melihat sendiri perilaku si Hafiz. automatik mak aku jadi happy go lucky, siap dia lalu kedai sebelah pun duk canang yang aku bawak boifren. hover tau.

tapi jangan sesekali korang fikir terus happy ending tau..sebab si Hafiz tak jumpa lagi bapak aku. mak bapak aku masih dengan prinsip diorang yang aku mesti kahwin cepat. telinga aku ni dah boleh kata kebas, sebab hari-hari kena sogok pasal kahwin. sampai la satu hari, masa ni aku ada kat Melaka, Hafiz called, "kite tunang nak?" lebih kurang macam tu lah ayat dia..aku melompat happy, terus bagitau mak aku..kemain dia senyum meleret lagi.

tapi kan.. itu tak cukup thrill..sebab makbapak aku masih sedaya upaya make it difficult. mereka mahukan family Hafiz betul-betul ikut adat. masa ni family Hafiz ada kat Kelantan. parent aku mahukan mereka datang ke KL meminang dahulu, kemudian datang lagi sekali untuk mengikat tali pertunangan... T_____T aku sedih jugak, sebab parent aku tak nak peduli bila aku cakap, jangan la buat macam tu, kesian diorang dah la jauh, then kena datang 2,3 kali. tapi alasan bapak aku, "kau sorang je anak perempuan babah, so kite kena jual mahal sikit.."

tapi alhamdulillah, segalanya berjalan lancar, habis je exam semester terakhir, keluarga Hafiz datang rumah masuk meminang dan bertunang terus pada tarikh 1 June 2008, dan kami selamat dinikahkan setahun kemudian pada 30 May 2009... memang aku rasa bersyukur, banyak tentangan dan kesusahan yang kami hadapi, aku baru cerita 1/3 dari apa lagi dugaan yang kami tempuh, tak kan nak cite semua kan, mau 300juta episod korang kena hadap.. hehe..tapi percayalah kalau dah jodoh, memang tak kemana. cuma perlu di ingatkan terutamanya pada readers yang masih belum berkahwin tapi asyik di lamun cinta, jangan lah kite terlalu mengikut rasa cinta sampai membelakangkan ibubapa, sebab nya Allah SWT dah rencanakan segalanya. macam aku cakap tadi kalau dah jodoh, tak akan ke mana :)

Kesimpulannya;

- Mr. X khabarnya dah ada gilfren lain, dan ramai yang cakap gilfren dia memang saling tak tumpah macam muka aku.. hurmm.. aku dah tengok, mungkin~

ini aku. bukan gilfren baru dia.

- Abang Petronas, hurmm.. aku tak pasti apa jadi kat dia selepas aku kahwin. masa majlis aku dia ada datang, tapi tak tegur aku, waima pandang muka aku..

sampai hati tak ucap tahniah kat I pun...

- mak bapak aku pulak, sangat happy dengan pilihan aku. dan Hafiz pun jadi menantu kesayangan mereka. hurrmm mungkin jugak sebab Hafiz sorang je menantu lelaki.. hewhew

 di hari perkahwinan kami sebelah Hafiz. semua ada, kecuali abang aku yang hanya mengirimkan bini dia sebagai wakil..

ini orang yang bagi aku tempoh 30 hari suruh Hafiz masuk minang. saling tak tumpah buat I macam askar T__T now, kemain dah dukung cucu..hewhew.. 


- Hafiz dan aku, hidup happily dengan dikurniakan seorang anak, Iman Dani Bin Mohd Hafiz. Alhamdulillah~

peace ya'll. kahwin juga akhirnya~


our junior. born on 28th July, 2010 @6.55 am


Terima Kasih korang sebab sudi baca. doakan kami sekeluarga bahagia selama nya.. ameenn~!

Untuk suami,



Wednesday, November 7, 2012

kisah cinta kami [Part 2]

hamboihh kemain korang bising cite aku tak habis eh? haha..rileks la..Nada Cinta yang 800juta episod tu korang boleh hadap, ini kan pulak sinetron ahkak yang tak berapa laku ni. haha

ok, ok, jum kite continue~~

....layan dan terus layan.. tetiba rasa macam bahagia nya.. Hafiz datang MMU jumpa aku. rasa macam sweet nya dia ni, dah la baik hati, treat me well, sangat caring.. tapi hati aku masih tak yakin yang aku nak terima dia 100%, macam aku cakap tadi hati aku lebih berat pada Mr. X. tapi sampai bila? sampai hati kau parah baru kau pandai buat pertimbangan?

seminggu, dua jugak aku berfikir pasal benda ni. sebab dari azali lagi aku dah decide, kalau bercinta, tak nak main-main, yang satu itu, satu lah. chop!chop! now i know kenapa CGPA aku jatuh masa 3rd year, sebab aku banyak pikir pasal hubungan 3 segi ni..haha. 

back to the story, aku dah fikir masak-masak, dan aku selalu berpandukan kepada pepatah "lebih baik pilih orang yang cinta mati pada kita, jangan pilih orang yang kita saja cinta mati pada dia.." so aku decide pilih Hafiz. cara untuk aku bagitau Mr. X yang aku dah tak nak berharap pada dia adalah dengan cara mengupload gamba aku dan Hafiz dekat profile Myspace aku. betul sangkaan aku, tak sampai beberapa jam, Mr. X comment gamba aku, pendek je comment dia, " semoga bahagia..." aku rasa nak nangis pun ada masa ni, sebab aku tak pasti apa reaksi sebenar Mr. X, adakah dia lompat happy sebab aku dah blah dari hidup dia, atau pun dia menangis teresak-esak aku tinggalkan dia..kami pun memang takde call each other, dia pun tak nak kacau aku dah, mungkin..hurmm..life must go on...

hubungan aku dengan Hafiz makin rapat. Hafiz macam biasa cinta mati sama aku. aku? hurmm ambil masa berbulan jugak nak commit hati secara 100% dengan dia. hubungan aku dengan Hafiz berjalan tanpa pengetahuan parent aku. kenapa? sebab tak perlu kot bagitau parent aku, setakat couple, lain lah kami dah bercadang nak nikah bagai.. hampir setahun aku diam kan hubungan kami.

satu hari aku baru bangun dari tidur, mak aku call, bermula la episod tragis dalam hubungan aku dengan Hafiz.. dialog aku dengan mak aku begini:

Mama: "kau bagi satu gamba kau kat mama.."
Aku: "hah! nak buat apa gambar?"
Mama: "babah nak kenal kan kau kat sorang pegawai askar ni..budak tu pun memang tengah mencarik calon"
Aku: "hah! ish kite kan tengah belajar lagi..apa ni ma..."
Mama: "alah! kenal je la dulu..lepas belajar kawin la.."

FYI, ayah aku seorang pegawai askar, sebab tu lah kalau boleh dia nak sambung legasi ketenteraan dalam keluarga kami..phuii~ apa reaksi aku? nangis hoi! mesti korang terkejut parent aku macam ni kan? yes, parent aku memang macam ni, mereka memang nak aku kawin awal. aku pun tak tau kenapa diorang macam ni. macam abang aku pun masa 3rd year dekat UUM, mak aku dah paksa bertunang dengan kakak ipar aku. dasyat kan?

aku diam kan saja. bila weekend balik rumah, mak aku memang ada tanya mana gamba aku, tapi aku diam seribu bahasa. sampai la berbulan lama nya, mak aku fed up, dah tak tanya lagi pasal gamba tu. dan aku pun dengan prinsip aku, tak nak bagitau yang aku dah ada Hafiz.

tapi mak aku mana diam macam tu jer, agak nya dia risau aku takde tanda-tanda ada boifren. satu hari kawan lama mak aku datang rumah masuk meminang secara unofficial. anak dia memang canggih, muka stok Hafiz Hamidun sejuk mata memandang, kerja jangan cakap memang gempak, Engineer Petronas. sebagai mak yang konon nak kehidupan anak terjamin, dia pun submit proposal kat aku. aku masih reject.

mak aku naik hangin, serius naik hangin sampai aku pun kecut perut. yelah, cuba korang bayangkan, aku anggap abang Petronas tu tak lebih macam abang sendiri, aku kenal abang tu dan keluarga dia dari aku Tadika. boleh imagine tak? mak aku cakap, "apalagi kau nak? abang XX tu ok la. kerja bagus..aku tak paham kau nak yang macamana sebenarnya!!" perghh~ sentap tak wei? setahu aku, aku tak pernah bajet retis letak kan kriteria tertentu untuk cari calon suami. aku dalam menggeletar terus jawab, "kite dah ada boifren la ma.." 

jangan fikirkan mak aku terdiam di situ, mari tengok dialog seterus nya. perlu diingatkan dialog mak aku perlu dibaca dalam nada halilintar sabung menyabung T__T

Mama: "mana boifren kau? tak pernah hayat aku nampak kau ada boifren?"
Aku: "ada la ma..baru je kenal-kenal"
Mama: "mana dia? suruh dia datang jumpa mama dengan babah!!"
Babah: "kalau betul budak tu serius, babah nak kau suruh dia masuk minang bulan ni jugak!!"
Aku: "apa ni bah..kite tengah belajar lagi kot.."

aku terus blah masuk bilik, meraung menangis bagai nak gila.. hati aku dah berkata, memang sampai sini la hubungan aku dengan Hafiz. dah la masa tu aku takde kredit, Hafiz yang tak tau apa benda duk sms aku jer, aku pulak nak reply macam mana, kredit takde T__T dalam bengkak-bengkak mata tu, aku suruh adik aku beli topup.

then, nangis-nangis la aku call Hafiz. lelaki, apa je yang mampu dia cakap? yelah, hubungan baru setahun jagung, mak bapak si perempuan dah paksa kahwin. kalau tak masuk meminang bulan ni, hubungan kau putus!! perghh macam drama pulak kan, bagi tempoh 30 hari, kalau tak kahwin harta satu sen pun tak dapat. haha..

Hafiz diam seribu bahasa, sebab dia tak berani nak janjikan apa-apa. dia pun tak pernah terfikir nak kahwin dalam usia muda, so persiapan dari segi kewangan untuk kahwin pun, nan hado! sebagai anak aku tak berdiam diri, mintak maaf dengan mak aku. mak aku masih tak happy dengan perangai aku. so aku pun balik ke MMU dalam keadaan yang sangat stress.

2,3 bulan jugak aku berhubung dengan Hafiz tanpa pengetahuan mak aku. mati-mati parent aku budget kami dah putus. balik rumah aku tak akan sekali-kali main phone depan parent aku. sampai la cuti semester, Hafiz ajak aku keluar dan dia nak kenalkan aku dekat makbapak dia. aku pun ok jer, malam sebelum tu, aku bagitau mak aku, esok aku nak keluar, mak aku tanya pegi mana, buat apa.. sebagai anak mithali aku cakap; "nak jumpa Hafiz..." terus mak aku cakap, "mama tak izinkan!! kalau kau pergi jugak, mama tak kan restu apa yang kau buat!!"

 T_____________________________T [to be continued]

Tuesday, November 6, 2012

kisah cinta kami [Part 1]

setiap pagi on the way ke tempat kerja, dah menjadi satu kewajipan aku pasang Era FM. kalau ada antara korang yang dengar hari ni, mesti tersenyum-senyum je dalam kereta, sebab topik kali ni membuatkan kita ingat kembali momen-momen perkenalan dengan husband masing-masing. topik hari ni, "ayat mengorat.." kalau tak silap aku la ok.

dalam blog ni aku tak pernah cerita kan terlalu mendalam pasal perkenalan aku dengan suami. bajet retis ha orang nak tau sangat.. haha. takpe lah, aku just cerita, mana tau satu hari nanti 2,2 dah tua, dah pencen, nak reminisce balik momen-momen percintaan..auww~

Hafiz memang berkawan dengan roomate aku masa dekat MMU. diorang berdua ni sekampung. kawan aku ni selalu la duk cerita yang Hafiz ni hensem la, apa la, bla bla..masa tu Hafiz bercinta dengan kawan roomate aku ni, which is aku pun kenal kawan kepada roomate aku tu. masa roomate aku duk bercerita pasal Hafiz, aku memang tak bother langsung. sebab masa tu aku dah ada kekasih hati. so WTH nak bother pasal percintaan orang lain kan.

dan betul jugak kata orang, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari..(errr betul tak?) kekasih hati aku tu kita address dia sebagai Mr. X ok? Mr. X ni agak dikenali orang dia, tak payah la aku reveal siapa dia..so lumrah lelaki yang sering dikelilingi perempuan hotness, knowing me yang jenis stalker aktiviti dia, tangkap gambar sana sini dengan cik hotness, buat aku rasa panas hati. satu hari aku bagitau Mr. X hubungan ni sampai ke mana, jawab dia.. " we go with the flow.." perghh jawapan macam good-good je kan..

dalam masa yang sama jugak satu hari Hafiz add aku dekat Myspace, dia memang kenal aku dari roomate aku sendiri. aku pun layan je lah, tapi layan biasa-biasa jer, tak terfikir nak lebih-lebih. Hafiz memang dari mula perkenalan nampak macam nak ayat aku. tapi wa buat tak faham jer. tapi perempuan, bila kekasih hati sibuk ke sana sini, tak pay attention kat kita, then suddenly datang pulak mamat yang caring, loving, of course kita akan rasa best pulak si Hafiz ni.

perkenalan lanjut bermula bila aku nak cuti semester sebulan kalau tak silap. Hafiz PM aku mengayat macam-macam..kalau lah aku still ingat password account Myspace aku, aku dah printscreen dah ayat-ayat manis si Hafiz..haha..from the start aku dah budget yang mamat ni nak mintak no phone aku, tapi aku duk peralat dia je dari tadi. at the end kesian pulak, aku pun bagi lah no phone aku dekat dia..

dalam pada aku leka berkenalan dengan si Hafiz, aku masih lagi berharap hubungan aku dengan Mr. X back to normal. tapi Hafiz tak tau pun aku ada pujaan hati masa tu. mamat ni mati-mati ingat aku single lagi, sebab masa ni Hafiz pun dah clash dengan gilfren dia. aku siap tunjuk gambar dekat cousin aku, suruh bezakan antara Mr. X dengan Hafiz mana hensem? haha..please dont get me wrong, saja jer aku buat macam tu..

bulan 12, tahun 2006, masa ni aku dengan Hafiz tak pernah jumpa lagi. aku gamble kenal dengan mamat ni sebab dia kawan roomate aku, so of course roomate aku kenal sangat dengan Hafiz. ada satu malam Hafiz mintak couple dengan aku, aku dah macam..errr kita tak pernah jumpa lagi kot, tapi macam ada satu setan dalam badan duk bisik,..ahh ko amik je dia..untuk masa lapang~~ so aku setuju declare dengan dia.

masa tu aku rasa macam loser, sebab ada 2 kekasih hati tanpa pengetahuan masing-masing. hati aku masih berat pada Mr. X, tapi bila mamat ni cakap "we just go with the flow.." aku da macam takde harapan dah dengan dia. tapi kan dalam pada takde harapan dengan Mr. X, dia ajak keluar, masa tu dia ada dekat satu event ni. malam sebelum pergi aku ada send comment kat Myspace kawan aku ajak teman pegi jumpa Mr. X. tanpa di sangka kawan si Hafiz tengah online, dia nampak la conversation aku dengan kawan seorang lagi ni. kawan Hafiz apa lagi report la kat Hafiz.. terus mamat tu merajuk bila dapat tau aku ada nak jumpa Mr. X.

dari awal hubungan aku dengan Hafiz, aku memang dah budget hubungan ni tak ke mana, sebab harapan aku kat Mr. X masih menggunung..phuii~ so aku memang tak peduli pun dia nak sentap ke apa bila dapat tau aku nak jumpa Mr. X. so pagi tu aku jumpa jugak Mr. X dengan ditemani kawan-kawan yang lain. rasa sedih pun ada bila Mr. X cakap dengan aku, " be cool ok, kita tengok hubungan ni ke mana arah dia.."

balik dari jumpa Mr. X, aku duduk termenung dalam bilik. otak duk pikir, sampai bila aku nak berharap lagi dekat Mr. X, dia pun sibuk dengan dunia dia, ke hulu, ke hilir, tanpa aku tau apa aktiviti dia. so there's no point untuk terus kan dengan Mr. X. aku tak officially bagitau Mr. X yang aku tak nak teruskan hubungan ni, aku just keep quiet. dalam masa yang sama aku masih lagi layan si Hafiz. 

layan dan terus layan.. tetiba rasa macam bahagia nya.. Hafiz datang MMU jumpa aku. rasa macam sweet nya dia ni, dah la baik hati, treat me well, sangat caring.. tapi hati aku masih tak yakin yang aku nak terima dia 100% ... [to be continued...]

Monday, November 5, 2012

Telinga Kuali. Mulut Bocor. Kepochi.

Dalam dunia ni, pergi je mana-mana, orang yang bertelinga kuali, atau bermulut bocor ada je kat mana-mana. Sampai buat kita selalu terfikir, dah takde ke orang yang jujur kat dunia ni. orang macam ni memang ada satu perangai, dia memang tunggu saat-saat kita di timpa celaka, then baru dia rasa puas hati. kalau setakat tepuk tangan dalam hati, takpe..ok lagi.. ini sampai tahap nak mengajar kita atau pun pegi canang satu dunia masalah kawan yang di timpa celaka ni.. celaka enough?

aku selalu perati je orang yang perangai macam ni. kalau dapat kat aku memang silap besar la, memang mulut ku akan melaser sampai menitik-nitik airmata kau, mujur tahap kesabaran aku sangat tebal. aku selalu perasan dekat FB, sebagai contoh, seorang kawan ditimpa masalah, kita amik contoh dia ada masalah rumahtangga, then dia post macam-macam dekat FB. lumrah manusia, lagi-lagi perempuan, emosi mudah terganggu, lahirlah segala ayat kedukaan secara public. aku tak cakap orang, sebab aku pun sama, kenkadang emosi selalu tersasar.so, nanti akan muncul la dua jenis umat. seorang pemerhati dunia, seorang lagi pakar motivasi sedunia. 

seorang pemerhati dunia lebih mudah diklasifikasikan sebagai observer la yer. bukan kata observer ni tak endah dengan cerita sekeliling. dia berminat untuk tahu lebih lanjut sesebuah cerita, tapi dia tak berani nak lontarkan segala pandangan dia, bimbang akan bertambah duka pula kawan yang di timpa susah tu. jalan terbaik dia akan baca sekali imbas tanpa meninggalkan sebarang komen.

manakala seorang pakar motivasi sedunia ni di pecahkan kepada dua pulak. seorang yang betul-betul prihatin dengan masalah kawan dengan memberi kata-kata peransang... ini ok lagi! tapi yang paling jahanam adalah yang seorang lagi ni, jenis stok-stok konon ada pengalaman hidup berpuluh tahun, dah menempuhi ranjau suka duka kehidupan... bla. bla. phuii~! terus terang aku memang perati je perangai orang macam ni, kalau bagi pendapat, perghh macam heibat sangat khennn~~

kita kena faham tak semua situasi perlu diberi perhatian. aku bagi 2 contoh. 

contoh yang perlu di beri perhatian dan komentator:

"i geram dengan hubby i..ada ke patut suruh i buat macam-macam. kalo u guys jadi i apa u guys nak buat. cer bagi pendapat sikit sesiapa yang ada laki macam ni? "

"i stress, i rasa down sangat.. i need someone to talk to..anyone?"

haaaa...contoh di atas segala pakar motivasi sedunia boleh la laju-laju bagi pendapat korang yang maha hebat tu. sebab member dah bagi green light suruh komen kan? so time ni segala ustajah pilihan semua keluar. kagum sekejap.

tapi kita kena ingat batasan kita. ada sesetengah situasi kita perlu hanya jadi observer. tak payah la menjadi minyak dekat api yang tengah marak.. contohnya;

"kenapa la aku di timpa dugaan yang bertimpa-timpa. mungkin ini yang dah tersurat dalam hidup aku..sampai hati dia buat aku macam ni.. T__T"

nampak tu siap at the end of words boleh ada icon nangis. dari situ dah nampak sadis nau kedukaan kawan kita tu. so tak payah la kengkonon nak jadi kepochi. hangpa tak tau cerita, tapi sibuk bagi komen, sesambil tu boleh korek cerita ye dak? kemain cantik perangai. padahal si tuan punya status tak perlu pun segala ayat-ayat perangsang. mungkin dia takde sapa yang boleh dia luahkan, so dia luahkan dekat FB, atleast lepas la sikit rasa sedih tu, ataupun maybe dia indirectly tuju pada seseorang kat FB tu jugak. we dont know..(macam ada pengalaman je..haha)

ok lah, malas nak cerita panjang-panjang..renung-renungkan lah.. hari ni mungkin hari kawan kau, esok lusa hari kau pulak. what goes around, comes around. setiap manusia akan di uji oleh-Nya untuk di lihat sama ada tahap keimanan kita setebal mana. so jangan perasan korang tu angelic sangat, tak akan ditimpa masalah langsung.

sekian.

p/s: siapa yang terasa, bo layan!


Saturday, October 6, 2012

diet dan aku

haih maaf la yer. korang termasuk ke blog yang sangat obses untuk diet. haha. it will never end bebeh. selagi aku tak achieve berat yang aku nak, selagi tu lah korang akan baca aku duk bebel pasal diet je T__T

diet kali ni lain sikit dengan cara diet aku sebelum ni, i found this really effective dan apa yang paling penting? jimat gila baban! why? ok sebelum ni ada beberapa blogger sedia maklum aku ada consume jusmate 5 (jm5). satu kotak dalam RM 150 camtu, effective tak? so far aku ada consume 3 kotak. kotak pertama aku lost 4kg, kotak ke-2 dan ke-3? nan hado! aku pun tak pasti apa silap nya. dan paling tak best, paham-paham la bila diet kita bergantung dengan produk diet, it will not last. malahan kau akan rasa lebih di pam-pam.. get it?

lepas aku give up dengan jm5, aku beralih kepada cara diet lebih sihat, aku invest sikit duit beli "stationary bicycle" .. aku beli masa dah dekat nak puasa. so bila puasa campur cycling setiap hari, memang sangat membantu. masa puasa aku makan nasi satu senduk time sahur, giler kau tak makan nasik, aku ni dah la perangai mengalahkan budak kecik, boleh menggelupur kalau tak sahur nasik. tapi bila berbuka, aku minum milo dan roti atau kuih. cukup! no dessert or supper.

diet berlanjutan sampai lepas puasa. ada satu hari ni, masa raya, aku tak tau la kenapa aku rasa down sangat. padahal aku bukan lah bersaiz besar, cuma agak plum. tapi sebab aku dikelilingi orang yang kecik-kecik alahai membuatkan aku rasa macam.. erghhh stress! sebab tu rasa nak kekal diet semakin membuak-buak. kesian kan aku?

benda pertama aku buat, download satu application, "MyFitnessPal" . mana yang rasa nak diet secara sihat, aku suggest application ni, sebab dia tolong kita monitor kandungan makanan dan jumlah kalori yang kita makan. then bila kau rasa baru nak makan sebiji karipap, search kat "MyFitnessPal" , tengok jumlah karbo dan kalori, terus jadi turn off.

application saja tak cukup, aku jugak amalkan Diet Atkins. apa Diet Atkins? ramai kawan blogger dah try diet ni, memang effective kan korang? Diet Atkins ni maksudnya diet karbohidrat/karbo/carb. benda nya simple saja, kau jangan makan benda yang tinggi jumlah karbo, contoh: roti, nasi, mihun, mee, kentang, sotong, etc. dah tu nak makan apa? semua boleh makan kecuali yang aku sebut tadi. ada yang amalkan makan telur jer, euww aku tak boleh wei telan telur hari-hari. aku variety kan makanan aku.

contoh macam breakfast, aku akan buat omellete (telur sebiji, cheese setengah, sosej 1/4) dan kalau aku rasa lapar sangat aku akan makan sekeping chicken patty bersama omellete. tak perlu bancuh milo lagi, sebab nya omellete dan chicken patty tu pun ada karbo sikit, kalau tambah dengan milo 3in1, tinggi dah kan jumlah karbo. untuk lunch kalau weekdays, aku tapau sayur hijau dan ikan, tanpa nasik. kalau weekend, ada jugak aku makan nasik 2 sudu, hilangkan kempunan.

dulu kalau makan kat luar, aku mesti order air manis. kat rumah air yogurt Bliss tu memang sentiasa re-stock. ok untuk diet memang kita diharamkan amik air-air manis ni, kalau kempunan minum la sikit. macam air yogurt tu even low-fat, tapi kalau sehari minum 2-3 mug, tak jadi jugak kan. so aku dah berjaya haramkan segala air manis kat rumah. then, ada improvement kalau makan kat luar aku dah tak order air manis, aku order mineral water, ingat without ice.

sebelum ni honestly aku diet cara salah, memangla kengkonon tak nak makan nasik, tapi aku bantai makan roti 2-3 keping, lunch mihun / mee. minum air manis. so benda tak jadi, nak tau jumlah karbo sekeping roti dan sepinggan nasik? pegi google. sure nangis. senang cite, baik tak payah diet, makan je nasik. T__T

perit memang perit beb. tapi ini lah diet yang paling tak lapar dan tak susah. jangan paksa diri, buat slow-slow insyaallah kita boleh adapt. macam aku ni, bersyukur gak dapat si Hafiz yang mulut boleh tahan bab shoot-shoot pasal penampilan bini. haha. bila panas telinga, aku terus rasa lagi dicabar. so far, dalam sebulan ni aku dah hilang 4kg. target masih jauh, ada lebih kurang 6kg lagi. tak payah la aku reveal berat aku skang, sebab masih tak menepati citarasa lagi, kasi surprise sikit. haha. kemain bajet retis!

nanti kalau dah nampak pinggang, aku kasi up gambar okeh! *peace*

Tuesday, September 11, 2012

Kes Pecah Cermin

lately, dah banyak sangat kita dengar kes orang pecah cermin kereta. dulu kala, orang pecah cermin bila takde orang dalam keta, contoh nya; kalau kita ada tertinggal laptop dalam keta, lepas tu cam bagus je duk tayang atas seat, memang alamatnya selamat la orang pecah keta kau curik laptop tu.

tapi itu dulu, trend dulu. trend sekarang, si perompak peduli apa, tengah kita syok-syok driving, then stop sebab lampu merah, tetiba "pang"..cermin pecah! handbag pun hilang di rembat! yang kita dekat seat driver ni tercengang atau lebih tepat terkesima, tak tau nak buat apa.. gila kan?

satu contoh nak share; kes pecah kereta dalam masa satu saat, can you imagine? @~@ kalau itu terjadi dekat kita, pemandu wanita, apa yang kita mampu buat? nak kejar pun no point. sebab selalunya si peragut bijak, dia buat taik time jammed. so kalau nak kejar, memang tak dapat lah~!



"PETALING JAYA: Ramai pemandu telah memasang cermin 'tinted' keselamatan pada tingkap kereta mereka untuk perlindungan tambahan selain untuk perlindungan cahaya berikutan kes rompakan "pecah dan ragut".
Pengeluar dan pengedar cermin ini melaporkan lonjakan dalam jualan untuk filem polister yang membantu menghalang tingkap daripada dipecahkan.
Menurut pengedar, kebanyakan pemandu yang mendapatkan cermin keselamatan ini ialah pemandu wanita."
kesian kan jadi perempuan? dulu heboh kes orang curah asid dalam keta, sekarang ragut pulak. aku pun ada niat nak pasang tinted yang elok sikit, sebab teramat risau. yelah, try korang imagine eh, let say dalam handbag cuma ada sekeping pampers anak, sapu tangan, tiger balm, duit dalam purse RM20 je. tapi bila cermin kena pecah, memang aku jadi hangin. sebab nilai cermin yang aku nak ganti lebih mahal dari barang yang hilang. damn it! then, let say kau sorok handbag bawah seat, tapi anak duduk dekat seat depan, yang si peragut bukan hirau apa, dia main pecah je cermin, tak memasal anak kita kena tempias cermin pecah. hangin eh?
so langkah berhati-hati mesti dititik beratkan. seriously. banyak bencana boleh berlaku, even kau duduk rumah diam-diam pun, boleh ada keta rempuh rumah kan? tak memasal arwah terus. dah macam final destination aku rasa.
so kat sini nak sama-sama share info untuk pemandu wanita macam kita-kita ni ok.
bila kita di seat penumpang atau kita driving, jangan letak handbag dalam keadaan begini:

letak bawah seat, terpampang macam tu? no, not a good idea~~


letak atas seat penumpang? lagi lah tidak bijak! no~ no~


 bila kita duduk di seat penumpang, jangan sesekali letak handbag atas riba, letak je bawah seat, tak jejas der LV ker, Coach ker.. kalau insist nak letak atas riba gak, silap-silap nyawa kau yang terjejas~


 ok, sebaik-baiknya, whenever kita driving, it's better for you to position the handbag like this;


letak bawah seat pemandu sendiri..tapi aku kurang gemar kaedah ni. sebab tak selesa kaki nak pijak-pijak pedal

ini adalah cara terbaik, letak di tepi anda sendiri, so serba sedikit dapat lah mengaburi pemandangan si peragut.. or else mungkin boleh letak celah diantara 2 seat di depan

so in conclusion, fikir-fikir kan lah cara terbaik untuk elak di ragut ok. jangan pandang benda ni sebagai perkara mudah. dan jangan sesekali nak tunjuk bijak dengan membuat drama swasta tarik-menarik dengan peragut. sangat bahaya. kalau dah ditakdirkan di ragut, biaq pi je. biar Allah je yang balas perbuatan orang-orang macam ni.

peace. muka tuan tanah masih tak sihat T__T

Monday, September 3, 2012

Dani dah bercerai..

sana sini orang update pasal cerita raya..aku bab-bab nak update mengikut trend semasa ni memang payah, sebab hasrat tu selalu terbantut. so hadap kan ajer la yer kalau aku update cerita raya 3,4 minggu lagi :)

ha dani bercerai? bercerai apa? yes, dani dan puting/soother sudah bercerai, orang lain duk sibuk wean-off, dani pun soother-off la kan? :) sesiapa yang kenal keluarga kami secara rapat, or kerap berjumpa dengan dani, memang tau sangat tahap obses nya dani dengan soother. dani memang sangat addicted dengan soother, kalau boleh 24 jam mesti duk menghisap. 

masa die baby aku masih tolerate lagi, sebab takde gigi. bila start dia ada gigi aku memang dah susah hati, yelah aku selalu dengar kalau kerap hisap soother ni, gigi ni ada possibility untuk "maju ke depan" .. so dah banyak cara aku buat untuk pisahkan dani dan soother. ramai cakap celup soother dengan serbuk kopi lah, sorok soother lah, dan macam-macam lagi. aku dah buat semua, takde satu pun yang jalan. tapi dani ada satu kelemahan, dia memang sangat takut dekat cicak, so aku memang keras hati, beli cicak plastik, letak dekat tepi soother. abah dani cakap aku jahat, tapi who cares, dari anak merana, baik buat mana yang sepatutnya. tapi kejap je jalan, bila dia berjam menangis nak kan soother dia, aku campak je bagi dia, sebab mak dia ni memang serabut kalau dengar anak merengek tak memasal.

tapi method cicak plastik tu berhasil la jugak, tahap obses dani dengan soother berjaya di kawal, dia mintak time nak tido jer. ok la kan. tapi ada satu kejadian ni yang membuatkan dani terus tak nak dengan soother. seminggu selepas raya, kami ke Jusco nak carik soother baru setelah duk delay beberapa bulan kes lupa je manjang nak beli. aku tunjuk kat dani, nak design yang mana. aku tak tau brand lain, tapi kalau Avent memang banyak design, so since anak dah besar dan pandai memilih, aku biarkan dani decide. so dia pilih yang ini;


 brand yang sama, cuma design dia mintak yang plain..ok layankan ~

sampai je rumah, aku bukak, terus bagi kat dani. si hensem reject sambil cakap; "wekk..wekk.. tak dapp..nanakk" ..aku pun pelik, cakap dengan dia sama je, dia mati-mati tak nak jugak. mak aku ada cakap, budak ni memang ada satu stage, dia memang tak nak langsung tukar soother or puting botol susu. yang berkulat/lusuh tu la yang dia nak. so detik 24th ogos, 2012, dani bebas dari soother nya. kalau lah aku tau begini senang, aku takde lah duk delay-delay nak beli soother dia. caitt~!




 soother lama dani. berkarat kan? hari tu suruh dia pilih design camni, dia yang tak nak.

bawah ni semua gambar dani masa zaman obses dengan puting sampai mak die boleh jadi stress!!






now, anak I dah jadi grown up kid. sudah pandai tidur sendiri w/o soother lagi :) happy me!


Wednesday, August 15, 2012

shopping raya untuk anak bujang

raya dah dekat sangat ni, lagi 2,3 hari jer lagi... kami sekeluarga macam biasa suka nau shopping di hujung-hujung ramadan. alasan? sebab nak rasa kemeriahan atau debaran nak raya tu. shopping awal-awal macam takde feel sangat, those yang shopping awal tu ok jugak, at least tak kacau budget nak balik kampung beraya ye dak? so lesson learnt. shopping di hujung-hujung ramadan memang membuatkan poket kemain laju jadi kempis.

last year abe dani tu kecik lagi, bila carik baju dia pun semua nya ala-ala design ke-baby-an lagi. tapi tahun ni si bujang tu dah pandai stunt bagai, so vision utama nak carik baju yang tahan lasak, yang bukan color putih, etc. tapi alahai bila aku jelajah ke setiap mall, mata ni duk tertancap pada girl's section je, kemain hot baju bebudak ni. yang dress semua ala-ala pengantin, yang top semua nya ala-ala blouse, then ada quarter legging, plus cardigan pun ada. automatik jadi kempunan nak anak gegirl hoi..!! yang ada anak sepasang tu, untung la kan? syukur. macam aku, masih dengan si bujang selamat sorang tu, so mari lah ke boy section je ok.

sampai je boy section, aku mesti terus "blerghhh..".. design untuk boy apa sangat, round-neck or collar t-shirt~~ aku malas nak gerak gi pusing-pusing tengok baju, sampai Padini terus duduk situ, rembat semua design. 10 minit dah settled. pathetic kan? tapi laki mak mesti happy, sebab dia pun tak kuasa nak tunggu aku belek-belek design macam mana yang aku nak.


 cukup lah... balik kampung seminggu, sehari sehelai. haha



iya design car lagi, beginilah anak jantan T__T kaki dia size 7, besar nau dah anak mama nih.



part mudah untuk uruskan pembelian barang anak lelaki, memang terbaik, 10 minit dah settled. tapi yang part sedey sangat, choice memang yilekkk~~ kena target dapat gegirl next year ni. haha..amennn~

ok lah, those yang start nak gerak ke kampung esok, drive safely. kalau husband mengantuk, wife yang pandai drive tu, you may take over, or else park kat mana-mana RnR, take a nap. kampung tak lari mana, raya tak lari mana, yang penting kita sekeluarga selamat ok. 



Selamat Hari Raya. Jemput datang rumah ye kawan-kawan :-)

Thursday, August 2, 2012

Selepas 3 Tahun

30 May baru-baru ni, genap 3 tahun usia perkahwinan kami. aku takde buat entry untuk di-dedicate-kan sempena hari sejarah tu. hari ni rasa terdetik untuk buat satu entry, entry yang terus dari rasa hati. 

3 tahun mungkin baru bagi sesetengah orang, dan mungkin jugak ada yang rasa usia 3 tahun tu rasa dah lama je bersama.setiap orang berbeza rasa. dan ini "rasa" aku dalam perkahwinan kami yang baru je menginjak angka 3.

selama ni kita selalu dengar ada beberapa fasa dalam hidup berkahwin ni. mula-mula rasa macam tak percaya, sebab sebelum kahwin, sangat yakin yang boifren merangkap bakal suami tu adalah lelaki idaman. so, fasa pertama yang challenging itu mungkin tak terjadi. aku tak pasti dengan orang lain, tapi aku memang rasa fasa challenging itu.

baru-baru ni aku ada baca satu article; "Five Stages of Marriage" .kalau korang go through point by point, akan nampak kita sekarang berada dekat fasa mana. bagi aku setiap fasa yang dia elaborate memang tepat dengan keadaan aku.

tahun pertama perkahwinan, yes, aku berada di fasa pertama, Passion Prevails. masa tu memang rasa dunia tu kita yang punya. takde siapa yang nak marah kita berkepit berdua, rasa macam orang lain tak best, aku dan suami adalah couple yang paling best dan bahagia.

kemudian datang pulak tahun yang kedua, iaitu fasa, What Was I Thinking? masa ni bukan lagi berdua, tapi kami dah bertiga. kalau dulu, boleh merajuk selalu, mesti tak sampai seminit suami datang pujuk. tapi bila kami dah bertiga, surrounding was gettin' tense. masa ni true color akan keluar. kami jenis pasangan yang cepat melatah, bila penat, stress. all been expressed. menyebabkan partner kita akan rasa sedih, benci, kesal. rasa unfair akan mudah terbit dalam hati, selalu ada rasa; "kau penat, aku pun penat" , "kau carik duit, aku pun carik duit". selalu rasa takde masa untuk berdua, anak asyik jadi keutamaan.

tapi bila tahun ketiga, kami slowly adapt the situation. whenever ada rasa marah yang dipendam, kami akan duduk berbincang, luah kan dari hati ke hati. kami berbeza dari pasangan lain yang ambil time-off untuk luang masa berdua. knowing Hafiz, dia jarang dapat habiskan masa dengan anak, mula-mula aku rasa marah sebab dah lama tak keluar berdua, tapi kita kena tanamkan sifat kurang selfish dan faham keadaan suami yang jarang jumpa anak. so, let it be. kalau sesekali ada rasa unfair, aku cuba pendam, cuba istighfar banyak-banyak. tipu lah, kalau aku kata, aku tak terlepas walau sedikit rasa marah tu, tapi aku cuba elak dengan cepat-cepat lari dari situasi tense itu. bukan lari dari menyelesaikan masalah, cuma takut terkeluar segala ayat syaitan yang merasuk. jadi, tak salah kalau kita matikan rasa marah tu dengan hanya berdiam diri tanpa diri terus-terusan bertelingkah. Insyaallah, Allah akan sentiasa merahmati kita sekeluarga.

Sekarang, aku dalam fasa yang peaceful. kenapa peaceful? kenapa tenang? kenapa tak cakap bahagia sangat? bahagia tu term yang terlalu sempurna bagi aku. rasa segan untuk klasifikasikan hubungan yang baru 3 tahun itu di tahap bahagia. aku rasa peaceful adalah lebih tepat. sebab aku rasa lebih tenang tengok dia depan aku, dah jarang ada rasa tidak puas hati, dah jarang bergaduh perkara-perkara remeh.. sebab aku seboleh-bolehnya muhasabah dalam hati;

"tiada manusia yang sempuna dalam dunia, Tuhan dah jadikan dia sebagai pasangan hidup aku, baik buruk dia, Insyaallah aku cuba redha, demi untuk mendapat syurga.. Insyaallah.."


moga kita sentiasa di berkati..ameen~



Sunday, July 15, 2012

panduan hiasan bilik pengantin

sebelum ni ramai yang tegur suka dengan hiasan rumah aku. but to tell the truth, itu semua adalah hiasan yang sangat biasa, trust me! rumah aku too congested, sarat dengan segala perabot. cuma aku banyak gunakan perabot yang berciri praktikal, janji ada meja makan, ada sofa, ada kabinet, that's all. bila ruang sempit, idea pun jadi sempit.

idea nak menghias memang banyak, tapi ruang pulak tak mengizinkan. insyaallah, ada rezeki ada rumah lebih besar, akan aku praktikkan segala idea. sebenarnya aku takde la kreatif sangat, aku memang tak selalu refer pada majalah interior design, cuma aku push myself hard to learn on interior design. ok, kali ni aku nak tunjukkan salah satu design-piece aku masa kahwin dulu.

semua design ini adalah bersifat DIY, aku takde engage dengan mana-mana mak andam dengan mengambil semua pakej hiasan bilik. sebab aku allergic dengan cadar pengantin licin-licin tu, langsir bergantung-gantung, ropol sana sini..

jum tengok gambar bilik aku sebelum di hias;


 akibat sifat keanak-anakan sangat menebal dalam diri, hiasan pun jadi gitu..blergghh~




disebabkan ingin kelihatan matang di hari perkahwinan nanti, awal-awal aku dah fikir, "i want to set a theme~!" .. sebab hiasan bilik pengantin ni penting tau, it must be cosy and neat =) so aku decide nak color putih dan merah. so ruangan dalam bilik pun nampak lebih besar dan bersih..


dulu aku sangat gila pada color coklat, so tak perna terfikir untuk memutihkan balik dinding. so beringat la yer, once korang dah cat dengan menggunakan color yang dark, korang kena bekerja keras balik untuk meng-virginkan cat tu balik dengan 2 layer T__T penat oh!


 saya penggila IKEA jugak..sep sep Nurul!! =D


 hasil selepas cat putih..nampak bersih la sikit kan~


untuk pintu toilet dan pintu bilik aku cat color merah in order to suit the theme~!



penggemar IKEA pasti kenal ini. ini adalah frame wood color yang berharga RM 5 untuk 3 frame, if not mistaken la. murah kan? so aku nak jadikan benda ni prop untuk fotografi, lantas aku paksa adik aku spray benda alah ni menjadi hitam merah. jimat kan?


gambar di awal perkenalan..memories!


langsir yang sebelum ini agak dull, aku tukar dengan langsir modern design sikit..
(abaikan muka huduh lagi teruja aku tu T__T)

jum tengok hasil idea berbudget aku ni;


view di kala siang..(oh hantaran tu pun aku buat sendiri *wink* )



 view di kala malam..



so itu jelah yang dapat aku tunjukkan, so hiasan untuk bilik pengantin tak semestinya nak cantik sahaja, yang penting mesti selesa. sebab lepas hari bersanding, mesti nak tidur dalam bilik tu kan.. aku mungkin beruntung sikit sebab mak aku boleh menjahit, so segala bed-runner, langsir, sarung bantal, mak aku buat sendiri. untuk hiasan, aku suka survey dekat expo Kraftangan, dekat situ kau akan dapat harga yang sangat murah, contoh macam tirai dan frame buluh tu..nice kan? ok nanti aku share pulak idea untuk hantaran, mungkin boleh jadikan panduan untuk bakal pengantin =D



muka orang-orang yang teruja duk lanyak bilik pengantin..hetchu~!