HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, June 30, 2011

dani di usia 11 bulan 3 hari

ok, masa untuk dani's milestone.



dani, sori k, kadang-kadang mama terlebih ghairah cerita pasal apa yang jadi dalam kehidupan kita sampai mama lupa nak post milestone dani.


hari ini sudah 1 july 2011, bermakna dani sudah berusia 11 bulan 3 hari. mama happy bila tengok dani membesar dengan baik. tapi mama sedih bila june pergi, july muncul. dan ini bermakna dani bakal berusia setahun.


cepat nya.. baru-baru ni mama ada ke klinik Penawar, which is tempat mama membawa perut setiap bulan untuk buat check-up. masih segar setiap memori. abah pun ada cakap dengan mama, " rasa macam baru sangat kita datang sini buat checkup.." **wah syahdu nya**


walaupun mama tengah ghairah merancang birthday party dani, tapi jauh dalam hati mama sedih oh.. dani pulak sangat ghairah meng-explore dunia. mama harap biarlah masa berjalan seperti siput. biar mama dapat catch up dengan setiap perkembangan dani.




da lah mama tak nak cakap banyak. jum dani sama-sama tengok apa yang dani sudah capai bila kamu di usia 11 bulan:-


- dani da ada 6 batang gigi. 4 di atas, 2 di bawah. di saat ni dani kuat sangat menggigit. lagi-lagi bila dani geram mama tak nak bangun dari tido. such a good alarm clock T__T


- dani dah expert panjat sofa dan kerusi makan. bila dapat panjat sofa, dani akan tepuk tangan~~


- dani dah pandai berdiri sendiri without support. tapi bila mau jalan? malas eh? ish ish


- da pandai turun naik katil. dah takde kes tergolek dari katil lagi. pandaiii!!


- sangat kuat makan. makanan kegemaran, biskut tiger susu flavoured! berkodi-kodi mama beli pas kat cik munah.


- dani dah pandai menjerit balik kat mama bila mama marah dani. kecik-kecik mama senyum, da besar sikit, hanger pasti akan hinggap! hoho


- lebih banyak cakap dari belajar jalan. kepochi nih!


itu jelah yang mama ingat sayang.. oh satu lagi yang mama sedih. hari rabu (6/7/11) depan dani sudah mau operation. mama doa terbaik untuk dani yer sayang..xoxo T__T

Tuesday, June 28, 2011

plan birthday anak, macam plan keja kawin..alahai

aku rasa zaman aku dulu kala, takde plak mak aku yer,yer plan nak buat birthday party ni. esok birthday, malam tu baru plan nak buat apa. or mungkin masa zaman aku dulu mak bapak jenis kurang alert dengan perkara-perkara macam ni. mak zaman sekarang je yang seronok buat macam-macam plan untuk birthday anak mereka.

opss of cos weh aku tak terkecuali. at first aku terfikir jugak macam no point buat grand bagai, sebab dani tak paham satu hapak pun. tapi bila fikir-fikir balik why not kita invest sikit untuk meraikan anak kita sempena ulangtahun pertama. tapi ini jer skali mama buat besar-besar, next year mama tak kuasa ok dani, kopak! haha..


memang aku takde idea nak buat party ni. mula-mula nak buat kat MCD jer, lebih mudah. tapi fikir balik, lagi tak berbaloi. so aku kena la google idea birthday party. antara yang aku berkenan adalah macam bawah ni:







cantik oi! ni mak yang teruja, bukan anak..haha. so about the same la theme dia. aku pun dah sedia checklist untuk make sure semuanya well-coordinate. pada mak-mak yang anak bakal setahun, boleh la gunapakai idea aku jugak k? (haha..dan-dan claim idea sendiri) :-


- Fotografer. (DONE!) aku guna khidmat BaniJamian. mesti ada yang cakap aku over nak fotografer bagai.haha. takde la, aku tak pernah ada special capture untuk dani. why not untuk kenangan kan?




- Design untuk party decoration. (DONE!) yang ni aku hire kawan hidup mati aku sendiri. senang nak deal..hihi. kalau berminat boleh email dia : fadzliezsix@gmail.com







- Birthday cake (DONE! sponsored by nenek! tq) kalau cakap pasal cake ni aku memang berkenaan dengan designer cake seperti ini:



tapi bila aku fikirkan, cake macam ni pun bole cecah rm200-300, so aku tak nampak apa faedah nya. kitorang pun da invest banyak pada benda lain. so sebelum laki aku botak kira duit, baik kita suruh nenek sponsor cake berupa ini sahaja dari Secret Recipe =)




- untuk goodies bag dengan candy's buffet (NOT YET!) plan sudah ada. tunggu nak dekat nanti baru akan ku fikir kan.



- Candy Jar (DONE!) ha sekarang kan popular ada sudut Candy's Buffet. so aku yang poyo ni pun ada plan nak buat satu sudut buffet. haha.



cantik kan?


so aku duk fikir la mana nak carik jar-jar comey lote ni. plan nak ke SSF, tapi hari tu aku terjumpa kat kedai rm5. banyak design, murah-murah. pandaikan aku jimatkan duit laki?haha




- invitation card (DONE!) sekarang kan zaman teknologi. kita pakai e-invitation jer. korang jemput la datang..




so far, itu lah planning aku. kalau aku ada idea lain lagi, aku kasi update. or korang ada idea nak share? silakan =)

Sunday, June 26, 2011

makan review: EL Migos Mexican Pizzadillas. Cheese Lover sila ke sini ok!

adoi..da la aku tengah gigih ganti puasa yang berbalance lagi 22 hari ni. bila tengok makanan di bawah, adoyaii.. menggoda! kuatkan iman~ kuatkan iman~


rasa nya aku tak pernah review pasal makanan kan, sebab selalunya aku dengan B tak kuasa nak capture gamba. bila dah lapar, otak kami kurang berfungsi sangat .. haha .. ok kali ni aku nak review pasal restoran EL Migos Mexican Pizzadillas. ini kali pertama aku masuk restoran ni, ni aku pegi kat JB tau, kat KL aku tak sure ada ke tak. korang pandai-pandai google la k.


ini lah rupa restoran nya..

sebelum kita terus tengok makanan di sini. aku nak review pasal tempat dan servis dulu ok. overall, sangat tip top.. ha berani aku cakap macam tu. sebab nya tempat ni tak ramai orang masuk makan, mungkin orang takut kot-kot mahal agak nya, nanti aku reveal harga-harga makanan yang maha berpatutan tu ok. tempat dia sangat selesa, rasa peaceful jer. macam aku bawak dani, kena lah carik port yang agak selesa. servis pun pantas.


tak payah tengok muka poyo laki ku, tengok di belakang, sangat selesa kan?


korang perasan tak ada afni junior kat belakang tu? haha..


oi oi ni nak review pasal makan ke? nak tunjuk gamba family outing kau?? haha.. ok, mari kembali ke agenda utama kita. mai scroll =)



taraaa..nampak so tempted tak? nampak macam aku laki bini tamak kan?



ni aku tak ingat nama dia apa. tapi kita boleh pilih inti apa. RM 12 ++


chicken gordon bleu.. portion besar! RM 12++


hawaiian treasures. saiz sebesar piring. tapi maha sedap! RM 12++


ha reasonable kan semua harga dia. kira berbaloi la dengan apa yang kita order. mula-mula aku dengan B rambang mata. tambah pulak time lapa, semua nak order. sekali hamek, burger tu kitorang tak habis makan. nak tapau, tapi maluuuuu~~


menu dia sangat variety, jarang aku tengok restoran yang banyak pilihan menu. so lesson di sini, jangan tamak ok. sebab nya even ada certain food dia portion kecik, tapi sangat mengenyangkan. cuma satu la, kalau food da murah, air dia memang ilang akal punya mahal la..haha.. sebab tu kami order yang lite-lite jer, harga pun murah. sebab macam tak berbaloi beli air sampai rm10++


ouh nak tengok tak cheezyy lava dia?? perghh untuk pencinta cheese sila la ke sini k. recommended!



walau pun kecik, cheese dia melimpah ruah~~


haha.. minah-poyo-nak-demo-cheese-meleleh-tapi-tak-jadi .. haha


ok lah, till then =)

Thursday, June 23, 2011

aku dah la tengah pening, tambah pening dengan kerenah blogspot?

2,3 hari ni aku agak busy..sampai tak sempat nak blogwalking. tapi petang semalam aku sempat bukak fb (ukhwah blogger).. aku nampak semua tengah ceritakan pasal blogspot kena tuka email ke gmail.


kira macam aku ni pakai yahoo mail, kena la tuka ke gmail. tapi aku tak sempat nak tanya further masa korang tengah discuss. hari ni aku mintak tolong blogger, nano tolong. tapi still aku tak boleh catch up..


aku faham dengan step yang na guide aku. aku pun da tengok tutorial ni. ku follow step by step. di suruh create gmail account, aku da create. di suruh sign in guna gmail, aku try. tapi blogspot guide aku pegi sign up utk akaun blog baru.. wadehek?? aku tak paham. please korang guide aku..


sian aku, da la pening, keja ofis bertimbun, email banyak tak check lagi.. T__T T__T

Tuesday, June 21, 2011

sesi anak-anak bloggers bertemu mata

good morning wednesday~~~~


ok sudah tiba masa nya aku upload cerita sesi dating-datingan kami pada sabtu lepas. actually pertemuan ini hampir dibatalkan sebab aku dengan B ada urusan sikit. lebih kurang pukul 3 lebih baru dapat bagi confirmation pada dayu.


FYI, aku kat jb ni memang takde kawan. duduk jb pun baru setahun lebih, so life aku hanya ofis dan rumah. paling hebat pun kakak jiran sebelah lah list kawan pertama aku di jb. so bila dayu ajak dating, of cos gwe mau.. luas sikit pemandangan kenal ramai orang..hihi..


ok lah, tak nak citer panjang.. jum tengok gamba:

yeah!! abe tak-pandai-jalan-lagi sudah mari.. haha


abe dani dah rambang mata nak pilih mana satu. comey-comey belaka..hurmm


haaa..sesi beramah mesra..kasih baru bangun tido, hai kasih darling =)


ouh btw, pertemuan first ini adalah sangat best, sebab kami berjaya budget cool seperti sudah kenal lama. borak pun *pong *pang.. hihi .. chemistry yang ada sangat best, ini semua sebab anak-anak kami..how sweet! tak percaya? mari tengok gamba kepochi mak-mak kalau da start borak =)


haha..kesian pulak dengan ekwan n hafiz, blur tengok bini masing-masing




last but not least, gamba kami bertiga.. nani, dayu, dan semestinya mama dani =)


thanks nani, thanks dayu..nanti kita jumpa lagi k =)

Monday, June 20, 2011

kau tak faham ke maksud "baby in car"?

ouh sebelum tu, dayu da post entry berjimba di jusco hari tu.. nanti-nanti aku kasi up cerita tu k, sebab nya ada cerita lagi penting perlu di post. ini berkenaan dengan speeding habit.


aku memang takde masalah berkenaan dengan speeding ni. bagi aku kalau ko memang jenis suka bawak kereta laju-laju, terpulang. asalkan speeding ko tu tidak menimbulkan kecelakaan pada orang lain sudah lah ok. sebelum tu sure ramai yang tau apa sign ini?





aku pasti ramai yang tau. budak kecik pun sure tau apakah maksud sign ini. ni aku nak kasi ajar sikit, bila tuan punya kereta tampal sign ni kat cermin belakang, ini bermakna memang ada baby dalam kereta. bukan parents saja-saja tampal buat hiasan kereta.


selalu nya bila dani ada dalam keta, memang aku drive slow je, sebab dani ni jenis lasak, kalau tiba-tiba aku emergency break lagi bahaya kan? so alkisah nya semalam lepas fetch dani dari rumah pengasuh, tiba-tiba ada satu kereta ni entah muncul dari mana, bawak laju macam pelesit. padahal dia well-informed kawasan perumahan mana boleh bawak laju kan? kalau nak test power sangat, pegi tempat lain la. yang aku jadi hangin, terang-terang dia nampak ada sign "baby in car" tapi still lagi nak cucuh belakang kereta aku.


boleh bayangkan tak sikap macam ni boleh mendatangkan kecelakaan pada aku dengan dani. sepatut nya si pemandu tu lebih berhati-hati. itu aku letak dani kat seat depan, kalau aku letak dani kat seat belakang? haihhh..kadang-kadang kita kena educate orang kat malaysia ni supaya sensitif sikit dengan hal-hal begini..haisshh

Thursday, June 16, 2011

bila nak tambah anak?

pagi-pagi bukak twitter ramai-ramai pakat wish congratz pada aishah. again congratz aishah darling =)


aku pun tumpang gembira dengan aishah. siapa yang tak excited kan bila pregnant, aku dulu siap mata bersinar-sinar bila test kit tunjuk positif. such a wonderful experience.



tiba-tiba rasa gedik nak reminisce back kenangan zaman preggie dulu. nak cerita current experience tak boleh, sebab perut tengah buncit dengan lemak jer..haha. so reminisce je lah ok. sebelum tu nak bagi amaran keras kepada yang berfikiran negatif, sebab apa yang aku cerita mungkin menimbulkan ketidakpuasan hati orang. do i care?erk!


masa dekat-dekat nak kahwin dulu aku tak pernah terfikir mahu kan anak. B pun macam tu, dia tak pernah beriya nak anak, dia lebih kepada let it happen naturally. kalau ada, ada.. no need to push harder. sampai la di awal perkahwinan kami, still tak decide mahu kan anak. mungkin masa tu kami enjoy berduaan. orang luar tanya bila mahu anak pun, kami just ignore.


masuk bulan ketiga, aku dapat khabar gembira kak ipar aku pregnant kan anak sulung. aku tumpang gembira, tapi still takde perasaan. tapi bila lama-lama, aku rasa hidup aku sangat empty. masa tu aku dengan B masih tak duduk sama. aku di KL, B di JB. aku rasa kan macam no point aku kahwin, kalau tak nak anak. aku start discuss dengan B, and suggest we should have one!


yes, start dari situ. kami cuba. 3 bulan lama nya.. aku masih tak berjaya pregnant. aku pernah dengar kata orang tua, " ha sebab tu la, jangan sesekali cakap tak nak anak.. biar ada satu dulu. nanti Allah tak bagi terus baru tahu.." aku mengaku yang aku agak stress bila still tak dapat anak. 5 bulan lama nya aku pengunjung setia laman web ovulation calculation. setiap masa kira bila tarikh ovulasi aku. aku paksa B, "let's do it.."..


masuk bulan oktober 2009 which is bulan kelima perkahwinan kami, bila masa ovulasi, kami tak bersama. jadi aku yakin memang takde lah rezeki aku kali ni. tapi aku sedar yang haid aku lewat. sehari sebelum haid, aku mimpi, aku ada anak. pagi tu aku cerita pada B, " tapi i rasa tak kan lekat lah, sebab bukan time ovulasi i pun.."


lewat 3 hari, hati meronta nak ke farmasi beli test kit. tanpa tunggu B, aku test.. "wah positif!" melompat weh. dan tarikh itu adalah 16 oktober 2009.


28/7/2010, tepat 6.55am budak ini dalam dakapan kami


itu lah kuasa tuhan, pada yang belum di kurnia kan anak, saya nasihatkan jangan terlalu stress dengan mengira hari ovulasi, Allah S.W.T itu maha berkuasa. dengan kun fa ya kun terjadilah sesuatu dengan kehendak nya..


saya doa kan yang terbaik for those in expecting =)

Wednesday, June 15, 2011

aku yang super paranoid

yes i am. aku memang seorang yang tersangat paranoid.

kalau ikut kan maksud sebenar paranoid;


" Paranoia is an unfounded or exaggerated distrust of others, sometimes reaching delusional proportions.. etc"


tapi aku tak lah paranoid pada munusia. macam tu takde sapa la nak kawan dengan aku..haha. aku rasa B pun tak nak kawin dengan aku kalau aku asyik syak wasangka dengan dia. it just aku sangat paranoid towards routine aku sendiri.

contoh-contoh level paranoid aku:

- kalau aku send email pada big bos, aku risau dengan email's contain. dan akan cek beberapa kali.

- kalau aku nak hantar formal letter, masuk surat dalam envelope, aku akan paranoid in term of aku teragak, aku da masukkan surat ke belum.

- kalau nak keluar rumah, aku yang responsible tutup segala suis, bila da kunci pintu, aku akan tanya B lagi, "eh i da off suis kipas ke eh?".

- bila keluar berjalan, aku akan berkali-kali tanya B sama ada dia dah lock pintu keta ke belum.

- aku selalu risau kot-kot aku lupa da bagi duit upah pengasuh.

- aku akan cek handbag banyak kali, kalau-kalau purse dan henfon aku tercicir.

- selalu cek henfon, kot-kot aku tertekan button internet. (nanti bil melambung oo kalau tak perasan).


wah actually banyak benda lagi yang buat aku paranoid. aku rasa aku jadi macam ni lepas aku da beranakkan si dani. tak tau kenapa, dulu aku boleh kawal diri lagi. tapi sekarang, apa sahaja aku buat, aku akan jadi teragak-agak. which is kadang-kadang orang tengok aku pun boleh jadi so annoyed.


selalu nya B lah jadi mangsa aku, aku rasa dia pun da naik nyampah tengok bini dia duk tanya, "B, u da kunci kereta ke?" even aku da dengar tu dia lock keta aku. paranoid kan? kalau mood dia baik, B akan jawab dengan senang hati. kalo dia tengah hangin, aku tertanya-tanya dalam hati jelah..haha


so sifat paranoid ni tak elok sebenar nya. seolah-olah kita ni tak percaya pada diri sendiri. kalo tangan aku boleh bercakap, sure hari-hari kena lempang cos too paranoid. tahap keseriusan paranoid aku bila mana, masa aku pregnant, aku tak berani nak jaja kat orang, sebab nya aku risau, betul ke aku pregnant, sebab perut flat, tunggu perut buncit, baru jaja kat orang.. psycho btol! T__T


seriously can't help it, even aku selalu pretend yang aku yakin, tapi hakikatnya hati meronta. tapi ok what, at least aku ni seorang yang berhati-hati, suka double confirm, think twice. tapi bila tahap orang rasa annoying tengok ko, or they feel so irritated, lebih baik si paranoid ini diam dan berubah lah menjadi lebih yakin terhadap sesuatu =)


till then~

Tuesday, June 14, 2011

apa perlu dibuat kalau anak demam campak?

morning korang =)


ok, seperti yang di janjikan, aku nak share pasal tips-tips penjagaan anak terutamanya yang masih baby, kalau diorang kena demam campak. sebelum tu, entry ini sangat panjang tau. harap maklum yer.


apa yang aku tau, demam campak dengan chicken pox adalah lain, yang ini kalau kita tanya pada orang-orang tua lah. tapi dari saintifik keduanya adalah sama. mungkin demam campak ni ada bermacam jenis. macam dani, dia kena campak keladi, which is berbentuk seperti rashes satu badan.


tapi jangan anggap mudah, sebab even campak keladi ni berbentuk seperti rashes, tapi gatal or pedihnya memang masyaallah. sebab aku nampak kalo dani berpeluh, dia akan menangis pedih.




sorry eh tak berapa jelas, try enlarge, surely akan nampak those rashes





actually, kalau nak kena demam campak ni dia akan muncul tanda-tanda awal. mula-mula anak kita akan kena demam panas. panas di sini bermaksud range dia 39c or 40c yer.. kira nya even bg makan ubat demam or ubat "bontot" pun tak jalan. dan dalam pada dia demam tu korang akan nampak macam naik rashes kat muka sikit (at first aku ingat dani allergy ubat..) .. ha tu antara tanda-tandanya.


macam dani lepas 3 hari high fever, dia kebah satu hari, then esok pagi nya aku tengok penuh da bintik-bintik satu badan. so jangan panik. firstly, jangan sesekali mandikan budak tu, lap-lap je badan dia, kalau boleh jangan terdedah dengan air sangat. ok bab mandi-mandi ni pun, ada perbalahan dengan perubatan moden. doc cakap mandi adalah lebih baik, tapi orang tua kata jangan mandi. kalau mandi kan, nanti campak tu akan tersimpan kat dalam badan, which is lebih bahaya. so terpulang korang nak ikut yang mana. aku pilih lap kan sahaja dani dengan tuala basah.



anak memang akan menangis pedih, tabahkan ajer ok!




lepas tu, just sapukan jer lotion yang di provide oleh klinik. other sources, dekat farmasi pun ada jual dalam harga RM 11.50 jer. so kasi sapu satu badan. lotion ni dia memang ada rasa berangin sikit dan cepat kering.


lotion ni aku beli kat farmasi jer, lagi murah


dari segi ubat pulak, memang doctor akan bagi ubat untuk tahan gatal. tapi jangan dilupakan ubat demam pun perlu bagi gak. aku hari tu ingat ubat demam tak payah, tapi doctor cakap perlu bagi sebab demam campak ni infection dia pantas, so kena back-up dengan ubat demam sekali.



ubat demam dan ubat tahan gatal






jangan lupa monitor temperature anak ok!



overall itu lah yang aku buat, tunggu sampai campak tu da agak-agak hilang, baru boleh mandikan macam biasa. or optional, mintak lah air penawar dari mana-mana ustaz ok. memang ada yang minum air kelapa lah untuk cepat keluar habis campak tu, ada jugak mandi dengan air daun. tapi aku tak buat. bukan tak nak buat, sebab tak sempat nak usha benda-benda tu, dani suda sihat walafiat! so pada siapa-siapa yang anak belum kena demam campak, harap tips-tips aku ni boleh digunapakai. till then~





bila dani demam begini lah rupa nya dia

bila sihat boleh iku mama pegi ofis =)

Monday, June 13, 2011

tempat seorang isteri adalah di sisi suami

terdiam sekejap bila baca statement daripada jimmy shanley. mungkin statement yang di beri menginsafkan sesetengah dari kita semua. yelah, mungkin kita tak tahu hujung pangkal cerita jimmy. tapi seperti yang dikatakan, semua orang ada kenangan silam mereka. jadi buang yang keruh ambil yang jernih.


tak payah pandang si jimmy yang kita tidak tau untung nasib dia lagi. jadikan diri sendiri sebagai bahan kajian. selalu kita dengar lelaki yang buat hal, jarang-jarang pada si isteri.



dan bila lelaki, ramai yang kata, " ahhh.. lelaki biasa la. mesti ada something wrong dengan bini dia. tu yang laki buat hal!"


bagaimana pulak kalau perempuan? " da dapat laki baik-baik, sibuk nak carik jantan lain, memang tak kenang di untung!!"



kenapa perlu di bezakan sampai macam tu? pokok pangkal nya hati kita. kalau ko kahwin disebabkan aturan orang tua, aku tak nak komen. but most of us, aku percaya kahwin suka sama suka. so tak timbul apa-apa isu di situ. di zaman moden ni, jarang benar kita dengar, hubby balik keja, kita hidangkan minum petang. jarang benar dengar ironkan baju si suami. oh jangan silap paham, sebab aku pun tak terkecuali. kadang-kadang aku pun cuai dalam urusan rumahtangga.



kadang-kadang biasa lah kalau kita mengomel penat ke apa. yer, aku pun admit, as working mom memang memenatkan. kita balik keja, terus fetch anak, take care of him while waiting for hubs coming home. itu bernasib baik kalau tak masak, kalau di suruh masak lagi? then tidurkan anak lagi. serius meletihkan. tapi itu jalan yang kita pilih, nak tak nak you have to face it!



tapi jangan sesekali kita bagi alasan untuk cari hiburan di luar pengetahuan suami. unless, setiap aktiviti kita dapat izin dari suami. bila aku baca link ni .. hukum hakam seorang yang bergelar isteri, of cos buat aku jadi insaf kot selama ni aku tersasar jauh daripada term isteri mithali.



harap keluarga kecil ini kekal bahagia =)

Sunday, June 12, 2011

bersabar lah jika pasangan kurang romantik ok!

happy monday =) huhu..sepatutnya kata orang monday adalah hari bermalasan iaitu monday blues. tapi aku sorang je yang rasa glowing gila kalau monday.


oh kenapa hari isnin mau cerita mengenai romantik tak romantik ni? aku saja jer nak relatekan tajuk di atas dengan anniversari aku yang kedua. sepanjang minggu lepas jugak aku di duga dengan pelbagai dugaan. dengan dani tak berapa sihat, dengan kerja di ofis menimbun, dengan penat nya tak tido malam akibat jaga dani. so of cos lah emosi aku pun kurang stabil.


seperti entry lepas, hati di robek tak dapat balasan anniversari dari B =P ... tapi aku kan selalu cakap kesabaran adalah perkara yang sangat berbaloi. contoh nya seperti di bawah:



bukak dressing table suda nampak ini (speechless..)


=)


will do =)


TQ darling xoxo.. so penantian dan kesabaran adalah berbaloi ok. tapi idea ni diaplikasikan oleh B setiap tahun..haha. nak buat macamana dia bukan romantik bagai, ok la tu..janji dia ingat. ouh da lama tak post gamba si kecik ni. later, aku cerita tips jaga anak demam campak ok..till then!

Thursday, June 9, 2011

dugaan menimpa-tertimpa

lama nya aku tak jenguk blog. dulu rajin jugak blogwalking pagi-pagi, tapi start dari isnin lepas hidup aku super hectic.


macam title kat atas. dugaan apa yang mendatang secara sekaligus tu. ok no big issue, cuma sepanjang minggu ni aku sibuk jaga dani yang tak berapa sihat. 3 hari dani demam panas, ni kena demam campak pulak..kesian aku tengok, menangis manjang.


actually aku tak pernah handle dani sakit teruk, selama ni dia demam biasa je, which is range dalam 37.4c . tapi start selasa lepas dia demam up to 39c sampai 40c. serius mencabar jaga anak demam panas ni. lagi-lagi macam aku ni duduk jauh dengan family, mak aku nun kat KL setiap 2 jam asyik call nak make sure aku ikut apa yang mak aku suruh buat. merasa lah jugak tidur pukul 5 pagi.


then pagi ni aku nampak naik campak pulak.. adoi, aku blank macamna nak jaga budak demam campak. ikut hati memang aku nak cuti sangat, cuti pulak tinggal sikit, aku kena save cuti untuk hari operation dani...wah! ni dah kira aku merungut ni..haha..tak lah, aku tak merungut pun. cuma bila jadi working mom ni, macam gini la gaya nya..time-time ni la i always wish that i'm a housewife!


bila seminggu ni aku sibuk jaga anak sakit, tiba-tiba aku jadi insaf dengan pengorbanan mak aku. agak nya dia dulu pun macam ni, anak demam, mak tak tido.. (abah berdengkur.. =P) so korang, mari la share-share kot ada pengalaman jaga anak demam campak. kesian kat aku, da la tengah selsema ni T__T (wish my mom is here T__T)

Sunday, June 5, 2011

tips membawa baby nonton movie T__T


~GOOD MONDAY SUNSHINE~

ha nampak tak aku happy semacam jer? ha of cos la darling semua.. sebab nya aku berjaya tempuhi 2 jam kritikal. seperti yang di propa baru-baru ni, selepas 2 tahun tak jejak panggung, sabtu lepas aku da berjaya ke sana.

aku dengan B memang berdebar jugak nak bawak dani, al maklum la, kitorang tak pernah bawak dia tempat-tempat macam ni. so of cos la apa jer yang kami boleh harapkan. aku da tekad, kalau dani buat perangai, get out la kita T__T tapi alhamdulillah, dani sangat well-behaved.

sebab dah berjaya nonton movie, teringin la nak bagi tips sikit.. (ewah tips bagai ko, baru sekali berjaya..hoho) :

  • harus lah pilih tayangan malam, sebab itu adalah time tido anak kita. aku pilih 9.45pm.
  • jangan biarkan anak tido siang, biarkan dia main sampai letih.
  • sediakan snek. biar dia leka.
  • bagi makan sekenyang nya.
  • cek pampers dia.
  • pakai kan baju yang buat dia keep warm and comfortable.

itu jelah yang boleh aku listkan. macam dani ni, masa mula-mula masuk panggung, kan ada iklan, masa tu dani tak hyper, dia duk diam, tapi mulut dia cot,cet~~ sikit-sikit "wahhh.." haha.. yelah, tv kat rumah kecik, sound pasang slow.. ini kat panggung, memang gegak gempita. aku dengan B pun naik pekak..haha..nampak sangat kami da lama tak nonton. tapi kejap jer, dalam 5 minit pastu, tiba-tiba budak ni senyap jer, rupa-rupanya da tertido. wah senang keja!

tapi aku tak tau la kalo ada antara anak korang, jenis kalau nak tido, dia menangis meragam. pada aku, kalo jenis macam tu, baik tak payah pergi nonton kot, kesian budak, dia tak selesa. or else, kemaruk sangat nak nonton macam aku laki bini, ko tinggalkan je anak kat rumah mak. mudah kan? bila dah lama sangat tak nonton, aku rasa ngantuk gila nak kasi perabih cerita. overall, pirates of the caribbean, 4 thumbs up! =)

maaf gambar di TGV takde, tak kuasa nak tangkap

p/s: next movie, x-men pulak..huhu

Thursday, June 2, 2011

perihal kempunan nak tengok wayang

kalau cakap pasal nak tengok movie ni, aku bukan lah kategori yang gemar nonton, pantang movie baru keluar, terus rasa nak tengok. dari zaman anak dara lagi, aku still bole kira pkai sebelah tangan, berapa kali sangat tengok movie.

lagi-lagi bila aku kawan dengan B. dia ni lagi la jenis tak reti nak tengok2 movie ni. 1st time tengok movie bersama, dia boleh tido stok siap berdengkur.. hangin tak? padahal masa tu baru lagi couple, da pandai tunjuk perangai.. haha

so sampai da kawin, kami still tak nonton . bila aku mengandungkan dani, aku ingat lagi masa tu cerita Twilight. aku da la peminat agung Edward Cullen. B boleh selamba bagi alasan takut baby terkejut dalam perut. dang! hangin weh... percaya tak dani dekat setahun da, aku asyik ngendeng nak tengok movie, tapi B bolayan.. nak cakap pasal sentap? haha.. siap da terobek teruk hati ku ini.

tapi aku kan mithali, da laki tak bagi, aku pun tak pernah la plan nak pegi dengan kawan-kawan. kadang-kadang jeles tengok dayu dengan ekwan bawak cha pegi nonton. dan bila baru-baru ni mak aku gelakkan aku sebab tak berani bawak dani masuk panggung. huwaaa sedih T__T 2 tahun weh aku tunggu, then finally, kesabaran aku berbayar. bila mana esok kami bakal nonton movie! horeyyyy~ harap-harap iman dani well-behaved =)

rasa macam nak mencarut pada yang bunuh bayi tu!

semalam masa aku tengah siap-siap nak solat maghrib, aku jadi kurang fokus akibat terdengar iklan berita utama pasal bayi dicampak, sampai pecah kepala. worst, sampai nampak otak bayi tu.. masyaallah, memang dah dekat kiamat la kita ni.

aku tak faham kenapa manusia zaman sekarang makin menjadi-jadi sifat seperti binatang. pada hal binatang pun sayangkan anak mereka. so aku tak pandai nak klasifikasikan manusia seperti ni adalah jenis macam mana. or any suggestion word terbaik untuk gambarkan manusia macam ni??

korang ingat tak 10 tahun dulu, masa tu kes buang bayi ni baru sangat lagi. kita selalu dengar dorang ni suka buang bayi dekat depan rumah, tepi surau. mak bayi tu balut anak dia molek, siap tinggal 2,3 kepaing pampers bagai. tapi, masa tu kita da rasa teruk sangat perangai si pembuang bayi tu.

then, trend baru.. dorang buang dalam tong sampah, kat sungai. ha sekarang berani campak2 sampai berkecai. damn! eh pembuang! ko gila eh? masa berendoi dengan boifren ko tak pikir, da beranak gelabah main campak-campak pulak!

aku rasa dalam banyak2 cara buang bayi tu, baik la ko letak je bayi tu dekat depan rumah ker, dalam surau. at least ada orang boleh notified. kalau kita nak cakap pasal sex education ni, memang payah la. sebab even ko terapkan seberapa banyak education for them, they got other sources to access. contoh nya tak payah jauh, bukak jer astro channel 411,412,413.. ha hamek adegan pelbagai. plus our local magazine pun suka nau publish all daring pose! so macamna budak2 ni nak absorb segala preventive measures?

haiii aku kalau cakap pasal ni memang extra emosi, sebab aku kalo tengok dani jatuh katil pun aku boleh nangis, budak tu fragile weh. ini kan pulak bila nak direlate-kan dengan bayi baru lahir di campak dari sekian-sekian floor..adalah sangat gila. kita sendiri tau how fragile newborn baby, dia punya brain sel pun tak habis connect lagi. thats why mudah nya otak dia boleh berkecai. ya allah, aku tak sanggup nak elaborate. nak copy one naive face that died because of the cruelty of the mothers pun tak berani. so kita masing-masing pun ada anak, hope we can take care of our children and hope they not into this type of ridiculous thing!