HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, March 31, 2011

berita gembira muncul, lupakan perihal ibu cacat

alhamdulillah..



itu yang mampu aku ucapkan. semalam dalam pada aku agak berjauh hati dengan isu panas "ibu cacat". aku terima call daripada KPJ Johor Specialist Hospital. pegawai di sana hanya mahu set appointment untuk adakan sedikit discussion mengenai hal safety di dalam johor industry.



memang at first aku tak tergerak rasa pun nak mengambil kesempatan dari discussion tu untuk discuss perihal anak bujang aku, iman dani. bagi new reader, korang boleh refer link ni. tapi bodoh la aku kalau tak nak ambil kesempatan menanyakan beberapa isu perihal trigger finger.



FYI, dani sekarang tengah undergo treatment di GH. ouh sebelum ada yang melaser tak tentu arah seperti aku perlekehkan GH, anda pikir la 10 kali. sebab tujuan aku nak refer kes dani pada KPJ adalah untuk dapatkan second opinion. tambahan, medical card yang aku buatkan untuk dani listed di bawah KPJ. it's worth to try. FYI sekali lagi, aku kena la akur di GH mereka akan utamakan major case instead of minor case. so tak salah rasanya aku nak dapat kan second opinion.



so selepas discuss dengan staff KPJ, aku sempat menyelit tanya dan sambil cerita perkembangan trigger finger dani. aku sempat tanya, berapa cost KPJ charge untuk kes macam dani, treatment dia macam mana pulak. ikutkan officer tu dia cakap kes dani kena refer pada pediatrician dulu, then baru decide sama ada continue dengan orthopedic or OCT Therapy. macam sekarang dani undergo 2 department ni.



tapi part yang paling seronok, bila aku sempat tanya officer tu harga 1st consultation. kata dia, untuk first appointment, consultation fee sahaja rm 300. what? terbeliak weh. bukan apa.. hanya beberapa minit consult, da cecah rm 300. da la insuran tak cover untuk consultation. itu untuk seorang doctor, let say macam tadi aku cakap kena jumpa 2 specialist, mau makan rm 600 untuk consultation sahaja.



tapi aku kan ramah tamah..hehe.. agak2 da kenal officer kat dalam KPJ, why not kita buat jalan mudah. yes, officer tu mencadangkan aku dapatkan medical report, scan, dan email kan pada dia. dia akan cuba dapatkan pendapat para specialist. of cos aku happy lompat2 beb..hehe. jimat rm 600!!



selagi lagi aku nak tekan kan, bukan lah aku akan tamatkan treatment dani di GH, tapi aku hanya mau dapatkan SECOND OPINION! sebagai ibu, itu adalah perasaan normal. ok la, aku banyak keja tak terkata, enjoy your weekend =)


progress terbaru jari dani

Wednesday, March 30, 2011

pagi lagi saya da rasa macam nak nangis..

pagi2 lagi aku da rasa macam perlukan B di sisi. sebelum tu korang boleh baca blog hannah. sampai ofis, on jer laptop, terus bukak blog, scroll down, then nampak hannah update satu cerita baru yang membuatkan aku tergerak nak baca. dengan tajuk "Saya bukan ibu yang cacat".. buat aku terpikir, apa yang cuba hannah sampaikan. because the thing is, apa yang cacat pada hannah? pada aku dia dikurniakan keluarga yang bahagia, mummy yang cute disamping anak nya, myiesha yang comey lote *love*


selesai baca post hannah..


aku jadi macam nak nangis semahu nya. FYI, aku seorang yang paling payah nak berasa sedih atau teringin nak menangis semahu nya. aku terus pegi pada link yang hannah bagi, pada hannah si ibu perfect ini, meluah kan kata2 apologize, tapi tidak pada aku. si ibu perfect ini, lagi mencabar kata2 nya seperti nak mengajar.


suka aku untuk berkongsi cerita dengan si ibu perfect ini bagaimana jerih perih nya aku melalui zaman berpantang bersama anak kesayangan aku, iman dani. the way aku bersalin kan iman dani adalah tidak semudah yang disangka. aku semasa zaman mengandung kan dani adalah tersangat aktif. aku banyak outstation, berpanas di atas port johor menyelesaikan urusan penting di tengah panas terik, bawak document, bawak perut yang ketika itu jasad dani sudah mula bergerak, segak berhigh heel. adalah sesuatu perkara yang membuatkan mak aku risau tak sudah...


tapi aku cekal, sebab aku lebih suka aktif. bak kata orang tua, mudah awak bersalin macam ni. tapi tanggapan tu jauh tersasar, aku overdue 5 hari. siang malam aku menangis bila sudah masuk hari ke-3 overdue, iman dani sudah mula bergerak perlahan. hati gundah tak terkata. aku kuatkan diri kerap solat hajat doa allah perkenankan aku berjumpa anak yang seorang ini. setiap malam, aku akan terjaga dan berharap sangat contraction bakal berlaku. tapi sekali lagi hampa, kejadian yang menyebabkan aku berjaya menghasilkan contraction. bila malam ke-5 aku overdue, aku jatuh terduduk, B cepat kejarkan ke hospital, ternyata hasil jatuh itu menyebabkan jalan terbuka 5 cm.


kenapa aku rasa sangat terseksa melahirkan sehingga buat aku trauma beberapa minggu? aku tak makan, detik doktor pecahkan air ketuban, aku terus muntah, bertambah kosong perut, aku sakit tak lama, hanya 5 jam. tapi dengan tenaga yang tiada, apa yang mampu diharapkan. cukup 9cm aku tak tahan, terus push iman dani keluar, tapi tak berjaya, doktor bising dan risau dengan kedudukan ctg iman dani. aku melahirkan iman dani dengan pertolongan vacuum.


kehadiran iman dani dalam keluarga aku dan B sangat membahagiakan. hari pertama biasalah xde susu. masuk hari ke-3 susu aku menitik2 membuahkan hasil. aku sua kan pada dani. dia ok hisap. tak lama dalam 2 minggu lepas tu, dani kena sawan tangis. bagi si ibu perfect mesti awak tak tau apa sawan tangis kan? fyi, sawan tangis adalah sesuatu yang memenatkan. aku berpantang di rumah mak, B tak dapat temankan. masa kena sawan, siang dani akan tido dan well-behaved, tapi bila malam hari, dani akan menangis bermula pukul 10 malam sampai la dalam pukul 1 pagi. yer dani menangis non-stop. sampai lembik si bayi yang berusia 2 minggu tu, urat terik keluar. penat ayah aku bacakan macam2 ayat, sapu muka dengan air yassin. tak berhasil. bila mak aku balik je dari surau dalam pukul 1 pagi, baru la dani terliuk lembik atas bahu mama. tak minum susu, bukan sahaja susu bf, even susu fm pun dia da lembik nak hisap tak terdaya.


bila kerap dani kena serang sawan tangis. adakah si ibu perfect expect dani akan berhenti nangis bila di sua kan bf? kamu fikir lah sendiri. saya sendiri menangis mengadu pada B. mama yang mengabil upah jahit sebelum raya pun, lembik tak mampu untuk mejahit akibat handle dani kala diserang sawan. kamu ingat saya gembira bila x bf dani? kamu rasa saya suka dani tak bf, sebab boleh jaga bentuk dada saya? kamu tau bagaimana saya set dalam kepala, "susu banyak...susu banyak". tapi si kecil tak nak hisap, sebab dia diserang sawan tangis. boleh awak imagine macamana dada saya membengkak, susu menitik2 tapi anak tak nak minum? sampai la sekarang dani da genap 8 bulan dia masih minum sikit. percaya tak kalau saya bgtau dani masih minum susu 100ml? itu pun kadang habis, kadang tidak. tapi saya banyak buat research, dan berikan dani makanan pejal yang cukup khasiat bagi bekalan tenaga.


sigh..ahhh..stop la cerita. xde guna bercerita pada ibu yang menggelar kami kami semua yang tak bf, adalah IBU CACAT.

Tuesday, March 29, 2011

ini bukan lagi wordless wednesday....


....tapi speechless wednesday..i told u B....

Monday, March 28, 2011

merajuk dan saya adalah sangat sinonim

wah apa kes cite pasal merajuk2 ni? haha. gue tengah merajuk dengan B.. uhuk uhuk

actually, kalau nak cite pasal merajuk ni, aku dengan merajuk memang x boleh di pisahkan. dari kecik sampai ke besa. kalau da sekali merajuk, confirm muncung tu boleh buat sangkut hanger. benda ni sebenar nya dari kecik lagi. tapi masa aku baru nak meningkat remaja tu, aku punya tahap merajuk tu memang sampai tahap unbelievable, sampai tahap mak aku tahan geram je nak lempang..haha. meh aku cite chronology merajuk aku yang sampai orang sekeliling pun geram jer.


masa baru nak meningkat remaja:


Let say, aku tengah jalan dengan family aku, then ternampak satu kasut comel sangat2, aku mintak mak aku belikan, dia x bagi, terus dia heret aku pegi kedai makan, aku rela keras kematu x nak makan selagi x dapat kasut tu. time ni mak aku baik lagi, x pernah lagi cubit aku kalo aku da merajuk. so dia pun bawak la aku beli kasut, baru la aku boleh makan dengan hati gumbira. Lagi satu, dulu aku adalah sangat alergic kalo orang sentuh makanan aku. konon poyo lapar sangat. order nasi goreng sepinggan. orang nak, aku memang x bagi. sape ambik sesudu pun, aku pun meleleh airmata macam ada orang meninggal. end up memang x habis makan pun, dasar kedekut.


masa zaman belajar:


Bila da masuk U, x main la merajuk2 weh. i kan da anak dara yang bila2 saja bakal di sunting...auwww ouh tapi jangan la tertipu, yang menjadi mangsa adalah kekasih hati ku iaitu B la. masa mula2 kenal B hangin je tengok aku. sampai dia perna tanya roomate aku, "kenapa la afni tu kuat merajuk.." haha..tu memang confirm dia ketap bibir jer tengok perangai aku. Satu perangai bila aku merajuk. B just nak bagitau jer yang dia x dapat topup hari ni, yang aku pulak dah meroyan x tantu arah macam B minta break-up. padahal aku boleh jer berlaku tenang dengan memahami situasi dia mungkin time tu dia xde duit nak topup. erk!


bila dah kawin:


haha..bila masuk fasa ni, memang sah2 la B yang jadi mangsa aku. silap sikit, aku da muncung x bercakap. padahal salah dia mungkin dia lupa nak off suis rice cooker jer. wah huduh la perangai aku ni. haha..x pun , salah cakap sikit, da berjujur airmata ku.


eh tapi da kurang banyak tau perangai merajuk aku ni. yelah dulu masa bercinta, B sanggup pujuk aku beria2, sampai 102 miscal, 43 sms. sekarang da kawin? hahaha..bolayan! si dani aku x tau la bakal menurun perangai aku ke x, harap x ikut la, buruk kalo lelaki merajuk..hehe


Sunday, March 27, 2011

hentikan sifat kenegerian

hai semua =) lama da x update. last weken aku kena amik EL disebabkan makcik yang mengasuh iman dani terpaksa balik kampung. so aku la terpaksa take over jaga dani T__T


ok hari ni aku tergerak hati nak bercakap pasal sifat2 kenegerian yang sering dijadikan bahan umpatan orang. ni aku cite berdasarkan pendapat aku tau, so lepas ni jangan la pulak ada yang menghentam ke apa. semua orang ada pendapat masing2. aku cuma utarakan apa yang aku rasa agak x manis untuk dijadikan isu.

benda ni aku da biasa sangat dengar orang bercerita, dari zaman aku belajar lagi. almaklum bila kita di universiti memang kita akan bercampur dengan ramai orang yang berasal dari pelbagai negeri. kalo macam aku memang jenis x kesah, bukan setakat negeri apa, kaum apa pun aku xde hal lah nak berkawan rapat.


aku da biasa sangat dengar orang cakap:


  • orang kelantan: pemalas, pengotor, suka backup orang dia sendiri

  • orang melaka: suka mencarut, cakap kasar

  • orang negeri sembilan: pentingkan adat perpatih, rugi kawin. mulut laser

  • orang kedah/penang: lok lak je lebih!

  • orang johor: banyak gangster..

ok, itu antara yang aku da biasa dengar. sebelum tu aku mintak maaf pada yang terasa ok! niat aku hanya untuk menjadi iktibar pada yang lain. ouh sbelum kita proceed, FYI, aku orang wilayah persekutuan, B pula orang kelantan, tapi kami stay di JB. aku ni jenis x kesah bila ada kawan2 yang bercerita mengenai hal ni. bagi aku tu pendapat masing2, so selalu nya aku memang x campur kalo mereka nak bercerita.


bagi aku senang je, kadang2 mungkin individu tu pernah terkena dengan orang negeri tu. so dia jadikan isu. sebagai contoh;


rahmah: eh aku benci btoi dengan pompuan tu?


zalikha: eh kenapa?


rahmah: pompuan tu gatal sangat kacau boifren aku. da xde jantan lain agaknya!


zalikha: ouh yeke? dia orang mana?


rahmah: mana lagi orang kelantan la..


zaikha: uh kelantan jangan cakap la..memang pompuan dia jenis macam tu...!


itu sebagai contoh ok! sesiapa yang terasa aku tampar kang..huhu.. as conclusion, bagi aku kenapa ko nak kaitkan sifat seseorang tu dengan asal negeri dia. bagi aku da memang perangai dia macam tu. jangan kerana nila setitik, habis susu sebelanga. kerana perempuan tu gatal, ko kaitkan semua perempuan kelantan gatal. aku bukan nak backup orang kelantan ke apa ok! not even sebab B tu orang kelantan. cuma aku alergic orang yang bersifat kenegerian.


macam aku pulak, mentang2 aku kawin dengan B yang asal dari kelantan. orang lain suka nak korek2 tanya aku..ok ke kawin dengan orang kelantan? damn shit aku x suka! atau kalo ko busy body sekali pun, x perlu tanya aku face 2 face. cukup sekadar ko tanya dengan hati kau tu. pada aku, aku memang x kesah kalo ko nak bersifat kenegerian depan aku, tapi x perlu nak kaitkan dengan aku sambil tanya:


Temah: eh aku benci la dia tu. dasar selfish! aku memang agak da kalo orang kelantan memang perangai macam tu! oppsss..afni sorry k, i x maksud nak cakap camtu. yelah, hubby u kan orang kelantan..


jawapan aku? memang dalam hati confirm sumpah seranah. ko nak cite, cite je la, aku dengar. tapi x payah la nak kaitkan dengan aku. sebab yang penting aku sndiri TAK PERNAH MENGAMALKAN SIFAT KENEGERIAN! kalo ada yang nak cakap aku ek eleh mentang2 dia kawin dengan orang sana, nak backup la tu.. hello! aku x pedulik pun tau B asal dari mana ok!


bagi aku mudah saja., sentiasa la amalkan sifat JUST KEEP IT TO YOURSELF! selalu ingat semua umat manusia ada perasaan berkecil hati =)

Wednesday, March 23, 2011

abe dani sayo ado gigi doh..yippie! yippie!

pagi semua =)

2 hari lepas, masa aku tengah suap kan baby bites pada dani, aku da rasa lain bila time gusi dia bergesel kat jari aku. selalu nya aku rasa lembut gusi je, kali ni aku rasa macam bergerigi. aku duk perhati kan jer, then baru perasan ouh dani da ada gigi la.. happy!

sebelum ni memang aku tunggu jer bila la dani nak tumbuh gigi. bila blogwalking sana sini mummy cite anak mereka da tumbuh gigi. yer aku tau development setiap baby adalah berbeza. tapi biasa la, di mulut kita boleh cakap macam tu, tapi dalam hati meronta2 x tahan nak tunggu bila dani nak tumbuh gigi. alhamdulillah lewat2 pun dani da berjaya tumbuh 2 batang gigi. patut la dalam entry lepas dia punya auta dan extra meroyan lebih sangat. rupa nya anak mama nak tumbuh gigi laa =)



berjejer air liur dani neh..


no wonder la baru2 ni pengasuh asyik mengadu, kena tukar baju dani sampai 4,5 pasang sebabkan air liur dia keluar banyak. then dia sibuk nak gigit orang keja dia. maybe dia rasa gatal pada gusi. habis la dia gigit jari aku, paling worse dagu mak ko ni pun nak gigit. berjejer air liur.. ok la, aku x boleh cite panjang, banyak pending x siap lagi. ouh sebelum tu korang nak tengok x gigi abe dani kita?



ouh sorry korang. tuan punya gigi xnak bagi kerjasama..heh~~

Tuesday, March 22, 2011

perasaan jeles membuak kala anak di pangkuan orang lain

ha hamik tajuk panjang x hengat.haha. hello semua.

actually sekali lagi aku xde idea weh nak post apa. normally kalo aku nak post sesuatu, aku based pada gamba. aku ni da la jenis auww pemalu nak snap sana sini. so aku kena la perah otak sikit nak cerita sesuatu.

ok meh kita cerita sikit apa perasaan korang kalo kita pegi open house or kenduri kawin orang dukung anak ko ke hulur hilir macam anak sendiri? or let say ni ada satu couple, si perempuan teringin nak dukung dani, then terus bawak dani duduk di sisi sang lelaki aka boifren dia. sambil tergelak2 hik hik seperti keluarga bahagia yang sudah lengkap bersama seorang anak. alahai..

haha. aku cite macam ye ye jer, padahal yes benda tu terjadi pada aku dan B. baru2 ni aku dengan B pergi rumah seorang kawan bagi meraikan birthday party anak dia. so macam biasa. aku sampai je rumah tu, x menyempat nak bersalam, anak aku da ilang entah mana di rembat orang. ok aku ni memang jenis xde hal orang nak pas baton anak aku kat sesiapa, asalkan dalam lingkungan penglihatan aku. kalo B ni dia lain sikit..haha..dia jenis kurang gemar or erti kata lain agak jeles sikit kalo orang dukung2 anak dia ni. x sempat 5 minit, confirm suruh aku amik balik anak dia kat tangan orang. da kata anak sorang, macam tu la perangai abah nya, try anak 5,6? silap2 dia yang paksa orang lain dukung anak dia..haha

ouh bukan B yang menjadi bahan umpatan kita ok.. haha. tapi cerita mengenai sepasang couple ni la. sebab perbuatan dia membuatkan aku pun nak rembat balik anak aku. haha.. bila anak aku da pas kat segala kakak, makcik, terus la sampai kat tangan si perempuan ni. at first aku x amik port pun, sebab aku lebih tertarik dekat food2 yang terhidang. tapi lepas habis makan, aku baru perasan minah ni x kawin lagi rasa nya, sebab the way dia himpit si lelaki tu seperti merpati sejoli, or mungkin baru2 kawin. tambah2 pulak dia pegang dani tu seolah anak dia. aku dari jauh duk tengok je.. sekali *pap.. sentap gue..dani diperlaku seperti anak mereka. haha..apa punya perasaan la. sekarang baru aku faham perasaan B.

sebenar nya jeles di sini bukan la bermaksud aku dengan B manjang rasa jeles kalo orang pegang dani. xde hal lah, aku lagi suka orang pegang, boleh perasan anak dara kejap. haha.. just ye lah mungkin perasaan jeles tu akan timbul mengikut keadaan. aku pasti korang pun pernah merasa benda yang sama. siapa x jeles kalo anak kita yang duduk di pangkuan si perempuan yang perasan macam tu anak dia, then makcik mana tanya, " eh comel nya anak awk..", sambil si perasan mak ni tersengih2 macam kerang busuk macam orang puji dia. ha sape x hangin weh, aku dengan B penat berhempas pulas menurunkan gen2 terbaik ni..haha.. ok la, dari aku mengarut lagi berjela baik aku stop skarang. enjoy your wordless wednesday =)

ini si kepochi saya

Sunday, March 20, 2011

saya kini geng mak orang..erkk

aku baru balik dari course shipping selama 3 hari. badan aku pun da separa longlai akibat keja seminggu non-stop. skang aku da boleh bayangkan sesiapa yang kena on duty time weekend. memang gud job la korang~! ye hari ni pun aku masih bekerja beb, kalo ujung tahun increment x cun, memang dasar la..hahaha

ok ni nak cite pasal course yang aku attend tu, ouh bukan apa yang aku belajar dari course tu tau. tapi berkenaan dengan mereka yang attend. ni kira cite pasal perempuan ok. so dalam kelas tu macam naturally terbahagi kepada 2, iaitu geng mak orang, dan geng student praktikal dari Kastam. aku attend course ni sorang je, so memang sah2 la aku x kenal orang sebelah aku, depan, kiri, kanan. aku ni plak jenis observer, ye la kita x kenal kan, x kan ko nak main terjah jer tanya laki keja apa, anak berapa ramai, keja sebagai apa..aishh.. ko jangan x tau, ada orang jenis sensitif tau soalan2 macam tu, so better ko jadi observer dulu, kalo nampak dia jenis friendly, baru la ko cite *pong *pang dengan orang sebelah ko.

aku malas nak bangkit kan cite budak2 praktikal tu sebab aku agak hangin dengan perangai student zaman skarang. da Kastam hantar ko pegi course free untuk shipping. baik lah ko focus dalam kelas. ini adalah course shipping anjuran United Nation yang memang bodoh kalo ko x absorb apa yang di ajar oleh presenter. bila masa exam baru ko ternganga x tau nak jawab apa..haihh x pasal2 aku hangin pagi ni..haha

da2 back to normal mode, aku serious x expect yang duduk semeja dengan aku semua da kawin. al maklum, muka mereka nampak muda, just dari segi badan mungkin aku bole agak mereka ni da kawin atau belum. so bermula la sesi kenal2, yang aku terkejut majoriti dari mereka paling sikit anak adalah 2, dan paling ramai anak adalah 5 @~@ bila aku bagitau anak aku baru sorang dan nak masuk 8 bulan, dorang ketawa..erkk. bila aku tanya umur diorang, majoriti adalah awal 30-an. aku da start kira2 dalam kepala, diorang bersalin kan anak pertama masa umur 24tahun, which is sama tahun dengan aku lahirkan dani. adakah ini bermakna, bila umur aku 32, aku da ada anak 4?? T__T

FYI lagi, majoriti mereka ada kes accident! accident di sini bukan bermaksud pelanggaran di antara 2 kereta yer adik2.. accident bermakna... ahh kaum ibu pasti tau T__T ouh bukan la aku nak pandang senget dengan kes accident, itu terpulang pada masing2. semua nya kerja tuhan. DIA tau apa yang terbaik untuk kita. mungkin pada mereka, da accident nak buat macamana. hahaha.. kalo bagi aku plak, memang 50% aku tidak kesah kalo terjadi nya accident, manakala 50% lagi aku akan cuba elakkan. dan sebab tu la sampai sekarang aku x carik apa2 pun pregnancy prevention.

tapi sumpah aku rasa sangat awkward bila duduk dengan geng mak orang. walaupun aku akui sangat best bila bercerita perihal anak masing2. kalo aku blogwalking pun aku prefer blog mak orang dari aku tengok blog budak mentah yang bercerita hari ni dia pegi dating, boifren bagi thousand of rosses, he truly make my day..wekk wekk .. eh jap jap, apsal hari ni aku lancang sangat ni? haha..afni behave! sorry to those kids.. =)

sebelum ada si anon yang kata aku "ek eleh awkward konon, sedar2 la da jadi mak orang.." yer saya sedar, dan aku sangat bangga jadi mak. cuma nya aku x perna berjimba dengan geng mak orang in real world. most of kawan2 aku masih bujang atau sedang bunting. so celah mana aku nak cite pasal dunia ibu? plus dalam ofis aku plak majoriti adalah geng mak yang suda berumur 40 tahun ke atas, yang memang sah2 la x berminat nak bercerita debaran menunggu anak pertama, sebab nya mereka lebih happy bercerita perihal persiapan perkahwinan anak masing2 ataupun share sesama mereka bila result UPSR anak diorang nak keluar..haha..

aku betul2 get into geng mak orang dalam blog ni haa.. dan they are truly make my days. mungkin juga aku ni perasan muda, tu yang perasan auww awkward nya.. haha.. dah2, pening aku tengok apa aku cite ni. tapi saya berikrar tidak akan berlaku awkward bila satu hari nanti berkesempatan bertemu dayu, elly, nurul, hannah, yaya dan yang lain...


si jantung hati saya

Wednesday, March 16, 2011

reaksi si suami pabila si isteri berblogging


ha lelaki di atas adalah suami saya. maaf yer penat da aku korek mana gamba B single photo, tapi memang xde. aku carik gak kot2 ada gamba masa kami bercinta ke, tapi hampeh x jumpa or aku x pedulik setelah kehadiran boifren baru saya si iman dani bagi menggantikan lelaki di atas.

tu bukan lah point sebena aku nak cerita, tapi ni berkenaan dengan B da berjaya terjah blog aku~!haha..hai B sayang..xoxo..oppss..sebelum tu untuk yang wondering, suami saya tau saya ada blog ok. cuma dia xde masa nak investigate apa yang ada kat blog bini dia ni. da mari kita berbalik kepada point sebena, aku memang x kesah kalo B nak baca, dari dulu aku da inform dia yang aku tidak akan sekali2 cuba untuk bercerita perkara yang melibatkan sensitiviti rumahtangga.

so apa first impression dari B? haha..nak gelak aku bila dia bercerita pengalaman pertama dia menjejak kaki di blog aku;

B: hoho..i da tengok blog u?

aku: ha? yela tu macam la tau url blog i.

B: eleh i pandai la carik.

aku: ok, apa yang i cerita hari ni?

B: aaaa~~ u cite pasal benda yang menggembirakan!

aku: eleh..ntah2 main teka je. try bagitau apa i cerita yang menggembirakan tu?

B: ala u cakap astro x datang pasang lagi la..apa laa..

aku: eleh~~

ha tu la conversation aku dengan si suami. malu gak..bila sebiji2 dia nak mention apa aku cite..cait! eh tapi aku nak share beberapa point pada kaum isteri yang berjinak dalam blog ni, ouh sebelum tu point ini juga bakal menjadi sempadan aku sepanjang berblog:

  • jangan sesekali membuka aib suami. contoh nya, kita jaja yang laki kita ni pemalas, keja dia asik menepek depan tv, x tolong kita satu hapak pun. walau hakikat suami kita begitu, senyap2 sudey. x perlu jaja pada public, sebab kita x tau sape baca blog kita.
  • kalo kita rasa ada benda yang kita x puas ati dengan dia akibat bergaduh malam tadi, x perlu la meluahkan perasaan mara kita dalam blog. x manis kot~
  • jangan la menjaja ketidak comelan tindak tanduk keluarga suami. lagi2 bila blog kita x private, kot2 mertua ko google nama ko..ha hamik dia da detect blog tu.

ouh saya berjaya jumpa gamba kami berdua yang suwit muwit. tapi bukan gamba masa bercinta ok. gamba di kala saya sedang mengandungkan seorang manusia comel..





p/s: ahh suda..B da bunyi nak baby lagi..ouch ouch..gud bye la jus mate gamak nya~

Tuesday, March 15, 2011

idea! idea! come to mama..

ouh serius sungguh aku xde idea nak post apa2 entry disebabkan tuntutan kerja yang sangat la membuak sampai tahap aku nak nangis laju2. di tambah pula dengan mertua ada di rumah, so aktiviti aku minggu ni dipanjangkan dengan pencarian food terhebat di JB.

tapi maaf la yer, kalo bersama mertua saya sangat pemalu nak amik2 gambar ni. haha.. kalo dengan B pun aku terpaksa sorok2 amik gamba. padahal mamat tu sedia maklum aku da berjinak dengan blog, so dia memang x amik port pun kalo aku sibuk nak bergamba.

ok la stop meleret2 sangat, just nak share apa yang tersirat sepanjang minggu ni:


apa yang menggembirakan:

  • aku baru beli krim sebamed untuk hilang kan parut dani, alhamdulillah da semakin surut. tapi aku tetap akan hunting for elomet!
  • B dapat increment yang menyenangkan hati.
  • BFF aku suda ke Mekah untuk umrah..ahh saya sangat envy T__T
  • aku masih berjaya mengekalkan hubungan baik aku dengan mertua dan ipar duai.
  • mak aku dan yang lain bakal turun ke JB bulan depan.

aku hangin bila:

  • ASTRO janji nak call within 3 days for installation, ni da seminggu haram nak call!
  • rumah sewa aku semakin teruk maintenance nya sehingga sampah merata, no more guarded, anjing meliar x tentu hala.
  • aku ditugaskan untuk pergi kursus yang bakal membuatkan weekend aku pack, dan masa bersama dani is nehi!
  • aku benci kalo keluar malam balik lewat, xde parking di blok rumah aku, akibat satu isi rumah sampai 3,4 biji keta.
  • B mention yang mungkin kilang dia akan tutup setengah bulan akibat tsunami di Jepun menyebabkan pengimportan bahan mentah tergendala.
  • bila aku nak balik KL T__T B busy, aku busy T__T
  • jiran aku cakap, aku dengan B x romantik macam dia dengan hubby dia yang da kawin dekat 10 tahun kawin masih berpeluk cium di public.
  • B bakal balik kelantan sorang2 untuk renew lesen kontraktor. aku dan dani bakal tercicir di JB T__T
  • road tax dengan insuran da nak mati, duit x kumpul lagi.

haha..aku rasa banyak keluh kesah bersama kak esah jer minggu ni. ok la aku nak buat keja ni, eh tapi part yang aku paling takut nak bukak email ni, berdebar tunggu email pending yang berduyun2..arghh..

BTW, enjoy your day semua~~ eh eh jap rasa x best entry xde gamba kan? rasa nak letak gamba dani masa newborn. nampak naive jer, skarang? masyaallah~~

rindu mau beranak lagi

Sunday, March 13, 2011

kata orang, sayang anak di tangan-tangan kan.....


entry di mula kan dengan penuh kebahagiaan sebab bos xde kat ofis, so x payah berlaku baik. hari ni nak cite pasal dani lagi..nak nangis ni T__T T__T sebab budak ni da 4 hari buat aku laki bini x cukup tido.. T__T

tapi kan gila ko nak tangan kan anak? silap-silap aku yang kena tangan balik..haha..ok la, cite dia camni aku x tau la dani berubah angin ke apa? tapi da straight 4 hari, selagi x pukul 1 pagi, selagi tu dia x nak tido. siap boleh gelak2. sebelum ni aku ajar dani tido awal, pukul 8 malam da masuk tido, so dia akan tido sampai la esok pagi. bangun nak susu pun 2 kali jer.

tapi kali ni worse weh, dia akan tido pukul 6, pukul 7 lebih da bangun celik terang mata. aku ni pulak jenis balik keja, kemas apa patut, pukul 8 tido kan dani, then senang la nak buat keja. kemas rumah, masak, iron baju, entertain laki..ni bila dani celik, pengsan beb. mana nak kejar anak lagi, mana nak cedok nasik utk B lagi..@~@ senang cite, memang aku x cukup rehat da.

then agak2 pukul 10, aku bawak dani masuk bilik, tutup lampu. tapi kan, tapi kan, dani x takut gelap T__T nak nangis lagi boleh x?? T__T FYI, dani ni memang super drama king. agak2 dia tengok lampu depan x tutup lagi, dia akan main jer, panjat kepala katil la, bila da terhantuk ke apa, "dang!" menangis macam kena dera. aku memang makin hangin kalo tengok dia nangis kuat sangat, mujur la B selalu cepat2 take over. B selalu pesan kat dani.. "Dani..molek skit perangai tu, mama tengah bekeng(mara) tu.." ciss~~

eh bila aku tengok dani perangai meroyan x tentu hala ni, aku teringat la kat mak bapak yang dera anak tu. memang kalo tengok sangat menguji kesabaran. tapi aku selalu istighfar dalam hati..haii kalo iman x kukuh..wallahualam~~ so aku advise, pada sapa yang ada anak seangkatan dengan dani yang menangis macam kena dera tu, istighfar banyak2 ok. setakat mara budak tu skit2 sudey, xnak la pukul secara melampau tau, sian budak tu. ni pun peringatan utk aku jugak.

ok cukup luahan rasa hari ni, aku nak pegi blogwalking. enjoy your monday blues..heh~~


ko tengok la muka budak panjang akal ni..mana la sampai ati aku nak tangan kan @~@


p/s: minggu ni aku straight keja sampai ahad, ada kursus. lagi pengsan aku. nak nangis lagi T__T

Thursday, March 10, 2011

impian kami nak jadikan iman dani ahli tinju

wah title x beragak aku ni..haha. pengsan kalo nenek dia dengar aku nak dera cucu dia jadi peninju. xde la, aku nak anak aku da besa nanti jadi skilled worker.. haha what the heck skilled worker? saja je la mention macam tu, so terpulang la pada anak bujang i nak jadi apa. sejak2 da pegang portfolio HR ni, aku da makin "weng" dengan term HR yg menimbun @~@

ok, just nak jaja kat korang yang kami baru beli punching bag untuk dani. ni semua B punya keja la, dia suka sangat nak belikan dani punching bag ni. aku tengok si dani jeling benda alah ni pun tak, ni nak suro dia punch benda alah ni? memang tak la.. actually, da 2,3 kali kitorang beli yang kat pasar punya, tapi x sampai 2 hari punching bag tu da kempis.

ni kotak dia. nak beli? pegi carik kat Giant ok

ada cerita di sebalik nya ni, masa nak beli ni aku hangin betul dengan B. benda ni sebenarnya ada je yang da siap tiup, so x payah la kita bazir oksigen tiup benda ni. yang B gila2 paksa aku amik yang belum tiup. alasan dia sebab malas nak bawak dengan troli, eleh..padahal malu~~ aku macam biasa isteri solehah kan? ikut je la.. x kuasa aku nak tolong tiup.

balik umah B gigih tiup..haha. benda ni besa tau..percayalah~~dekat setengah jam jugak dia tiup benda ni, aku laki bini da la ada lelah.. bertambah2 lelah bila aku pun tolong dia tiup..caitt! ouh, lupa nak bgtau, maaf ye kalo gamba di bawah ada kaki seksi laki i, aku da suruh dia ke tepi, tapi dia buat muka dunno je T__T


bila da siap tiup, puas hati..memang confirm aku akan paksa dani secara keras supaya main dengan punching bag ni..haha..penat kami tiup~~



korang teringin tak nak tengok size normal punching bag yang kat pasar malam tu compare dengan yang kitorang beli ni?


ha da bole imagine kepenatan kitorang yang kuasa tiga time tiup? haha..keja gila T__T xpe la, kot2 nanti kami di serang lelah, boleh sedut oksigen dalam punching bag ni balik..haha.. ok la, aku banyak keja ni, have a nice weekend yáll

Wednesday, March 9, 2011

mari berbicara perihal si anonymous

tiba-tiba aku tergerak nak buat entry pasal si anonymous aka cik anon ni. aku admit kadang2 aku ok dengan kehadiran ck anon ni, kadang2 hati panas pun ada. tapi most of the time, aku banyak ignore je, melainkan komen para cik anon ni memberangsangkan.

sebagai contoh mengenai entry trigger finger, ada beberapa komen dari cik anon yang bercerita perihal anak mereka pun sama2 kena trigger finger. so aku amat menyambut baik bila boleh sama2 share masalah yang kita hadapi. buat masa ni cik anon yang masuk dalam page aku masih di bawah limit kesabaran aku. dalam erti kata lain, " tak lut" la aku dengan komen2 diorang ni. just mintak maaf la kalo aku x reply komen cik anon sebab rasa x selesa pulak bercakap dengan orang yang kita x tau dari mana muncul nya.

bagi aku mudah je, mungkin cik anon ni xde blog, tapi dia berminat nak kongsi pendapat bila dia baca sesuatu entry. tapi alangkah baik kalo kenal2 kan la diri, kita pun seronok nak sama share pendapat. ala macam ko datang umah orang x bertabik langsung, agak2 tuan rumah nak ajak x ko masuk umah? haa macam tu la konsep dia~~

cik anon ni aku suka nak classified mereka pada 3 kategori:

- cik anon berniat baik dan komen secara baik
- cik anon yang baik tapi suka komen sesuka hati tanpa pikir perasaan orang
- cik anon yang memang berhati busuk, xde keja, dan komen macam dia pandai sangat

haha..pandai2 aku kategorikan orang. dalam banyak2 ni, of cos aku prefer dengan cik anon yang berniat baik dan komen secara baik.

tapi aku hangin dengan cik anon yang baik tapi suka komen sesuka hati tanpa pikir perasaan orang. alhamdulillah setakat hari ni, aku x pernah lagi kena dengan cik anon kategori ni. tapi aku tergerak nak cakap pasal diorang ni, bila baru2 ni aku baca blog mama putry isha dengan blog mama rayyan (sekadar menyebut beberapa nama..), ye mungkin cik anon ni berniat baik dan sekadar ingin menegur. tapi bukan ke cik anon boleh buat dengan cara baik, x payah la menegur perbuatan kita seperti cik anon ni bibik di rumah yang nampak semua perbuatan luar dalam kain kita. satu lagi cik anon kategori ni, mula2 je dia baik menegur sesuatu perkara yang dia x senangi, tapi bila di balas pulak oleh si tuan punya blog dalam nada yang x senang. cik anon ni plak yang naik hantu, makin menjadi2 komen dia sampai panjang lebar. pada cik anon kategori ni, x payah la terlalu busy body hal orang lain, kalo dengan niat nak membaca, baca je la..kalo x suka pun, pendam kan aje.

kategori terakhir ni yang aku tahap nak gelak guling2 bila tengok. kategori nya adalah..cik anon yang berhati busuk, xde keja, dan komen macam dia pandai sangat aka pendengki. hahahaha.. aku cukup x paham la cik anon jenis ni. agak nya dia x bersyukur dengan apa dia ada kot, so dia rasa apa orang ada, dia mesti ada jugak! aku teringat komen cik anon di blog sis lynna dan beberapa blog lain. pelik la cik anon ni, x baik la dengki ke apa ke, kalo ko curious pun, senyap2 sudey..x payah nak berlaku berani dengan menanya secara tepat macam ko hala m-16 kat tuan punya blog. cik anon ni bukan apa, diorang tau yang identiti diorang invisible, so kita x detect diorang tu sape, tu yang bukan main lancang berkata2. bagi aku cik anon kategori ni memang jenis x pandai duduk diam, ada je benda dia nak attack. lepas ni insaf2 la, kalo ko tahap xde keja yang maksimum pun, ni haa AF 9 da nak start, so ko attack/kutuk la pelajar2 AF sesuka hati 24 jam ok?

ok la, aku malas nak buat dosa free pagi2 ni. btw, para mama tolong aku cadangkan krim apa yang sesuai nak ilangkan parut gigitan nyamuk or insect pada baby?

kesian hero ku abg dani..auww

parut ni da 3 bulan kot x hilang2..

Tuesday, March 8, 2011

Skim Rumah Pertama Ku.. berita baik utk pekerja swasta

bahagia aku bila dengar kerajaan umum kan ada Skim Rumah Pertama Ku (SRP) ni. FYI, bagi penjawat awam, kamu patut lagi berlipat kali ganda rasa bahagia sebab sebelum ni kamu di provide kan dengan government loan. or else, bertambah untung, kalau umur x panjang pun, rumah tu akan kekal menjadi hak milik korang secara free, aku tau benda ni sebab ayah aku ex-army. x ke bahagia tu? tapi bagi pekerja swasta macam aku ni lelah beb. nak cekau 10% down payment beli rumah, nak2 kalo ko tringin beli rumah harga rm300k, kalo 10% mau nak kena dulukan rm30k, then kalo agak2 umur ko baru 25tahun, even gaji rm3k, tapi keja baru 3 tahun, agak2 balance akaun kedua kat kwsp ada brapa?hahaha..sebab tu la bulan2 aku gigih bayar sewa rumah kat owner T__T

aku selalu adore dgn penjawat awam, tapi sesetengah kawan aku yang kerja under kerajaan selalu mempersoalkan yang bekerja swasta gaji lebih tinggi. aku admit benda tu, tapi kalo ko tengok workflow orang keja swasta ni, mau menangis 3hari 3malam beb..bak kata bos aku; "everyone in this company will wear 2 hats" haa..boleh bayangkan x? even kerja tu x indicate dalam offer letter ko, tapi ko kena buat jugak keja orang lain..hangin aku~~ eh eh ni da mengomel hal dalam kain sendiri ni..haha

da enough2..so skim SRP ni memberi satu keuntungan pada org muda belia dgn gaji dibawah rm3k utk memiliki rumah. syarat2 dia sgt mudah weh, kalo korang tengok syarat2 dia pun, aku pasti 90% drpd korang semua memenuhi ciri. tapi yang jadi isu sekarang dia ikat brapa tahun aku x pasti. normally, beli rumah ikat 25tahun. kalo under skim ni aku x pasti. atau pun mungkin juga sama 25tahun, tapi installment mungkin tinggi. so jangan la terburu2, baik pikir panjang ok

kita amik calculation mudah la eh, skim ni maximum gaji adalah rm3k, maximum house loan rm220k, beserta 100% pinjaman. kata kan lah..ni kata kan lah eh.. gaji aku rm3k, kalo bersih rm2600 la.. utang keta, utang kad kredit, utang MARA, duit bagi mak.. balance brapa?haha. so kalo aku rembat max house loan rm220k, disebabkan pinjaman 100%, so kat situ da markup harga installment. mau rm900 ke rm1000 sebulan, aku rasa la, atau mungkin lebih. so tolak utang piutang, ko rasa tinggal brapa balance ko tiap2 bulan? haha..kena ingat, dulu xde duit, bole makan burger rm1, tapi skang burger pun da rm3, so nk mkn apa?hahaha

ini terpulang pada masing2, mungkin sesiapa yang xde big commitment, macam ko laki bini, pakai satu keta je, anak sorang, duit PTPTN/MARA pun agak bayar x berapa nak bayar.. bole la kot yg si bini amik skim ni. so laki ko bayar utang2 lain, bini bayar utang rumah. amboi aku plak mengajar..haha.
aku personally prefer aku letak 10% downpayment, so installment aku pun akan kurang sikit plus range harga rumah yg nak dibeli pun besa sikit, ko pikir la rm220k nak rumah cantik tersergam kat country height memang x la.. kat JB mungkin harga rumah still in range, macam aku ni ha nak blk KL blk, dengan rm220k..alahai lemah longlai aku dengar.. tapi currently la aku cakap macam ni, x tau la esok lusa aku berubah fikiran amik skim SRP ni. tapi kan hangin tadi masa aku nk masuk official website skim ni. try korang search: http://www.srp.com.my/ then bgtau aku hangin ke x ok? @~@

kalo guna skim tu, beli rumah macam ni boleh x? hoho


p/s: pemaju perumahan diharapkan jangan gedik2 ko letak harga mahal2 pasni

Monday, March 7, 2011

dani si pembuli

semalam pick up dani dari umah pengasuh, terkejut aku bila pengasuh tu cite dani pukul anak jiran sebelah. sebab nya anak jiran yang sebaya dani tu, usik dani punya walker. masyaallah, terkejut aku dengar. kesian anak jiran tu sampai menangis la budak tu..alahai anak la anak. ikut sape la kedekut ni..adeh!

masa balik kg B lagi aku da makin lelah dgn kelasakan dani ni..haha..pengsan aku di buat nya. itu pun doc cakap dani still underweight, badan dia tiap2 bulan checkup naik 300gm macam tu jer. mana x nya, lasak ya rabbi. MIL aku ada suruh kitorang beli playpen, sebab risaukan dani jatuh ke apa. aku ngan B da duk berkira2 da, bukan apa..umah yang di sewa ni sempit ya amat. barang da sedia byk, kalo tambah dgn playpen, bertambah pitam aku tgk umah ni.

tapi sekali lagi berkira2 baik beli je lah, since utk sementara dani tgh lasak ni, dia da besa, kita simpan la balik kan?

dani 1st time dalam playpen, nampak teruja!

ko tengok la umah aku yang sempit ni, tambah playpen? lelah mak~~

worse, umah ni attached dgn dapur. x ke menangis aku tengok T__T

mak aku da berbuih mulut suruh pindah, tapi bila aku pikir kan nak mengangkut barang, packing barang, ohhh memang x ku rela T__T aku selesa dgn umah ni, kecik je. aku ni da la penakut, duk sini pun kalo nak pegi toilet kul 2 pagi, aku rela kejut B suro teman..haha. umah skang ada 3 bilik, 1 bilik kitorang utilise, 1 bilik jadi guest room, 1 bilik jadi store. nampak terang lagi bersuluh, aku jarang guna 2 bilik tu. so, agak2 kalo aku baru tgk cite hantu kak limah baru2 ni, memang haram la aku nak jejak 2 bilik ni..heh~~

btw, dalam diam2 aku letak dani dalam playpen. dia da memanjat nak capai kipas yg letak tepi playpen. ko tengok la apa dia buat..huwaaa..nak nangis sedu sedan aku tengok apa dia buat T__T

mula-mula duk sedap gigit blade kipas tu..aku relaks lagi

sekali aku duk tengok dia makan apa la tu..

rupa nya da botak kipas tu dikerja kan dani..ahh luluh hati ku T__T

Sunday, March 6, 2011

saya bakal bergelar pelajar semula oh!

lama sangat dah ni x update blog.huhu..nak buat camne, nama pun balik kg, so harus la blog ni di ignore2 kan..haha

x banyak pun aktiviti yang di buat, yang penting diet ku hancuss..makan nasik tahap x hengatt punya..haha. meh view sikit aktiviti2 yang di buat sepanjang kat kg B:

B yang sampai kesudah x berjaya naik kan heli.. ish ish kesian~~

aku xde benda lain asik serang salon. end up, mahal nak mampus.

dani macam biasa. mana bole tgk mak dia senang, bercalar-balar keja memanjat

da tutup cita pasal balik kg. ni cita pasal aku nak further study semula.hoho. rasa nya da tiba masa kot. aku baru grad 3 tahun lepas. otak pun agak2 fresh suam kuku. so harus la di cepat kan usaha murni aku..haha

cita dia bermula bila baru2 ni B decide nak ambik exam dari NIOSH utk Safety & Health Officer. so kelas dia maybe start pertengahan tahun ni. then bila bincang2 dengan B, aku pun decide nak further Master. bila lagi nak tunggu kan? tengah muda lagi, komitmen pun x byk sgt, so aku rasa ni la keputusan terbaik. Tapi xde la sampai aku nak berenti keja, sayang dgn keja yg ada, part time sudey. kalo x sape nak byr bil yg membuak sampai nk muntah aku tengok tu..haha

biasa la, bila da kahwin ni, x kan nak duduk kat takuk lama, hidup mesti ada mission beb. lagi2 bila aku dengan B plan nak hantar dani kat Montessori bila dia umur 2 tahun. aku da survey da rate Montessori ni, luluh jantung aku tengok rate dia. banyak belanja da berlegar2 dalam kepala aku ni, tu x tambah lagi bila dani umur 2 tahun, nak tambah anak sorang lagi. haha..tinggi cita-cita..then dalam masa 3 tahun lagi, kami nak balik ke KL semula, so mesti la kena pandai plan. duk KL lagi besar belanjawan nya. sebab tu la aku dengan B nak sumbat ilmu byk2 dalam pale otak ni..insyaallah..

so far, aku da survey course dgn rate dekat Open University. since OpenU ni memang terkenal dengan course PJJ. rate sgt reasonable la. antara course yg menjadi pilihan hati:

  • Master of Business Administration
  • Master of Human Resource Management
  • Master of Management
  • Master of Public Administration

wahh berpinar mata aku tengok..haha. boleh adapt ke x tu belakang kira..haha..doakan aku. bye! time to work T__T