HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, October 13, 2011

Jadi ker Pavlova aku ni?

lately, aku tengok sana sini blog post pasal pavlova ni. aku pun start tau pasal pavlova ni bila baca blog jue mummy hafiy. aku duk pikir la apa benda la pavlova ni..then aku tengok terus macam berjangkit pulak ke blog lain. sebelum ni pun aku ada google cara-cara nak buat pavlova, tapi semua nya menyusahkan. sampai ada certain step tu aku lost, ada jugak video tunjuk smpai 6 jam penyediaan, baru boleh makan.. gilo ke apa..


sampai la aku tengok blog na bila dia post pasal dia berjaya bake pavlova ni. bagi aku step na adalah paling termudah, caya lah na! so memandangkan semalam aku on leave, aku sempat la ke Jusco beli bahan-bahan, semangat nak membakar.






kalau ikut kan kata juerayyan (kalau tak silap), time dia bake ni sampai menggunung benda ni, tapi aku tengok pavlova aku macam hidup segan, mati tak mau je.. selama sejam aku bake tu, duk takuk tu je la pavlova aku..tapi aku rasa mayb sebab aku tak pukul putih telur tu sampai kembang, itu yang dia menipis je.. betul tak assumption aku ni?haha



ini lah hasil nya..agak nipis..opss bukan agak nipis kot, memang nipis, pastu crunchy. satu lagi silap aku bila aku ni punya kedekut nak beli icing sugar, poyo rela blend gula kasar. sekali hamek, berbintat-bintat pavlova aku..


hamek kau, hover benau letak whip cream sampai melimpah ruah




tadaa..ini lah hasil nya, nipis kan pavlova aku..so memang crunchy sepenuh nya. bila dah cuba, baru aku tau begini rasa nya pavlova..ok lah, cuma memang super manis, lepas ni aku kena sukat sikit la gula. tapi pavlova ni memang elok hias dengan buah yang masam2, baru ada kick! =) ohh disebabkan aku dengan B kurang sikit benda-benda manis ni. orang yang habis kan 2 slice pertama adalah si dani. gemar benar dia..

12 comments:

ღnFashyaღ said...

Aku pun teringan nak buat n rase. tapi takde oven. peram jela niat tu..huhu

Hanani said...

wei, nak rasa..kalau buat pas sikit ye..hehe..

afni+hafiz=dani said...

fasya, nani: wokehh..nanti bila2 kita dating, aku bake utk korang k

mun said...

hah..lagi sorang sudah berjaya buat pavlova...aku bile lagii.hukhuk....

Luv like this.... said...

biler nak rajin buat ni jugak eh..:)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

WAHHHH CAM SODAP JEWWW....

♥ Elin ♥ said...

alaaa sedapnyer..
nak sikit..lama x mkn.....nak buat sendiri tp x der sape nak mkn sebb kami ber3 jer.
suami x minat.

Dayu said...

aku nak buat wiken ni
kalau jadik aku tayang dengan bangga
kalau failed
aku diam2 je
hahahaah

Kak Kiwi said...

afni : daku punye pav tak crunchy.. tp soft like cake.. si Alif pun sgt suka pavvy nie.. ahahah.. yang.. nameku disebut,, ape kate link kan skali.. ;p .. temkiu dear..

aziyana said...

itu la mcm penyakit berjangkit plk pavlova ni..pas sorg2 asah skill..rasanya blog yana tak tahu la berapa tahun lg akan muncul pavlova ni..hahhahaha

evyn4ever said...

senangkan buat?sy dah wat da..2nd tu cm jdi..tp bila smlm tu mcm x jdi..x sure sebab apa///rasa cm kek je..keras..tp x puas hati ttp nak wat lg

afni+hafiz=dani said...

mun: cepat2 pegi buat. sedap oh!

luv: memang kalo nak tggu rajin, memabg x terbuat. try la simple je step die..

elin: try buat dlu. afni pun ber3 je kat umah ni. tp bila suami try, die pun suka.

dayu: haha..ko dah master! sedap gile kan..

jue: aku da link kat post baru. tu laa mula aku buat x jadi, 2nd trial baru ok.terbaik!

yana: try la..meh join the club sambil tayang pabloba..hehe

evyn: tu la bila x jd mesti rasa x puas ati. nak buat jugak. mujur 2nd trial ok da..hepi!