HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, June 13, 2011

tempat seorang isteri adalah di sisi suami

terdiam sekejap bila baca statement daripada jimmy shanley. mungkin statement yang di beri menginsafkan sesetengah dari kita semua. yelah, mungkin kita tak tahu hujung pangkal cerita jimmy. tapi seperti yang dikatakan, semua orang ada kenangan silam mereka. jadi buang yang keruh ambil yang jernih.


tak payah pandang si jimmy yang kita tidak tau untung nasib dia lagi. jadikan diri sendiri sebagai bahan kajian. selalu kita dengar lelaki yang buat hal, jarang-jarang pada si isteri.



dan bila lelaki, ramai yang kata, " ahhh.. lelaki biasa la. mesti ada something wrong dengan bini dia. tu yang laki buat hal!"


bagaimana pulak kalau perempuan? " da dapat laki baik-baik, sibuk nak carik jantan lain, memang tak kenang di untung!!"



kenapa perlu di bezakan sampai macam tu? pokok pangkal nya hati kita. kalau ko kahwin disebabkan aturan orang tua, aku tak nak komen. but most of us, aku percaya kahwin suka sama suka. so tak timbul apa-apa isu di situ. di zaman moden ni, jarang benar kita dengar, hubby balik keja, kita hidangkan minum petang. jarang benar dengar ironkan baju si suami. oh jangan silap paham, sebab aku pun tak terkecuali. kadang-kadang aku pun cuai dalam urusan rumahtangga.



kadang-kadang biasa lah kalau kita mengomel penat ke apa. yer, aku pun admit, as working mom memang memenatkan. kita balik keja, terus fetch anak, take care of him while waiting for hubs coming home. itu bernasib baik kalau tak masak, kalau di suruh masak lagi? then tidurkan anak lagi. serius meletihkan. tapi itu jalan yang kita pilih, nak tak nak you have to face it!



tapi jangan sesekali kita bagi alasan untuk cari hiburan di luar pengetahuan suami. unless, setiap aktiviti kita dapat izin dari suami. bila aku baca link ni .. hukum hakam seorang yang bergelar isteri, of cos buat aku jadi insaf kot selama ni aku tersasar jauh daripada term isteri mithali.



harap keluarga kecil ini kekal bahagia =)

8 comments:

Dayu said...

ye..
kena banyak tolak ansur
kena byk sabar

SABAR + TOLAK ANSUR adalah elemen sgt penting dalam marriage
tak terkecuali TAK BERKIRA

mun said...

mun setuju dengan dayu..kene sabar dan banyak bertolak ansur....jgn ego2 sgt....

sharEna said...

cute muka dani macam tu...hahahha..=p

apa2 pon syurga isteri byk tapak kaki suami jugak. unless suami jahat la kann..hihihi =p

afni+hafiz=dani said...

dayu, btol tu.. dlm hubungan x bole berkira.

afni+hafiz=dani said...

mun, ego tu paling penting. jgn ego sgt. sesekali kena admit kita salah n mintak maap

afni+hafiz=dani said...

sharena, haha btol tu. kalo laki bt jahat, baru kita fight habisan..haha

Anonymous said...

Suami bertanggungjawab dlm zahir & batin.... isteri hanya membantu shj.... masak pun sepatutnye tugas suami....

afni+hafiz=dani said...

haha..btol tu. kalo ikutkan hukum sebenar kan