HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, June 15, 2011

aku yang super paranoid

yes i am. aku memang seorang yang tersangat paranoid.

kalau ikut kan maksud sebenar paranoid;


" Paranoia is an unfounded or exaggerated distrust of others, sometimes reaching delusional proportions.. etc"


tapi aku tak lah paranoid pada munusia. macam tu takde sapa la nak kawan dengan aku..haha. aku rasa B pun tak nak kawin dengan aku kalau aku asyik syak wasangka dengan dia. it just aku sangat paranoid towards routine aku sendiri.

contoh-contoh level paranoid aku:

- kalau aku send email pada big bos, aku risau dengan email's contain. dan akan cek beberapa kali.

- kalau aku nak hantar formal letter, masuk surat dalam envelope, aku akan paranoid in term of aku teragak, aku da masukkan surat ke belum.

- kalau nak keluar rumah, aku yang responsible tutup segala suis, bila da kunci pintu, aku akan tanya B lagi, "eh i da off suis kipas ke eh?".

- bila keluar berjalan, aku akan berkali-kali tanya B sama ada dia dah lock pintu keta ke belum.

- aku selalu risau kot-kot aku lupa da bagi duit upah pengasuh.

- aku akan cek handbag banyak kali, kalau-kalau purse dan henfon aku tercicir.

- selalu cek henfon, kot-kot aku tertekan button internet. (nanti bil melambung oo kalau tak perasan).


wah actually banyak benda lagi yang buat aku paranoid. aku rasa aku jadi macam ni lepas aku da beranakkan si dani. tak tau kenapa, dulu aku boleh kawal diri lagi. tapi sekarang, apa sahaja aku buat, aku akan jadi teragak-agak. which is kadang-kadang orang tengok aku pun boleh jadi so annoyed.


selalu nya B lah jadi mangsa aku, aku rasa dia pun da naik nyampah tengok bini dia duk tanya, "B, u da kunci kereta ke?" even aku da dengar tu dia lock keta aku. paranoid kan? kalau mood dia baik, B akan jawab dengan senang hati. kalo dia tengah hangin, aku tertanya-tanya dalam hati jelah..haha


so sifat paranoid ni tak elok sebenar nya. seolah-olah kita ni tak percaya pada diri sendiri. kalo tangan aku boleh bercakap, sure hari-hari kena lempang cos too paranoid. tahap keseriusan paranoid aku bila mana, masa aku pregnant, aku tak berani nak jaja kat orang, sebab nya aku risau, betul ke aku pregnant, sebab perut flat, tunggu perut buncit, baru jaja kat orang.. psycho btol! T__T


seriously can't help it, even aku selalu pretend yang aku yakin, tapi hakikatnya hati meronta. tapi ok what, at least aku ni seorang yang berhati-hati, suka double confirm, think twice. tapi bila tahap orang rasa annoying tengok ko, or they feel so irritated, lebih baik si paranoid ini diam dan berubah lah menjadi lebih yakin terhadap sesuatu =)


till then~

10 comments:

mun said...

susah jugak kan mcm tue....mesti hubby afni rimas kan..hehehee....mun kadang-kadang ada jugak ler perasaan mcm tue...

afni+hafiz=dani said...

mun, hahaha kecik ati T__T hehe. tu la, kena berubah ni. tak elok ada perangai cam tu

Dayu said...

ok..ok.. tak kronik lagi tapi mmg agak ekstrem ni afni
kena kawal skit ni
tapi tang tutup suis
mmg tak bleh nak kata apa lah
kita selalu gak
tapi tanya2 gitu je lah

skali ptg balik rumah tgk kipas tak off... paranoid ke ala-ala nyanyuk tu namanya?

sharEna said...

kite ade sekali tuh asek terlupa tutup air paip dalam bilik air. bising habi bile tgk air luncur laju jer. pernah sampai 1 malam..

lps tu klu guna bilik air bwh tu, mmg paranoid. check bbrp kali da tutup air ke blm.

mls nk kena bebel lagi. huhuh..tp benda2 lain masih careless. cuma x selalu jelah hihi

ღnFashyaღ said...

hubby ai paranoid dengan kunci kereta, walaupun dia dah tau dia dah kunci kereta, dia sanggup patah balik untuk cek balik kereta dia betul2 dah kunci.



sumtimes kite pun bengang jugak setiap kali turun kete setiap kali tu la soalan "b dah kunci kereta kan?" hahahha...

afni+hafiz=dani said...

dayu, haha..bahaya kan? sbb tu kena jadi paranoid, cek byk kali. tapi macam gila pun ada jugak..haha

afni+hafiz=dani said...

sharena, lega afni ada kawan yang paranoid..haha..mari kita form satu task force paranoid

afni+hafiz=dani said...

fasya, haha..tapi ni afni pulak yang paranoid psal kunci keta..haha

~daRLee ZuRiS~ said...

hehehhee..sama lah kita,afni
zuris pun camtu gak
tapi...more kepada hal anak.mesti paranoid aje.huhuuu..

afni+hafiz=dani said...

zuris, haha..masalah besa jugak kan?