HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, May 26, 2011

jangan amalkan merokok di depan anak

entry terakhir di minggu terakhir bulan Mei.



perasan tak, sekarang ni cepat sangat masa berlalu. rasa macam kurang best sebab aku rasa dani cepat sangat membesar. lagi 2 bulan, si bujang bakal berusia setahun. sekarang ni pun banyak sangat akal dia. menjerit kat mama dia ni jangan cakap la, kita marah dia, dia jerit kat kita balik. kita "pukk" dia, dia "pukk" kita pulak.. hai anak anak..kecik2 comel la dani buat macam tu, kalau dah besar, memang rotan la hinggap..haha



ok, hari ni aku berminat nak kaitkan dengan isu merokok. aku rasa memang hampir 80% suami kita merokok kan? dah tak kuasa nak ditegah. tapi apa kaitan anak dan rokok? ok yang macam kita tau anak2 ni makin besar, daya imitasi pun makin tinggi. bagi dia, ibu bapa adalah idola mereka. macam si dani, aku tengok abah dia adalah idola dia. apa abah dia buat, semua dia nak tiru.



ouh jangan cakap aku tak tegah B supaya kurangkan merokok ok.. dah berkurun aku nasihat dia. dari start aku bercinta, bertunang, kawin, sampai da beranak pinak. mau dah 5 tahun aku berhabis air liur nasihat dia. tapi ada dia kesah??haha.. oleh kerana si dani mati2 nak jadikan bapak dia idola. sampai la ada satu tahap, masa tu B balik kelantan sorang, aku dengan dani tak ikut.



masa tengah kemas2 rumah, dani amik sudu makan dia. then dia masukkan dalam mulut, lepas tu buat gaya macam hisap rokok. aku sms B, dia tak percaya. ooooo.. tak percaya, aku up sikit bagi mms gambar dani. ha hamek terkejut dia.



so conclusion nya, kalo laki kita da setengah mati nak hisap rokok sangat, macam tak boleh tunggu nanti-nanti, ko hambat dia pegi hisap jauh2.. jangan depan anak. satu lagi kalau travel jauh, mesti laki kita konon2 mengadu ngantuk sebab tak dapat hisap rokok kan? korang jangan bagi dia hisap rokok while driving, sebab nanti dust rokok tu terbang2 melekat kat baju mak nya, anak bau smoke..euwww.. kita cakap dengan dia, kalau nak merokok sangat, stop kat RnR. senangkan? sebab tu everytime aku balik kl, dari 3 jam boleh sampai, jadi 4 jam lebih sebab mamat ni setiap 100 km nak merokok kot.



ok lah, jum tengok gambar dani yang aku mention tadi..




10 comments:

nanonano said...

hehehe same ngn mika,
pntang jumpe ape2 je, ske msuk mulot cmni
na slalu je mrh suami..
tu la..tu nk tunjuk gaya merokok mcm babah dia la tu..
huhu

mun said...

hehehee..comel gambar dani gigit sudu tu...laki mun setakat nie tak penah lagi laaa merokok depan mirza....sbb die jenis kalau kat rumah tak merokok..kt tempat keje jelah

chik star said...

adoi hai dani dani.
hihi..

suami as pon same die smoking juga.
same juga xkuasa dh nk tegah2 hihi.
tp so far kalau di rumah sendri atau di rumah parents as die smoking di luar.

tp klo di rumah inlaw. atuk die selambe smoke depan depan.as xske, tp wat to do kan.
rumah orang.

ღnFashyaღ said...

dulu terima suami as suami, sebab dia tak smoking. Syukur lah....

anak2 ni macam span. apa yang kite buat dia ikut....yg pelik tu, benda2 yang tak elok cepat pulak dia tangkap...kan...fening kepala...

Dayu said...

sama kes kita afni
tp setakt ni alhamdullilah
cha takde la nak mimic2 gaya merokok ni sebab jarang nampak kot
ekwan mmg sejak kawin tak dibenarkan merokok dalam rumah
dalam toilet pun tak bleh
merasa la dia kena bebel kalau isap dlm toilet

huhuhu kalau cha tiru gaya isap rokok mmg ibu pengsan

girl isap rokok!!!!

a big NO occay

afni+hafiz=dani said...

na, tu la bahaya kan? nnt kecik2 da tau apa erti merokok pulak

afni+hafiz=dani said...

mun, bagus hubs mun. afni mmg larang hafiz isap rokok dlm rumah. satu lagi habis bau rumah

afni+hafiz=dani said...

as, hehe.. tu la, bila hubs kita x merokok, org lain pulak merokok depan anak

afni+hafiz=dani said...

fashya, ha tau xpe. benda elok di ajar, x nk ikut

afni+hafiz=dani said...

dayu, hehe. btol jugak tu. pengsan kalo tgk girl merokok.