HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, April 26, 2011

panik satu rumah bila dani tercekik

fuhh fuhh berhabuk tak hengat blog gwe..hehe.


bukan tak nak update, serious xde cerita yang boleh di share, so dari merapu meraban tak tentu hala, baik kita take a rest dan fikir kan apa cerita yang boleh di share bersama *love*



ok, ikut kan title di atas. hari ni aku nak share pasal menangani hal baby tercekik. ok benda ni boleh jadi lesson bersama tau, sebab kadang2 kita juga mempunyai sifat careless yang menebal..



cerita nya begini, korang ingat tak yang aku pernah cerita yang everytime aku dengan B nak makan, kami akan bagi dani makan baby bites untuk biar dia behave. kadang2 ye kami ni sibuk kan makan, kami bagi dani makan snek tu, so sebelah tangan kanan dani pegang snek, manakala tangan kiri kami bagi je dani main dengan plastik snek tu untuk dani main.



so masa aku tengah2 sibuk nak solat, B da terjerit2 panggil kat depan, bagitau dani tercekik. aku ni haa bukan lah pernah handle baby tercekik. da B gelabah semacam, gua budget cool la..haha. dalam hati dup dap dup dap tengok anak tercekik. at first ingatkan dia tercekik snek tu, so aku try korek mulut dia. dani refused. so aku suakan dani air masak dari cawan dia. dia tak nak. sambil nangis2. so aku cakap dengan B try bagi air guna mug biasa (salah satu cara attract budak..hoho).. ok fine, dani minum. ingat dah ok. tapi dia still macam tercekik, aku tonggengkan dani, tepuk belakang dia. sekali hamek keluar serpihan plastik sepanjang satu inci! terkejut kami laki bini. mujur masa first try, kami tak give up, still tepuk dia. ku fikir kan snek, tapi rupanya plastk. bahaya ok?



ni pun lesson untuk aku laki bini supaya jangan pentingkan nasi yang memanggil2 sampai lupa keselamatan anak..

ok lah, till then..wassalam =)

6 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wooooo...takutnyerrr...so stilll hati2 kat dani...take careeee

chik star said...

masyaAllah suspen...
humm kene tepuk cm dalam gmbr ni yek..
ok noted...

naseb baik dani ok.
kdg2 bukan ape kn, bby ni klo kite kasi die main plastik die mcm ralit..
kn..

~daRLee ZuRiS~ said...

suspen nye...
nasib baiklah...kena lebih alert lah pasnie kan.
diorang nie semua aci masuk mulut aje

afni+hafiz=dani said...

mya: tu la..bahaya kan..kena selalu perhatikan

afni+hafiz=dani said...

chik star: tu la, kitorang pun suspen.mati2 ingt die tercekik biskut

afni+hafiz=dani said...

zuris: a'ah..kadang2 kita x seda..tau2 da masuk mulut