HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, March 31, 2011

berita gembira muncul, lupakan perihal ibu cacat

alhamdulillah..



itu yang mampu aku ucapkan. semalam dalam pada aku agak berjauh hati dengan isu panas "ibu cacat". aku terima call daripada KPJ Johor Specialist Hospital. pegawai di sana hanya mahu set appointment untuk adakan sedikit discussion mengenai hal safety di dalam johor industry.



memang at first aku tak tergerak rasa pun nak mengambil kesempatan dari discussion tu untuk discuss perihal anak bujang aku, iman dani. bagi new reader, korang boleh refer link ni. tapi bodoh la aku kalau tak nak ambil kesempatan menanyakan beberapa isu perihal trigger finger.



FYI, dani sekarang tengah undergo treatment di GH. ouh sebelum ada yang melaser tak tentu arah seperti aku perlekehkan GH, anda pikir la 10 kali. sebab tujuan aku nak refer kes dani pada KPJ adalah untuk dapatkan second opinion. tambahan, medical card yang aku buatkan untuk dani listed di bawah KPJ. it's worth to try. FYI sekali lagi, aku kena la akur di GH mereka akan utamakan major case instead of minor case. so tak salah rasanya aku nak dapat kan second opinion.



so selepas discuss dengan staff KPJ, aku sempat menyelit tanya dan sambil cerita perkembangan trigger finger dani. aku sempat tanya, berapa cost KPJ charge untuk kes macam dani, treatment dia macam mana pulak. ikutkan officer tu dia cakap kes dani kena refer pada pediatrician dulu, then baru decide sama ada continue dengan orthopedic or OCT Therapy. macam sekarang dani undergo 2 department ni.



tapi part yang paling seronok, bila aku sempat tanya officer tu harga 1st consultation. kata dia, untuk first appointment, consultation fee sahaja rm 300. what? terbeliak weh. bukan apa.. hanya beberapa minit consult, da cecah rm 300. da la insuran tak cover untuk consultation. itu untuk seorang doctor, let say macam tadi aku cakap kena jumpa 2 specialist, mau makan rm 600 untuk consultation sahaja.



tapi aku kan ramah tamah..hehe.. agak2 da kenal officer kat dalam KPJ, why not kita buat jalan mudah. yes, officer tu mencadangkan aku dapatkan medical report, scan, dan email kan pada dia. dia akan cuba dapatkan pendapat para specialist. of cos aku happy lompat2 beb..hehe. jimat rm 600!!



selagi lagi aku nak tekan kan, bukan lah aku akan tamatkan treatment dani di GH, tapi aku hanya mau dapatkan SECOND OPINION! sebagai ibu, itu adalah perasaan normal. ok la, aku banyak keja tak terkata, enjoy your weekend =)


progress terbaru jari dani

4 comments:

Mummy `Aish said...

Baru tau psl kes cam Dani tu..rupa yer ade ek..huhu..takpe2..lama2 ok kan..kene rajin la urut si kecik tu ek..sama kes cam opismate Mar..anak dia bru 5 bulan..then kaki kiri dia cam bengkok ckt..now kene pkai cam yg dani pkai tu la..tp khas utk kaki..

afni+hafiz=dani said...

tula afni pun dulu xtau.selalu kita dgr pasal kaki pengkau. pkai simen tu kan.

x expect jari pun ada, mujur satu jari jer. tapi tu pun da byk improve. sbb tu doc GH ckp ni minor case je. kena bwk fisio selalu.

Anonymous said...

Salam nak tanya,anak saya mengalami masalah yg sama mcam anak saudari,nama pon sama iman..hihi...saya cumannak tanya,selepas rawatan fisioterapi,adakah jari anak akan kembali normal?
dalam sebulan berapa kali rawatan ye...
harap dapat membantu..sekian....

afni+hafiz=dani said...

Waalaikumsalam.. sorry lambat reply.

depends pada keadaan jugak. sbb fisio ni dalam setahun jugak kena buat, kalo baby lagi bagus, sbb tulang still lembut

tapi kalo dah keep fisio, jari tetap gitu, mmg takde option lain melainkan kena operate skit.