HAPPILY EVER AFTER

Daisypath Anniversary tickers

Iman Dani Mohd Hafiz

Lilypie Kids Birthday tickers

Iman Edna Mohd Hafiz

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

menjaga kata depan anak

jangan di tanya sama ada aku tak jumpa ker peta ke blog sendiri? kerana hakikat nya masa yang terlampau cemburu dengan diri aku. damn u masa! towards the end year 2011, adalah waktu yang sangat busy. lagi-lagi bila aku dah kena rencana program untuk year 2012, so memang otak tengah haywire. bear with me wokeh?


jum cite pasal anak nak? sekarang dani dah level petah bercakap. ada je perkataan yang dia soseh-kan, membebel tak pernah sudah. kalah mak dia kata kau~~ memang seronok melayan anak bercakap, rasa bahagia je. kalau gaduh dengan abah dia, boleh borak dengan anak ye tak? haha..



tapi aku tersangat concern dengan development budak-budak sekarang, sebab diorang ni cepat sangat terikut apa yang kite cakap. macam baru-baru ni, pengasuh ada mengadu dekat aku, yang dani ada cakap dengan acik pengasuh; "mak, aku nak.." what? am so shocked! siap makcik tu tanya mana dani belajar cakap "aku, kau".. haha. aku senyap je tak berjawab, walau hakikat nya aku tau dani belajar mana..



memang salah kami, iyer tak syak lagi, mama dan abah nya. kami ni kalau bergurau, suka nau guna perkataan aku, kau. almaklum kadang-kadang seronok jugak usik suami menggunakan perkataan-perkataan macam tu. mungkin dani kerap dengar kami cakap macam tu. itu yang buat dia terikut.



demi anak, aku ada bagitau B pasal benda ni. harap kami lebih menjaga kata selepas ni. bahaya la dengan budak-budak zaman sekarang eh? ok lah, sampai sini saja.. nanti aku post entry lagi wokeh! =D



abang besar suda satu tahun 5 bulan =D


Friday, December 9, 2011

mana satu ni? nak atau tak nak?

apa yang mana satu?


apa yang nak? apa pulak yang tak nak? ok cerita nya begini, sebelum tu kasi lihat hasil di bawah;

imej hasil pencarian si google



selalu orang duk tayang hasil positif. kali ni aku slumber je tayang hasil negatif. yeah, ini lah hasil UPT baru-baru ni, lagi -lagi bila diperkukuhkan dengan secara tiba-tiba aku datang bulan pulak.


oh angin takde, ribut takde, aku rancang nak mengandung lagi ker? ok, hakikat nya aku dengan B tak pernah pun rancang nak anak lagi dalam masa terdekat. memang aku admit aku tak menggunakan apa-apa pregnancy control. bukan disebabkan aku takde family planning. tapi sebab aku selalu lupa nak buat. boleh cenggitu? haha~


tapi apa yang membuatkan aku rasa cam ye,ye jer ada simptom nak mengandung. firstly, of cos sebab secara tiba-tiba aku rasa macam rindu sangat nak ada anak kecik, bila nampak dekat mana-mana mall, aku rasa macam nak dukung je. tapi aku tak pernah berdiskusi secara serius dengan B yang aku mahu dibuntingkan lagi. tapi kenapa berani test UPT? of cos sebab period aku lewat, hampir seminggu. tapi hasil nya negatif.


jauh di sudut hati.. "ohh..sedih nya~" tapi kenapa perlu sedih sedangkan aku tak pernah merancang mahukan anak. tapi rupa nya selama ni aku menidakkan keadaan, sebenanrnya, YES, I'm ready to be a pregnant mom again =D


tapi budak ni sedia tak nak adik lagi?


ololo.. abang dani ready la, nanti boleh ada geng untuk main car dengan ball ok? =)

Tuesday, November 29, 2011

bila si dani dah mula tunjuk perangai..

ok, rasa sangat tidak adil kerana dengan berani nya aku sanggup mengabaikan blog tersayang. ibarat rasa mau tekup muka dengan bantal sekuatnya sebab rasa sangat serba salah bila dah lama malas nak update blog. mulai hari ini saya berjanji mau update blog dengan lebih kerap! YEAH!



hari ni aku nak bercerita mengenai si bujang yang semakin hensem, cik iman dani. dani bakal menginjak ke usia 1 tahun, 5 bulan. cepat betul masa berlalu. rasa macam tak puas tengok dani yang kecil terkulat-kulat baru nak belajar meniarap, merangkak, dan sekarang dia dah berlari dengan laju. bila di usia begini, adalah perkara biasa bila kita terpaksa deal dengan seorang kanak-kanak yang makin lasak.



macam dani memang aku kategorikan dia sebagai seorang yang lasak. terlalu banyak yang dia mahu explore. dulu masa dia tak pandai jalan lagi, aku selalu berharap cepat-cepat lah kamu jalan nak oi, penat mama asyik kena dukung. sekarang dah pandai jalan, dan terus berlari, hamek kau, memang tak terkejar. tapi ada satu sifat dani yang aku kurang senang, sebab bila dani berdua di rumah dengan aku, dia sangat well-behaved. even kalau aku tertidur pun, dia masih boleh jadi independent main sorang-sorang.



tapi masalah terjadi bila ada orang luar datang ke rumah, dani akan mula tunjuk aksi-aksi dia. paling worse, dani akan start menepuk nampar setiap tetamu. OMG @~@.. pening oi! selalu nya aku akan tegur dani secara baik, kalau nampak tak jalan jugak, aku akan asingkan dani dari tetamu yang datang. yer, dani akan menangis bila aku buat macam tu, tapi adalah sangat penting untuk kita ajar anak-anak kita mana yang salah, mana yang betul.



muka budak nakal**




**opss, kalau boleh aku tak suka panggil dani dengan gelaran budak nakal, waima orang luar menegur dani si budak nakal. aku lebih prefer kalau nak tegur si kecil ini, dengan memanggil dia " haiihh..si anak bertuah..", insyaallah kalau diizinkan Allah, dani akan sentiasa menjadi si bertuah mama. rasa nya kurang elok kan kalau kita kerap cakap anak kita nakal? nanti betul-betul nakal, kita jugak yang haru =)


p/s: dah boleh ni proses Dani The Second..hahaha

Sunday, November 20, 2011

Kenapa Saya Suka Baca http://myaishah.blogspot.com/?

yeah aku sedar, aku dah terlambat nak post entry berkenaan contest aishah ni, pada mula nya aku teragak-agak nak join contest ni, sebab nya masih tak berapa banyak aku tau berkenaan dengan aishah sekeluarga. wah macam spy pulak kau eh, nak check-check perihal orang lain..


tapi bila tiba-tiba aku teringat balik yang ada something special yang membuatkan aku rasa untuk lebih mengenali aishah tu semakin kuat. actually, first time aku baca blog aishah sekitar tahun 2009. nak tau mana aku kenal blog aishah? dari sini..http://theexcitedmom.blogspot.com/2009/10/seeing-cup-half-full.html .. salah satu blog ibu-ibuan kepunyaan sue anna joe. pada tahun 2009 ini adalah fasa aku sedang berusaha keras untuk mendapatkan anak. so hampir setiap hari aku cuba mencari info dan tips-tips untuk mendapatkan anak.


satu hari sedang ralit baca blog si anna-ummi si lokman, mata terpandang satu link dan tertangkap satu phrase, di mana anna ada tulis;


"While writing this, my thought goes out to Intan Jaliah and Aishah Rahim who both just recently lost their child, Intan at 8 months pregnancy, and Aishah during her 6 months pregnancy. After 20 weeks, a miscarriage is called stillbirth. I cannot imagine how devastating it must be to go through such a traumatic experience. Hmm. Their babies are in heaven now, waiting to meet them some day. I pray for their strength..."


sebelum tu nak mintak ampun dan maaf pada Aishah, kot-kot secara indirectly membuatkan dia teringat detik-detik getir dia kandungkan arwah Nashrah, al-fatihah~ pada masa tu hati rasa kuat sangat nak tengok apa isi cerita di blog aishah.. yer, memang aku sedih sangat bila membaca setiap perenggan yang di karang aishah. selepas itu, lama jugak aku tak menyinggah ke blog aishah. hampir setengah tahun jugak, tak menjengah blog aishah. bila satu hari, aku sedang leka baca blog-blog expected mom yang lain, tetiba hati terdetik; "lama jugak aku tak baca blog yang satu ni, dah mengandung baru ke dia.."


sampai blog aishah dan bila dapat tahu dia dah mengandung lain, happy aku untuk dia. dan start dari hari tu hampir setiap hari aku jengah ke blog aishah. apa yang membuatkan aku kerap ke blog dia? sebab cara penulisan dan content cerita adalah sangat pleasant untuk diketahui. jarang benar aku tengok aishah post entry yang merapu, kebanyakannya memang menarik dan membuat aku sentiasa menunggu entry baru dia. dan paling menarik, bila aishah jarang gagal untuk membuatkan kita sama-sama rasa kesedihan, kegembiraan seperti apa yang cuba aishah sampaikan dalam setiap entry dia.


buat masa ni aku masih tak berkesempatan untuk jumpa aishah lagi, padahal rumah lama dia teramat dekat dengan rumah aku. takpe, nanti baby baru dah "siap bake dalam oven" , kita datang jumpa aishah ok =)

Tuesday, November 8, 2011

puding triffle di pagi raya

ikut kan hati yang malas ni, memang ke laut nak mengupdate blog. tapi kesian aku tengok kat viewer tu, ada je orang duk refresh kot-kot ada entry baru dari aku..sorry korang, kalau takde cite best memang aku malas nak meng-update. ini pun macam aku bakal hasilkan satu entry sampah.. =)



ok lah, hows raya? initial planning raya aku sangat caca marba. ikut kan kami beraya di jb jer, sebab tak jadi balik kampung. then, suddenly, family belah suami pakat-pakat turun jb, so meriah la sikit.


bagi tak nak nampak macam aku ni sangat hampeh sebab reti makan je apa orang hidangkan di pagi raya, aku amik inisiatif untuk buat dessert. antara yang aku hidangkan adalah triffle. sangat mudah dan pasti semua pun tau camne nak buat. tapi meh la aku share cara buat nya, biar entry kali ni nampak informative sikit eh..haha


firstly apa yang kita perlukan? cheese cake/tepung kastard/susu cair/buah dalam tin/jeli. untuk cake tu actually ramai jer yang menggunakan swiss roll lah, sponge cake lah, so terpulang. macam aku prefer cheese cake, baru dia rasa macam lemak berkrim.




so bila dah siap, dia akan automatik jadi berlayer-layer gitu. macam aku punya tak nampak layer cheese cake tu sebab i pakai tupperware jer Y__Y itu yang cake tu nampak terselindung ke bawah..kalau pakai mangkuk queen anne tu sure menggoda, yeah harus rembat satu.




senangkan, lain kali agak-agak nak berkunjung ke rumah saudara mara, takde idea nak bawak buah tangan apa..buat je triffle, senang dan pantas. nanti-nanti aku update lagi cerita yang lebih baik ok =) akhir sekali, meh tepek muka aku dan si hensem yang dah lama tak interframe~

Thursday, October 27, 2011

ber-cream puff kita di hari jumaat~

hari ni aku terpaksa amik EL, demi konon nya nak menjaga si anak kecik yang muntah tak sudah-sudah. pagi tadi aku bukan main dah bersiap berbaju kurung nak pegi keja, sekali mamat kecik ni muntah lagi..ok fine, alang-alang da tuka baju semua, aku bawak je la dia breakfast kejap.

sampai MCD, bukan main sihat kau yer..



dalam pada boring kat rumah tak tau nak buat apa, aku terus plan nak buat cream puff.. tapi mahu di warning banyak kejadian yang memalukan diri sendiri masa nak bake benda alah ni, antara nya:-


- aku yakin yang kat rumah aku ada penimbang, sekali hampeh..rupa nya hanya imaginasi..

- aku tak ingat resipi ni guna susu segar, aku rembat jer susu S-26 si dani..huhu

- plastic cover untuk nozel koyak..haha, mengalah chef!


masa nak buat puff dia tu, na bagitau kita kena kacau sendiri kan? aku dah try kacau, tapi dia jadi ketulan-ketulan yang menggerunkan, aku da geram terus ambik mixer, terus kite putarr! yeah, mudah, lepas agak-agak soft, baru aku panaskan balik.

maaf di atas rupa yang agak tidak senonoh..


nampak macam menjadi ~


taraa~~ not bad la, walaupun semua tak sama size



aku ada terbaca satu blog ni, tapi aku tak pasti blog mana, dia advise guna foil untuk lapik dulang tu. then aku pun try lagi. tapi tak best la, foil tu penyebab puff aku melekat. ke aku yang kurang mahir? aku tengok blog na, dia pakai baking paper jer, pasni proceed baking paper je la gamak nya..so nak tengok tak hasil cream puff aku??





betul kata dayu, seriously kami perlukan noven yang lebih besar..letih la bake, dapat berapa bijik jer.. oh untuk resipi sila check di blog na okeh!

Tuesday, October 25, 2011

aku dan keturunan kanser






aku pasti korang kenal siapa dia ni.. pada yang tak kenal, ini adalah Giulliana Rancic. Reality show dia adalah Giulliana & Bill. aku pun kalau agak-agak bosan takde channel best, memang for sure aku follow series dia.


tapi malam semalam, aku ada terpandang yang ada satu statement mengenai Giulliana tengah fight untuk breast cancer. Physically kita tengok dia ni memang fit kan, dan nampak macam living in healthy life. sekali dangg, di uji sebegitu rupa, kesian dia dah la tengah undergo IVF treatment.


aku bukan nak cite panjang lebar pasal hal dia ni, kalau korang nak tau further info, boleh kasi google search engine buat kerja.hehe. aku rasa takde siapa antara korang yang tau aku ni ada keturunan kanser. bermacam kanser yang keturunan aku ada. ada yang boleh fight and win, ada jugak yang goodbye.. dan orang yang terdekat dengan aku adalah mak aku sendiri..dia perna kena breast kanser masa umur dia dalam lingkungan penghujung 20-an.





mak aku adalah antara yang berjaya fight breast cancer. bila masa mak aku detect yang dia ada kanser? masa tu adik ketiga aku yang baru berusia dalam 2 tahun..dia suka sangat landing atas badan mak aku. then suddenly, mak aku rasa macm something went wrong bila dia rasa ada cecair yang meleleh. sekali tengok ada nanah yang mengalir. mak aku antara yang bertuah sebab dia dapat detect disease ni awal, dan alhamdulillah after several treatment, she's free from cancer.


aku sebagai keturunan terdekat apa possibility yang bakal terjadi? aku pernah baca dalam satu majalah, kalau kita mempunyai sejarah keturunan, possibility yang bakal terkena pada aku adalah 80%. quite high eh? bukan "quite" lagi, memang seriously high..sebab tu aku banyak amik precaution measures. agak-agak pelik sikit aku akan consult mak aku, or if things makin worst aku buat checkup.


so pada sesiapa yang ada possibility tu, korang rajin-rajin la baca pasal benda. opss jangan sangka sesiapa yang takde history tu bakal terselamat, tidak sama sekali. semalam pun aku ada amik insurans yang cover segala penyakit berkaitan wanita. kata orang, hari tak selalu cerah, so better sediakan payung sebelum hujan =)




p/s: yes, akhirnya berjaya update entry yang bermaruah..hehe

Monday, October 17, 2011

pavlova terhebat setakat ini

wah..lebih plak kau eh claim pavlova kau yang terhebat.


hakikat nya ini adalah cubaan kedua. first time aku buat hari tu aku ada bagitau yang pavlova aku crunchy, so bila dah crunchy dan nipis, dia punya manis memang tahap aku nak makan pun pikir banyak kali.


hari ni sampai rumah hati serasa di cabar-cabar tengok pavlova korang yang superb gebu. bak kata na, kena make sure putih telur tu pukul sampai dia jadi "meringue"..kali ni aku nekad. lenguh tangan pun lenguh la, janji pavlova aku menjadi. (read: lenguh tangan di sini bermaksud aku lenguh pegamng mixer tu =0 )




this is what we called as meringue



macamana nak tau dia jadi meringue? bak kata dayu, bila kau punya adunan dalam bekas tu, kau goyang-goyang pun dia tak cair meleleh, makna nya dia jadi likat dan pekat..





ha ni baru betul, lepas bake dia akan naturally terbentuk, oh macam biasa aku memang selalu hover konpidem sampai meringue aku hitam di atas Y__Y



so masa yang di nanti-nanti kan, nak tengok tak pavlova gebu aii tu??





ini lah yang aku idam-idam kan.. betul la kata kau jue & dayu, lima minit pun habis licin, jadi nak tambah-tambah..opsss ingat dr.rozmey (diet-diet!!) ..hiks!


p/s: oh pada blogger yang nak tengok gamba bday party dani, esok-esok la aku upload, aii tengah teruja pasal pabloba =))

Thursday, October 13, 2011

Jadi ker Pavlova aku ni?

lately, aku tengok sana sini blog post pasal pavlova ni. aku pun start tau pasal pavlova ni bila baca blog jue mummy hafiy. aku duk pikir la apa benda la pavlova ni..then aku tengok terus macam berjangkit pulak ke blog lain. sebelum ni pun aku ada google cara-cara nak buat pavlova, tapi semua nya menyusahkan. sampai ada certain step tu aku lost, ada jugak video tunjuk smpai 6 jam penyediaan, baru boleh makan.. gilo ke apa..


sampai la aku tengok blog na bila dia post pasal dia berjaya bake pavlova ni. bagi aku step na adalah paling termudah, caya lah na! so memandangkan semalam aku on leave, aku sempat la ke Jusco beli bahan-bahan, semangat nak membakar.






kalau ikut kan kata juerayyan (kalau tak silap), time dia bake ni sampai menggunung benda ni, tapi aku tengok pavlova aku macam hidup segan, mati tak mau je.. selama sejam aku bake tu, duk takuk tu je la pavlova aku..tapi aku rasa mayb sebab aku tak pukul putih telur tu sampai kembang, itu yang dia menipis je.. betul tak assumption aku ni?haha



ini lah hasil nya..agak nipis..opss bukan agak nipis kot, memang nipis, pastu crunchy. satu lagi silap aku bila aku ni punya kedekut nak beli icing sugar, poyo rela blend gula kasar. sekali hamek, berbintat-bintat pavlova aku..


hamek kau, hover benau letak whip cream sampai melimpah ruah




tadaa..ini lah hasil nya, nipis kan pavlova aku..so memang crunchy sepenuh nya. bila dah cuba, baru aku tau begini rasa nya pavlova..ok lah, cuma memang super manis, lepas ni aku kena sukat sikit la gula. tapi pavlova ni memang elok hias dengan buah yang masam2, baru ada kick! =) ohh disebabkan aku dengan B kurang sikit benda-benda manis ni. orang yang habis kan 2 slice pertama adalah si dani. gemar benar dia..

Monday, October 10, 2011

sehari di Melaka

sabtu lepas aku dengan B decide nak ke Melaka. tujuan utama kami nak ke majlis kahwin seorang kawan. da lama rasa nya aku tak jejak kaki ke Melaka, last sekali ada la 5,6 tahun yang lepas.



dan aku tak sangka Melaka sangat hectic sampai hotel yang aku nak book pun semua nya penuh. wah, apa korang buat kat Melaka weh? korang bayangkan aku nak pegi wedding kat Batu Berendam, tapi duduk hotel nun jauh di bandar Melaka.


dah lewat petang baru lah kawan aku call bagitau dia dapat carik hotel di tengah bandar, itu pun hanya budget hotel yang tinggal. sekarang aku dah dapat satu lesson, nak pegi Melaka, jangan mengada book lambat even bukan peak season =(


not bad la eh? masih baru..



ouh ok aku tak reti la nak cerita details kalau family outing ni, mari tengok gamba je eh!


budak ni la paling happy, sebab ni first time bawak dia berjalan yang bukan balik kampung..hehe..


bersiap-siap nak ke wedding


sebelum kitorang pegi wedding kawan tu, kami decide nak checkout terus. dan of cos aku terus pakai baju kurung. agak awkward bila berjalan di tengah bandar Melaka yang panas terik dengan pakai baju kurung budget macam perempuan melayu terakhir. berpeluh den!


aku baru tau pasal batu ni, sila click for better view


lepas dah jalan sikit-sikit tu, kami terus shoot ke Batu Berendam. lokasi wedding.. kami ni budget macam hebat je nak ke sana. mujur la sekarang ada GPS, kalau ikut kan map kat kad tu, memang failed weh!


cantik kan pengantin? dulu kawan aku ni perangai memang kasar, dah lama-lama ni nampak ayu gitu..


ini budak, "ada aku kesah?" haha..sibuk duk ulit jam dia..

Wednesday, October 5, 2011

didik anak: mama monster, abah saviour (vice versa)

ok fine, aku senggangkan masa.. mari update blog yang dah makin sedih aku tengok ni. kalau ikutkan sibuk dengan kerja, bak kata pepatah; "work will never ends.."



hari ni aku nak sentuh mengenai peranan kami dalam mendidik dani. opss amaran, bukan aku nak ajar cara terbaik didik anak ok.. tersasar lebih tu, anak aku baru setahun jagung. tunggu dani berjaya jadi engineer ke, hidup kaya raya ke, baru aku kongsi dengan korang cara terbaik didik anak.. hehe



dalam parenting kita selalu dengar yang salah seorang akan menjadi parent yang tegas, and the better half will act more like saviour. masa aku pregnant kan dani, aku pernah cakap dengan B; "bila dani dah keluar nanti, i tak nak jadi macam mak-mak lain, terjerit-jerit marah anak, cubit tak pasal-pasal.." konon cita-cita di hati nak jadi ibu yang sweet, lemah lembut.



tapi hakikat selepas dani keluar, aku baru sedar yang aku lebih tegas, dan B lebih berlaku lembut dengan anak. macam aku selalu ingat kan dani apa yang salah, mana yang betul. kalo dani terlalu lasak, aku akan cubit sedikit. ahh pedulik kalau ada yang tidak setuju cara aku didik anak begitu, sebab mak aku selalu pesan; "jangan segan-segan nak cubit anak tu, kalau di layan kan ragam dia, susah kau nak bawak berjalan berjumpa orang.."



macam B dia lain, sebab tu aku selalu panggil dia "saviour".. dia selalu jadi penyelamat keadaan. belum pernah lagi rasa nya dia tak turuti apa kemahuan anak, semua dia layan. salah satu nya everytime aku marah dani, aku akan cakap dengan dia; "abah....tengok dani ni..pukk dia sikit" nak tau apa ekspresi dani? sikit pun tak percaya dengan kata-kata aku yang abah dia akan "pukk" dia, lagi dia lari dari aku pegi carik saviour dia ada la..



satu lagi aku tak suka bila ada pasangan yang jenis, kalau isteri marah anak tu, si suami marah balik si isteri..sebab ini akan mengelirukan budak. budak tu akan terpikir; "eh mana satu ni..apa aku buat ni mama marah ke tidak.." so lebih baik kalau si isteri tu marah kan benda yang munasabah, tak payah la suami beria nak backup anak. just monitor the situation, kalau agak-agak nampak si isteri tu ada potensi marah sampai tahap nak meroyan, baru la suami selamatkan keadaan ok!



conclusion nya, aku memang tak kisah nampak seperti monster di mata dani, dan abahnya adalah saviour. jangan lah sampai kedua ibu bapa terlalu manjakan anak, semua kerenah anak di hadapkan. biar salah seorang menjadi tegas. dan jangan tak tau kadang-kadang si saviour pun mampu jadi monster. so kita kena pandai mainkan peranan ikut situasi bila ia melibatkan cara mendidik anak..


ok lah, sebelum aku meleret seperti penceramah parenting skill, baik aku choww~ =)



budak banyak "auta"

Tuesday, September 27, 2011

kenapa aku beria nak diet?

perbualan dengan rakan-rakan blogger di forum FB tadi buat aku tergerak hati untuk post entry ini. dan aku ingin maklum kan pada readers, entry ini mungkin agak telus, so kalau korang rasa mahu berasa hati, sila back off awal-awal ok, aku tiada masa mahu melayan keterasaan hati kamu =)

di kalangan family dan kawan-kawan terdekat, memang sedia maklum yang aku tengah diet ketat. aku rasa sebelum ni pun aku ada post berapakah berat badan aku semasa anak dara dan berapa berat sekarang. sebelum ni aku ada ambil jusmate5 sebagai pembantu diet aku, aku berjaya turunkan 4kg, dan masih maintain.


tapi aku lebih berminat untuk share kenapa aku beria sangat nak diet. sebab nya sejak metabolisme aku slow selepas bersalinkan dani, aku memang agak stress bila tengok gambar aku or dengar kata-kata orang walhal aku bukan lah kategori berbadan besar. mungkin sebelum ni mereka tengok aku lebih kecil dari ini Y__Y... dan nak tau apa yang buat aku stress?



- dulu aku selalu tengok kawan aku yang berbadan besar kena approach dengan SA slimming product. dan masa tu kawan aku senyum je sambil geleng kepala. dan now, aku dah tau perasaan dia.



- dulu aku boleh slumber tangkap gamba duduk di hadapan. dan sekarang seboleh mungkin aku nak sorok badan aku.



- sesiapa yang baru kenal aku ketika badan begini, otak diorang akan set aku gemuk, tak pernah merasa kurus.



- keluarga mertua aku semua halus-halus dan berbadan kecil, so aku rasa sangat awkward bila berada di samping mereka. dan aku rasa macam aku besar sangat, walau hakikat nya hanya orang yang pernah melihat aku secara berdepan je yang tau.



so dengan reason-reason di atas, korang ingat aku tak panas hati ker? of cos la aku jadi stress bila fikirkan hal-hal macam ni. sebab tu sekarang aku amalkan diet sihat sambil dibantu oleh jus mate. harap aku berkesempatan turun 5,6 kg sebelum raya haji =)



ouh sebelum aku tamat kan entry emosi terlebih ni, mari aku sajikan korang gamba aku dedolu..ahh rindu nya =(


di malam berinai 2 tahun lepas..


aku rindu lengan kecik Y__Y



sekarang, slightly berisi Y__Y


ok dah, nanti ada yang meroyan yuu.. till then =)

Thursday, September 22, 2011

selepas sebulan operation trigger finger dani

oh lama gila kot aku dah tak update blog. semangat nak memblog tu ada, tapi cerita nya yilekkss.. aku memang fail bab-bab nak update blog dengan cerita yang ala-ala ni, sebab nanti aku pun rasa macam diri aku ala-ala je..haha


ok aku rasa dah hampir sebulan kot operation trigger finger dani. aku yakin ramai yang nak tengok hasil nya. tapi sebelum tu aku kasi up gamba yang sebelum dulu ok?





di atas ni sebagai gamba untuk refresh memori korang dan for new readers, ini adalah gambar jari dani sebelum operation. which is tak boleh tegak sepenuh nya.. dan gamba di bawah, selepas sebulan operation..




apa aku boleh kata? speechless..alhamdulillah



hati rasa gembira tak terkata. usaha selama hampir setahun turun naik hospital akhirnya berbayar. ok lah, nanti aku menulis lagi =)

Tuesday, September 13, 2011

sambungan kisah cars dani yang hilang di'terambil' orang

wah dasyat ayat kau..


ini entry ringkas ok, sebab aku banyak kerja pending yang memerlukan belaian kasih sayang dari aku. cece.. mana yang nak tengok kisah sebelum ini, boleh refer sini!


ok pagi tadi, masa tu aku dan B nak keluar pergi kerja. time tu B suruh aku bukak *grill (aku tak pasti ejaan ini betul..) dulu sebab dia nak check semua suis (tabiat kami sebelum keluar). so si mata empat ini pun menonong bukak *grill tanpa pandang kiri, kanan, depan, belakang.


then aku masuk dalam balik. B pun berjalan ke arah *grill (dan aku mengulangi perbuatan mengecheck suis lagi dan lagi; dasar paranoid) tiba-tiba B jerit;


suami: "B, car dani laa.."


si isteri (yang pekak = ): "ha! apa?"


suami: "car dani..diorang pulangkan.."





perasaan aku ada dua, first, aku ingin ucapkan terima kasih pada those kids kerana ada sifat mulia ini. tiba-tiba aku rasa macam kalau aku jumpa budak-budak ni, nak hadiahkan sorang sebijik hotwheels. perasaan kedua, aku rasa sedih sebab betapa tinggi nya tahap kebutaan aku sampai rileks jer tak nampak benda ni Y__Y


dengan rasa happy dapat jumpa all those car, sempat bergurau kasar dengan B;


suami: "mesti mak diorang marah kan? tu yang diorang pulangkan.."


isteri: "tak tau la B..entah-entah diorang ada agenda lagi besar, NAK CURIK PSP PAKCIK..haha"


ok, time tu aku gelak sorang jer, mamat tu bengang....


ok dah sila bersurai, pergi kerja!

Monday, September 12, 2011

malam tadi aku buat open house mengejut eh?

ok cerita nya begini, ahad lepas aku ada pegi open house seorang kawan, sebelum balik mak dia ada bekalkan sebiji tembikai dan beberapa biji buah oren. so atas sifat benci kepada pembaziran, aku belah tembikai tu kepada dua, sebelah aku ambil, sebelah lagi aku berniat nak bagi pada jiran sebelah. so perbualan kami bermula begini;


aku: "kak mai, tolong panggil kakak suruh datang rumah kita ambil tembikai ni. semalam pegi rumah kawan, mak dia bagi, banyak sangat pulak..."


kak mai: "eh malam ni ada marhaban tau anjuran blok ni.. kau ingat tak?"


aku: "ha yeker? kita ada perasan jugak. tapi tak ingat date dia bila..kenapa?"


kak mai: "takde lah, sebab nanti semua melayu satu blok ni akan pegi dari rumah ke rumah buat marhaban..rumah kau join la sekali.."


aku: "ha apa? saya tak tau ni..saya nak hidang apa nanti..ya allah, segan la camni"


so begitu lah cerita nya.. aku tau perkara ni tepat pada pukul 7.15 pm. dan majlis marhaban tepat pukul 8 pm. yeah, great, dengan aku tak mandi lagi, aku sempat text suami, "B, call i ada emergency!" tragis kan ayat aku?haha.. so aku dengan pantas nya menyiapkan apa yang ada sahaja, sebab bak kata kak mai, sediakan yang simple, sebab nanti lepas habis marhaban, dekat bawah blok ada jamuan makan.



mujur mak azie bekal kan buah-buahan, thanks makcik!


ribena yang menjadi penyelamat..lebiu!!


kira nasib la siapa dapat yang mana..


mujur B sempat balik sebelum team marhaban sampai. ouh lupa nak maklumkan yang kami ni tak pernah buat majlis keraian di rumah, dan jarang sekali join aktiviti rukun tetangga di sini. so sifat teruja orang nak datang tu agak terlampau la sikit. tapi ada guna nya join benda-benda macam ni..almaklum lah, aku dengan B ni hidup merantau, so bila susah senang boleh la mintak tolong jiran-jiran ye tak?



mujur sempat bersiap..

sedia menunggu team marhaban


sebelum ni aku sibuk canang kat orang yang rumah aku kecik, so nama di hati nak buat open house tu rasa macam..alahai, tak sampai hati rasa nya nak biarkan tetamu datang rumah makan sambil berdiri. so korang nak tengok tak keadaan rumah aku sebelum dan ketika team marhaban sampai?




keadaan rumah yang kecil molek, tapi rasa besar kalau hanya bertiga sahaja


haha..tragis tak? yang aku nampak hanya kipas di syiling Y__Y


overall, kami suka dan teruja jugak tengok ramai yang datang mendoakan kesejahteraan kami sekeluarga. tengok foods pun habis licin. tapi dalam pada kegembiraan, ada perkara yang kami rasa terkilan sangat, aku pesan pada B, takpe lah kita redha jelah..



Dear new owners some of the cars,


thanks sebab datang rumah auntie dan meriahkan rumah auntie. kamu-kamu yang terambil cars adik dani, takpe lah, auntie and uncle halal kan. it just kami terkilan because dani love that cars to the max. harap kamu jaga dengan baik ok. pesan auntie, jangan buat di rumah orang lain yer.. have to admit our mistake, lupa nak simpan all the collection.


Emm have to admit the mistake, yang kami pun lupa simpan all the collection. malam tadi pun lepas turn rumah kami, B ada ikut team marhaban ke rumah lain. dan bila B balik rumah, dia ketuk pintu, muka dah putih macam mayat, rupa nya begini;


seorang budak: "pakcik, rumah pakcik ada PSP kan?"


suami: "ha mana tau ni?"


seorang budak: "saya nampak dalam laci masa pakcik nak ambil duit.."


errr.. ok, lets learn from the lesson. tapi kami tetap berbesar hati untuk membuat open house dan menjemput kawan-kawan datang =)